AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi turleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi türleri nelerdir?​

Vergi Çeşitleri Nelerdir?
- Gelir Vergisi.
- Kurumlar Vergisi.
- Katma Değer Vergisi (KDV)
- Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)
- Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)
- Damga Vergisi.
- Emlak Vergisi.

Türkiyede kaç tane vergi var 2021?​

“532 çeşit vergi ödüyoruz” Bu kapsamda 2021’de Merkezi Yönetim Bütçesi’ne 532 farklı düzenlemeye dayalı olarak 1 trilyon 82 milyar TL katkı yapacağız” diye konuştu.

1047 DVER ne demek?​

1047 DVER ne demek?
1047 vergi kodu, damga vergisi olarak isimlendirilmektedir. Damga vergisinin mükellefleri ise resmi kağıtları imzalayan ve bu kağıtların içerisinde imzası bulunan kişilerdir. Resmi daireler içerisinde damga vergisi, kişiler arasındaki anlaşmayı belgeleyen kağıtların vergisi olarak alınmaktadır.

444 0 189 neden arar?​

444 0 189 neden arar?
vergi iletişim merkezi telefon numarası. benim yaşadığım gibi birden bire üstünüzde vergi borcu çıktığında bu numarayı arayabilirsiniz fakat bu demek olmuyor ki sorunlarınıza yeteri kadar cevap alabiliyorsunuz.

444 0 189 neden arıyor?​

189 Vergi İletişim Merkezi’ne(VİMER) ait çağrı merkezi numarasıdır. Mart 2008 yılından beri hizmet veren çağrı merkezi vatandaşlara vergi ile alakalı tüm konularda yardımcı olmaktadır.

Kaç tane vergi çeşitleri var?​

Başlıca vergi çeşitleri ise 7 tanedir ve en bilinenler arasında bu 7 vergi bulunur.
- Gelir Vergisi. Listede ilk sırada 0001 kodlu gelir vergisi ya da ‘yıllık gelir vergisi’ bulunur.
- KDV (Katma Değer Vergisi)
- ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)
- MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)
- Damga Vergisi.
- Emlak Vergisi.

Türkiye ne kadar vergi alıyor?​

Türkiye ne kadar vergi alıyor?
a.Ücret gelirleri
Gelir dilimleri | Vergi oranı
32.000 TL’ye kadar | %15
70.000 TL’nin 32.000 TL’si için 4.800 TL, fazlası | %20
250.000 TL’nin 70.000 TL’si için 12.400 TL, fazlası | %27
880.000 TL’nin 250.000 TL’si için 61.000 TL, fazlası | %35

Şirketler kaç çeşit vergi öder?​

Şirketler kaç çeşit vergi öder?
Başlıca üç tip vergi vardır: Kurumlar Vergisi, oranı %20’dir, Katma Değer Vergisi (KDV), oranı %18’dir; Muhtasar/Stopaj Vergisi, oranı yaklaşık %20 olarak düşünülebilir.

1048 DVER nedir?​

1048 vergi kodunun açılımı 5035 sayılı kanuna göre damga vergisi olarak bilinir. Bu vergi türü yapılan işlemler sonucunda kişilerden alınan ücretleri ve damga vergilerini kapsar. Bu vergi türünde bir ödeme gerçekleştirecekseniz öncelikle işlemleriniz için vergi kodları kullanılır.

1048 vergi türü nedir?​

1048 vergi kodu, ülkemizde 5035 sayılı kanuna göre damga vergisi ödeme işlemi olarak bilinmektedir.

Vergi kaçıran esnaf nereye şikayet edilir?​

Vergi kaçıran esnaf nereye şikayet edilir?
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir. Keza e devlet üzerinden de bu ihbarlarının yapılabilmesi mümkündür.
 
Vergi türleri oldukça geniş bir kapsama sahiptir ve toplumun farklı kesimlerini etkileyebilir. Vergi türleri arasında yaygın olarak bilinenleri şunlardır:

1. Gelir Vergisi: Kişilerin gelirlerinden belli oranlarda vergi alınmasını sağlayan vergi türüdür. Ücret gelirleri, sermaye gelirleri, gayrimenkul gelirleri gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirleri kapsar.

2. Kurumlar Vergisi: Şirketlerin karları üzerinden ödedikleri vergidir. Türkiye'de şirketlerin karları üzerinden %20 oranında kurumlar vergisi alınmaktadır.

3. Katma Değer Vergisi (KDV): Satışlar sırasında değer artışı üzerinden alınan vergidir. Mal ve hizmetlerin tüketicilere ulaşana kadar üretim aşamalarında her aşamada eklendiği için tüketiciye yansıyan vergidir.

4. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): Belirli malların tüketimi üzerinden alınan özel bir vergi türüdür. Örneğin alkol, tütün ürünleri, lüks tüketim araçları gibi ürünler ÖTV'ye tabidir.

5. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV): Kara taşıtlarının trafikte kullanılabilmesi için ödenen bir vergidir. Araçların motor silindir hacmine ve yaşı gibi özelliklerine göre farklı tutarlarda tahsil edilir.

6. Damga Vergisi: Resmi belgelerin düzenlenmesi, imzalanması ve tescili gibi işlemler sırasında ödenen vergidir. Anlaşmaları belgeleyen veya resmi işlemleri yürüten belgeler üzerinden alınır.

7. Emlak Vergisi: Gayrimenkullerin değerleri üzerinden alınan bir vergi türüdür. Belediyeler aracılığıyla tahsil edilen bu vergi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenir.

Türkiye'de 2021 yılı itibarıyla 532 farklı düzenlemeye dayalı vergi bulunmaktadır. Bu vergiler aracılığıyla Merkezi Yönetim Bütçesi'ne önemli bir katkı sağlanmaktadır. Vatandaşlar vergi ile ilgili herhangi bir konuda bilgi almak veya yardım talep etmek için 444 0 189 olan Vergi İletişim Merkezi'ni arayabilirler. Bu merkez, vatandaşlara vergi ile alakalı konularda destek sağlamaktadır.
 
Geri
Üst