AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi mukellefi kime denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.756
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi mükellefi kime denir?​

Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir.

Mükellefiyet kaydı ne demek?​

Mükellefiyet kaydı ne demek?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca her mükellefe, vergi kimlik numarası verilir ve bağlı bulundukları vergi dairelerinde vergi kimlik numaraları itibarıyla dosya oluşturularak, mükellefiyet kayıtları tutulur.

Gelir vergisi mükellefi demek ne demek?​

Gelir vergisi mükellefi demek ne demek?
Gelir Vergisi mükellefleri, Vergi Usul Kanunu’nun ilgili maddeleri tarafından belirilmiştir. Bu maddelere göre; üzerinde vergi ödeme yükümlülüğü olan gerçek kişiler, vergi mükellefi olarak tanımlanır. Vergi mükellefleri, yalnızca kendilerine ait olan eşsiz bir vergi numarasına sahip olur.

Vergi mükellefi olmak için ne gerekli?​

Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.

Vergi dairesi mükellef kaydı nedir?​

Vergi dairesi mükellef kaydı nedir?
Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde yer alan bilgilere göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi anlamına gelmektedir. İşte, vergi mükellefi tabiri hakkında detaylı bilgiler. Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettübeden gerçek veya tüzel kişidir.

Mükellefiyet belgesi nasıl alınır?​

Mükellefiyet belgesi nasıl alınır?
‘Mükellefiyet/Faaliyet’ yazısı, ‘Gelir İdaresi Başkanlığı – İnternet Vergi Dairesi’ üzerinden Mükellef İşlemleri, Dilekçeler, Mükellefiyet Yazısı Talebi kısmına giriş yapılarak da elde edilebilmektedir.

Mükellefiyetli şube ile Mükellefiyetsiz Şube ne demek?​

Mükellefiyet Şube nedir? Şube açanlar, yeni şubedeki stopaj beyannamesini şubenin bağlı olduğu vergi dairesine verirse, bir başka deyişle şubeye ilişkin stopaj beyannamesi şubenin bağlı olduğu vergi dairesine verilirse buna “mükellefiyetli şube” denir.

Mükeffel ne demek?​

Mükeffel ne demek?
bir de mükeffel memur var; veznedar, icra memuru, tahsildar gibi.

Gelir vergisi mükellefi nasıl olunur?​

Gelir vergisi mükellefi nasıl olunur?
Vergi mükellefi nasıl olunur? Mükellefiyet işlemleri, vergi dairesine bizzat verilecek işe başlama dilekçesi ile yapılabileceği gibi interaktif vergi dairesi üzerinden de yapılabilir. Bu işlem sonrasında anında mükellefiyet tesis edilmektedir. Sonraki aşama olarak vergi dairesince mükellefin iş yerinde yoklama yapılır.

Mükellefiyet nasıl açılır?​

Mükellefiyetin başlaması için, vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden elde edilen işe başlama bildirim formunun doldurulması ve forma eklenecek belgeler ile birlikte vergi dairesi sicil yoklama servisine müracaat edilmesi gerekmektedir.

Vergi mükellefi değildir yazısı nasıl alınır?​

Vergi mükellefi değildir yazısı nasıl alınır?
Vergi borcu yoktur yazısını almak için vergi mükellefi olan kişi bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunarak bu yazıyı temin edebilmektedir.

Vergi kaydı yoktur yazısı nasıl alınır?​

Vergi kaydı yoktur yazısı nasıl alınır?
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nereden Alınır? Vergi borcu yoktur yazısı, bağlı olunan vergi dairesinden alınır. Başvuru dilekçe ile şahsen yapılmalıdır ya da vergi borcu yoktur yazısını alacak çalışanın şirket yetkilisi tarafından yetkilendirildiğine dair imzalı dilekçesi olmalıdır.

Basit usul vergi mükellefi nasıl olunur?​

Basit Usule Tabi Olmanın Şartları
- Kişinin kendi iş yerinde çalışmış ve bulunmuş olması,
- Ticari, zirai ve ya mesleki faaliyetleri sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmaması gerekir.
- Kira bedelinin kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedelinin toplamının 2019 yılı için 9.000 tl’yi aşmaması gerekir.
 
Vergi mükellefi kime denir konusunda paylaşılan bilgilere göre vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve buna bağlı olarak vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefiyeti, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca her mükellefe vergi kimlik numarası verilerek kaydedilir ve vergi dairelerinde bu mükellefiyet kayıtları tutulur.

Gelir vergisi mükellefi konusunda ise, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca üzerinde vergi ödeme yükümlülüğü olan gerçek kişiler gelir vergisi mükellefi olarak tanımlanmaktadır. Vergi mükellefleri, kendilerine özgü bir vergi numarasına sahip olurlar ve bu numara üzerinden vergilendirilirler.

Vergi mükellefi olmak için gerekli şartlar arasında, bir firmanın vergi mükellefi olabilmesi için öncelikle ticaret odası tescilinin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Daha sonra firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle vergi dairesine başvuru yapılması gerekmektedir.

Mükellefiyet belgesinin alınması için ise Gelir İdaresi Başkanlığı - İnternet Vergi Dairesi üzerinden Mükellef İşlemleri alanından dilekçe ile talep edilebileceği ifade edilmiştir. Ayrıca, mükellefiyetli şube ve mükellefiyetsiz şube kavramlarına da değinilmiş, vergi mükellefi olmayanlar için vergi kaydı yoktur yazısı almanın nasıl yapılacağına dair bilgiler verilmiştir.

Son olarak, basit usul vergi mükellefi olmak için gerekli koşullar arasında kendi iş yerinde çalışmış olmak, ticari, zirai veya mesleki faaliyet sebebiyle gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak, ve kira bedelinin belirli bir sınırı aşmaması gibi şartlar bulunduğu aktarılmıştır. Ayrıca, video içeriğine de yer verilmiştir.
 
Geri
Üst