AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi sorumlusunun gorevleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.430
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi sorumlusunun görevleri nelerdir?​

Vergi Sorumlusu ve Vergi Sorumluluğunun Niteliği İşte, asıl mükellefin vergi borcuyla ilgili alacaklı vergi dairesine karşı vergi kesintisi yapıp ödemekle, vergi borcunu kendi malvarlığından ödemekle veya verilen şekli ödevleri yerine getirmekle görevli tutulan kişi vergi sorumlusudur.

Vergi kesenlerin sorumlulukları nelerdir?​

Vergi kesenlerin sorumlulukları nelerdir?
Vergi kesenlerin sorumluluğu Yaptıkları ödemelerden vergi kesmek zorunda olanlar, verginin tam olarak kesilip süresinde vergi dairesine ödenmesinden sorumludur.

Vergi sorumluluğu ne demek?​

Vergi sorumlusu Vergi hukuku alanında “sorumluluk” kavramı, kendisi mükellef olmadığı halde, mükellefle olan ilişkisi nedeniyle vergilendirme ile ilgili maddi ve/veya şekli ödevlerin yerine getirilmesinden üçüncü kişileri de sorumlu tutmak için kullanılmaktadır.

Vergi kesenlerin sorumluluğu müteselsil mi?​

Vergi kesenlerin sorumluluğu müteselsil mi?
Müteselsil sorumluluk; Vergi Usul Kanunu’nun 11. maddesinde “Vergi Kesenlerin Sorumluluğu” adıyla düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; “Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.
Vergi sorumlusu kimdir?​
Vergi sorumlusu, VUK’un 8’inci maddesinde “verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi” olarak tanımlanmıştır.

Vergi borçlusu ne demek?​

Vergi borçlusu ne demek?
Vergi Borçlusu (çoğu kez Mükellef): Vergilendirme ilişkisinin pasif süjesidir. Vergi alacaklısının iradesine tabi olarak kendisine yüklenen vergi borcunu yerine getirmek zorunda kalan gerçek ve tüzel kişilerdir. Vergi borçlusu çoğu kez vergi yükümlüleri-mükellefler bazen de vergi sorumlularından oluşur.

Vergisel yükümlülük ne demek?​

Diğer bir anlatımla, “vergi yükümlüsü”, yani gerçek vergi borçlusu, devlete veya kamu kurumuna vergi ödemek durumunda olan gerçek veya tüzel kişidir. Vergi yükümlülüğü iki unsurdan oluşmakta olup biri “maddi yükümlülük” yani parasal ödeme, diğeri ise şekli ve usule ilişkin yerine getirilmesi gereken ödevlerdir.

Mükellefin Ödevleri hangi kanun?​

Mükellefin Ödevleri hangi kanun?
Vergi Usul Kanunu’nun 172.maddesine göre, ticari şirketler bu kanunun esaslarına göre defter tutmaya mecburdurlar. Defter, bir hesap dönemi itibariyle tutulur. Hesap dönemini ise kanun takvim yılı olarak kabul etmiştir.
 
**Vergi Sorumlusunun Görevleri Nelerdir?**

Vergi sorumlusu, asıl mükellefin vergi borcuyla ilgili alacaklı vergi dairesine karşı vergi kesintisi yapmak ve ödemekle, vergi borcunu kendi malvarlığından ödemekle veya verilen şekli ödevleri yerine getirmekle görevlidir. Asıl mükellef vergi borcunu yerine getirmezse, vergi sorumlusu devreye girerek vergi dairesine ödemede bulunmakla yükümlüdür.

**Vergi Kesici Sorumlulukları Nelerdir?**

Vergi kesenler, yaptıkları ödemelerden vergi kesmekle yükümlüdürler ve bu kesilen vergiyi süresinde vergi dairesine ödemekten sorumludurlar. Yani vergi kesenler, kesilen verginin eksiksiz bir şekilde ödenmesinden sorumludur.

**Vergi Sorumluluğu Ne Demektir?**

Vergi sorumluluğu, vergi hukuku alanında bir kavram olup, üçüncü kişilerin vergilendirme ile ilgili maddi ve/veya şekli ödevleri yerine getirilmesinden sorumlu tutulmalarını ifade etmektedir. Böylece, vergi sorumlusu kendisi mükellef olmasa da, mükellefle olan ilişkisi nedeniyle vergi borçlarından sorumlu tutulmaktadır.

**Vergi Kesicilerin Sorumluluğu Müteselsil Midir?**

Vergi kesicilerin sorumluluğu müteselsil sorumluluk kapsamında ele alınmaktadır. Vergi Usul Kanunu'nun 11. maddesinde düzenlenen vergi kesenlerin sorumluluğu gereğince, vergi kesenler verilen vergiyi tam olarak kesip dairesine ödeme yapmakla yükümlüdürler ve bu sorumluluk müteselsil bir şekilde üstlenilmiştir.

**Vergi Sorumlusu Kimdir?**

Vergi sorumlusu, Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesinde "verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi" olarak tanımlanmıştır. Vergi borcunun ödenmesi anlamında vergi dairesi ile iletişime geçen ve vergi yükümlülüklerini yerine getiren kişi vergi sorumlusu olarak adlandırılır.

**Vergi Borçlusu Ne Demektir?**

Vergi borçlusu, vergi alacaklısının iradesine tabi olarak vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişilerdir. Vergi borçlusunun genellikle vergi yükümlüleri (mükellefler) olduğu, bazen de vergi sorumlularından oluştuğu belirtilmektedir.

**Vergisel Yükümlülük Ne Demektir?**

Vergisel yükümlülük, devlete veya kamu kurumuna vergi ödemek durumunda olan gerçek veya tüzel kişilerin karşılaştığı yükümlülüğü ifade eder. Vergi yükümlülüğü, maddi yükümlülük (parasal ödeme) ve şekli/usulle ilgili ödevler olmak üzere iki unsurdan oluşur.

**Mükellefin Ödevleri Hangi Kanuna Dayanmaktadır?**

Mükellefin ödevleri, Vergi Usul Kanunu'nun 172. maddesinde belirtilen esaslara göre yerine getirilir. Ticari şirketler, bu kanunun hükümlerine göre defter tutma zorunluluğuna sahiptirler. Defter tutma işlemi hesap dönemlerine göre gerçekleştirilir ve bu dönem genellikle kanunun belirlediği takvim yılı şeklinde olmaktadır.
 
Geri
Üst