AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi mahremiyetini ihlal sucu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi mahremiyetini ihlal suçu nedir?​

Vergi mahremiyetinin ihlali fiili ise; VUK’un 5. maddesi hükmüne göre, kanunda yazılı kişiler tarafından görevleri dolaysıyla öğrenilen mükellefin veya mükellefle ilgili kimselere ait gizli kalması gereken birtakım bilgilerin ifşa edilmesi veya kendilerinin veya üçüncü kişilerin yararına kullanılmasıdır.

Vergi inceleme raporunu kim düzenler?​

MADDE 20 − (1) Vergi Müfettişleri tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, ilgili rapor değerlendirme komisyonuna, bağlı olunan grup veya ekip başkanlığı aracılığıyla; Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonuna gönderilmesi gereken vergi inceleme raporları ise söz konusu Komisyona iletilmek üzere ilgili Grup …

Bir verginin kaldırılıp yerine başka bir verginin konulması nasıl yapılır?​

Bir verginin kaldırılıp yerine başka bir verginin konulması nasıl yapılır?
Çapraz yansıma: Çapraz yansıma, bir malın vergisinin, başka bir malın fiyatı yükselterek tüketicilere aktarılmasıdır. Diferansiyel yansıma: Diferansiyel yansıma, bir verginin kaldırılıp yerine başka bir verginin konulmasıdır; bu durumun gelir dağılımı ve ekonomi üzerindeki etkisiyle ilgilidir.

Vergi mahremiyetinin ihlal edilmesi ne tür bir vergisel ihlaldir?​

Cebir veya tehdit kullanarak bir kimseyi bu madde kapsamına giren bilgi veya belgeleri açıklamaya mecbur kılan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” Bu halde vergi mahremiyetini ihlal suçunun temel cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıdır.

Vergi mahremiyetinin ihlali hangi mahkeme?​

Vergi suçları mahkemesi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen vergi suçlarına bakmakla görevli uzman asliye ceza mahkemelerine uygulamada yapılan adlandırmadır.

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?​

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?
Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.

Vergi suçu raporu mükellefe verilir mi?​

Vergi inceleme raporuna göre daha kapsamlı olan vergi tekniği raporları ise vergi mahremiyeti ilkesi gere- ğince mükelleflere tebliğ edilmemektedir.
 
Vergi mahremiyetini ihlal suçu, Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesinde düzenlenen bir suçtur. Bu suç, görevleri doğrultusunda gizli kalması gereken mükellefler veya mükelleflerle ilgili kişilere ait bilgilerin ifşa edilmesi veya bu bilgilerin kendileri veya üçüncü kişilerin yararına kullanılması durumunda gerçekleşmektedir. Vergi mahremiyetinin ihlal edilmesi durumunda, 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanabilir.

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar ise Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri olarak belirlenmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar da vergi inceleme yetkisine sahiptir.

Vergi inceleme raporlarıyla ilgili olarak vergi tekniği raporları daha kapsamlı olabilir ve vergi mahremiyeti ilkesi gereği mükelleflere tebliğ edilmeyebilir. Bu raporlar genellikle Vergi Müfettişleri tarafından hazırlanmakta ve ilgili mercilere iletilmektedir.

Eğer vergi mahremiyeti ihlali suçu işlenmişse, bu durumun yargılanması Vergi Suçları Mahkemesi'nde gerçekleşir. Vergi Suçları Mahkemesi, Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenen vergi suçlarına bakmakla görevli uzman asliye ceza mahkemeleridir. Bu mahkemeler vergi hukuku alanında uzmanlaşmış ve vergisel suçlarla ilgilenen mahkemelerdir.
 
Geri
Üst