AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi tahakkuku nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi tahakkuku nasıl yapılır?​

Özellikle vergi daireleri tarafından beyanname alınması ile birlikte tahakkuk fişi de tanzim edilir. Bu tanzim edilen tahakkuk fişinin bir nüshası vergi mükellefine diğer bir nüshası ise beyannameyi mükellef adına tutan vergi dairesine tevdi edilmektedir. Bu şekilde de vergi tahakkuk edilir.

Vergi hangisinde tahakkuk eder?​

Beyana dayanan tarh ve tahakkuk Bu esasa göre, vergi dairesince beyannamenin alınması üzerine bir tahakkuk fişi tanzim olunur ve bunun bir nüshası mükellefe veyahut beyannameyi mükellef namına vergi dairesine tevdi edene verilir. Bu suretle vergi tahakkuk etmiş olur.
Tahakkuku tahsiline bağlı ne demek?​
Tahakkuku tahsiline bağlı vergilerde tahakkuk işlemi verginin tahsili ile birlikte gerçekleşmekte, tahsil ve tahakkuk aşamaları birleşmiş olmaktadır. Damga vergisi, harç, eğelence vergisi gibi vergilerde, vergi ödenirken aynı zamanda tahakkuk işlemi de gerçekleşmektedir.

Beyan üzerine tahakkuk eden vergiler nelerdir?​

Beyan üzerine tahakkuk eden vergiler nelerdir?
Kanuni süresi içinde verilen beyannamelere mükellefler ihtirazi kayıt düşebilir. – Dikkat: Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi için beyanname verilmez, bu vergiler her yıl kendiliğinden tahakkuk eder. Bu vergiler, mükellefe tebliğ edilmez; zamanaşımına uğramaz.

Verginin tahakkuk etmesi halinde ne olur?​

Verginin tahakkuk etmesi halinde ne olur?
Verginin tahakkuku, tarih ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesidir. Bir verginin ödenmesi gereken safhaya gelmesiyle kesinleşmesi genellikle aynı anda gerçekleşmekle beraber, verginin tahakkuk etmesi her zaman verginin kesinleştiği anlamına gelmez.

Hangi gelirler tahakkuk esasına göre tespit edilir?​

Ticari ve zirai kazançlarda gelirin elde edilmesi bakımından tahakkuk esası kabul edilmişken, ücretler, serbest meslek kazançları, , menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlarda ise gelirin elde edilmesi bakımından tahsil esası benimsenmiştir.

Tahakkuk süresi nedir?​

Mükellef kendisine tebliğ edilen tarh işlemi üzerine borcu kabul ederek ödeyebileceği gibi tarh işleminde hukuki sakatlık olduğu gerekçesiyle işbu işleme karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde dava da açabilir. Mükellefin 30 günlük süre içinde dava açmaması halinde vergi tahakkuk eder ve kesinleşir.
Tahakkuk bilgisi ne demek?​
Tahakkuk etmek, gerçekleşmek anlamına gelmektedir. Tahakkuk etmiş durumda olan bir vergi ya da borç geçerli niteliğe sahip durumda olan belgelere dayalı bir biçimde ve ayrıntılı bir şekilde hesaplanmış durumda olan ve ödenebilir bir hale gelmiş olan vergi yahut borç tutarı anlamına gelmektedir.
 
Vergi tahakkuku, vergi daireleri tarafından yapılan bir işlem olup verginin miktarının belirlenmesini ifade eder. Vergi mükelleflerine tahakkuk ettirilen vergi tutarları, vergi daireleri tarafından düzenlenen tahakkuk fişleri ile bildirilir. Tahakkuk eden verginin ödenmesi gereken safhaya gelmesiyle birlikte kesinlik kazanır ve mükellef tarafından ödenmesi beklenir.

Beyan üzerine tahakkuk eden vergiler, mükelleflerin beyanlarında bildirdikleri kazançlarına göre hesaplanan vergilerdir. Bu vergilerin ödenmesi için mükellefler ihtirazi kayıt düşebilirler. Ancak, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi gibi bazı vergiler her yıl kendiliğinden tahakkuk eder ve mükellefe tebliğ edilmez.

Tahakkuku tahsiline bağlı vergilerde ise verginin tahakkuk işlemi tahsilat işlemiyle birlikte gerçekleşir. Yani vergi ödenirken aynı zamanda verginin tahakkuku da gerçekleşmiş olur. Bu durum genellikle damga vergisi, harç, eğlence vergisi gibi vergilerde karşımıza çıkar.

Gelirlerin tahakkuk esasına göre tespit edilmesi, gelirin elde edildiği döneme göre vergilendirilmesini ifade eder. Ticari ve zirai kazançlar genellikle tahakkuk esasına göre tespit edilirken, diğer gelirler genellikle tahsil esasına göre vergilendirilir.

Tahakkuk bilgisi, vergi ya da borcun hesaplanmış ve ödenebilir bir hale gelmiş durumunu ifade eder. Vergi tahakkuk ettiğinde, vergi miktarı kesinleşir ve mükellefin ödemesi beklenir. Tahakkuk süresi ise mükellefin vergi borcunu kabul etmesi veya itiraz etmesi için verilen süreyi ifade eder. 30 gün içinde itirazda bulunulmaması durumunda vergi tahakkuk eder ve kesinleşir.
 
Geri
Üst