AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi Usul Kanununa gore bir kimsenin vergi yukumlusu ya da vergi sorumlusu olabilmesi icin ne olmasi gerekmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi Usul Kanununa göre bir kimsenin vergi yükümlüsü ya da vergi sorumlusu olabilmesi için ne olması gerekmez?​

Vergi Usul Kanun’unda mükellef veya vergi sorumlusu olmak için herhangi bir kanuni şart bulunmamaktadır. Vergi Usul Kanunu’nun 9 uncu maddesi bu tür şartları aramaksızın mükellef veya sorumlu olunabilmesini düzenlemektedir.
Kişinin kanuni temsilcisi kimdir?
Tüzel kişilerde kanuni temsilci, ilgili tüzel kişiliğe ilişkin hükümlerin bulunduğu kanunlar gereğince, tüzel kişiliği yönetim hakkına ve temsil yetkisine sahip kişi veya organlardır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, derneklerde yönetim kurulu, vakıflarda yönetim organı kanuni temsilcidir.
Vergi Mükellefiyetinde kısıtlama hangi kavramla ifade edilir?
Bu kapsamda, bbjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına istisna, sübjektif vergi mükellefiyetinin sınırlandırılmasına ise muafiyet denir. Başka bir deyişle, vergi yasalarında ilke olarak vergilendirilmesi öngörülen bir konunun vergi dışında tutulmasına istisna denir.

Kanuni temsilci ne yapar?​

reşit olmayan bireylerin ana ve babası, kısıtlıların mahkemece atanan, hukuki işlemlerinde izin veren veya onların adına bizzat yapan kişi… gerçek ve tüzel kişileri kanunen temsil etme yetkisini haiz kimselerdir. bunlar, temsil ettikleri kişilerin mali ödevlerinden yasal olarak sorumludurlar.
Vasi kanuni temsilci midir?
Vasi olmak reşit olmayan çocukların ve yasal hakları kısıtlanmış olanların haklarının korunması için hukuken temsil eden kişiye vasi denir. Vasi, velayet, vesayet özünde her ne kadar birbirlerine benzerlik gösterse dahi farklı kavramlardır. Hukuki açıdan bu kavramlar ayrılmıştır.
Vergi mükellefi olmayanlar kimlerdir?
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.

Fiili vergi mükellefi nedir?​

Fiili Yükümlü: Vergi yükünü gerçekte taşıyanlardır. Yansıma neticesinde vergi yüküne fiilen katlanmak zorunda olan kişi olarak tanımlanır. Örneğin, gümrük vergisini dışarıdan aldığı malı gümrüğe getiren ithalatçı öder. Yasaya göre mal ithal eden gümrük vergisi yükümlüsüdür.
Vergi hukukunun kaynakları nelerdir ve tarafları kimlerdir?
Vergi hukukunun bağlayıcı nitelikteki kaynakları; Anayasa, Kanun, Kanun Hükmünde Kararnameler, Uluslararası Vergi Anlaşmaları, Bakanlar Kurulu Kararları, Düzenleyici Genel Tebliğler, Tüzükler, Yönetmelikler, Anayasa Mahkemesi Kararları ve İçtihadı Birleştirme Kararlarından oluşmaktadır.
 
Geri
Üst