AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi oranlarini azaltmak suretiyle vergi gelirlerini artirmak mumkun mudur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi oranlarını azaltmak suretiyle vergi gelirlerini artırmak mümkün müdür?​

Beyan esasına dayanan bir vergi sisteminde, beyannameli mükelleflerin toplanan gelir vergisinin ancak yüzde beşini ödediği bir sistemin ayakta kalması söz konusu olamaz. Vergi gelirlerini, vergi oranlarını artırarak değil, vergi oranlarını azaltarak, çok sıkı denetimler ve caydırıcı hapis cezalarıyla arttırabiliriz.

Gelir vergisi artan oranlı mı?​

Vergi tarifesi matrah olarak dilimlere ayrılarak her bir dilime ayrı vergi oranı tespit edilmektedir. Tespit edilen oranlar artan oranlıdır. Örneğin, Gelir Vergisi.
Gelir Vergisi neden yükselir?
maaşınıza zam yapıldıkça (bkz: devlet memuru) gelir vergisi diliminiz artar. vergiye tabi tutulacak olan matrah arttıkça, gelir vergisi olarak kesilen haraçda artar ve her zaman korunan miktarda oranla brüt maaşinizin üçde biri * gelir vergisi olarak kesilir.
Vergi ödeyen mükellefin hissettiği olumsuz psikolojik etkiye ne denir?
Davranışsal kamu maliyesi, mali olayların insan davranışları üzerinde etkilerini incelemekte (Aktan, 2006, 125) iken; daha dar anlamda vergi psikolojisi; vergi psikolojisi, kişilerin ve grupların vergi algısını, vergile- meye bakış açısını ve vergilemeye karşı oluşan tepkileri ifade etmek için kullanılabilmektedir.

Gelir ve servet üzerinden alınan vergilere ne ad verilir?​

Servet üzerinden, servetin transferinden ve servetin değer artışından alınan vergiye ‘servet vergisi’ denir. Türk Vergi Sistemi’nde; servet transferinden alınan ‘Genel Servet Vergisi’ ve ‘Özel Servet Vergisi’ yer almaktadır. Servet Vergileri dolaysız vergiler grubuna girmektedir.

Mükellefin ödeyeceği gelir vergisi hangi kar üzerinden hesaplanır?​

Kâr olarak hesaplanan 8.000 TL’lik tutar, yukarıdaki gelir vergisi dilimlerinde görebileceğiniz gibi ilk vergi dilimine ( 32.000 TL’ye kadar olan) denk geldiği için 8.000 TL’nin %15’i gelir vergisi olarak hesaplanır. Sonuç olarak ödemeniz gereken vergi miktarı 8.000 x %15 = 1.200 TL olacaktır.
Yıl sonu gelir vergisi nasıl hesaplanır?
Vergi Oranı % Örneğin 30.000 TL gelir elde ettiğiniz bir yıl geçirdiğinizi düşünüp tabloyu değerlendirelim. 18.000-40.000 bandına tekabül eder bu değer. Bu durumda 18.000 TL için gelir vergisi net belirlenmiştir; 2.700 tl Geri kalan gelir için ise %20 oran verilmiştir. 2.700 +2.400 = 5.100 TL toplam vergi hesaplanır.
Neden gelir vergisi alınır?
Gelir vergisi; gerçek kişilerin yani hukukta hak edinebilen ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınan vergi türüdür. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.
 
Geri
Üst