Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi mahkemelerinde hangi davalar gorulur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.231
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi mahkemelerinde hangi davalar görülür?​

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi mahkemelerini kim kurar?​

Vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınır, Adalet Bakanlığı tarafından kurulur.

Vergi davaları nereye açılır?​

Vergi davaları nereye açılır?
Vergi mahkemeleri, idari yargı içindeki vergi ve benzeri uyuşmazlıkları çözmekle görevli özel yetkili mahkemelerdir. Uyuşmazlık için öncelikle vergi mahkemesine başvurulması daha sonra ise Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay aşamalarına geçilmesi gerekmektedir.

Vergi mahkemesi kaç hakimden oluşur?​

Vergi mahkemesi kaç hakimden oluşur?
alan ilk derece mahkemeleridir. Vergi mahkemeleri tek hâkimle ve kurul halinde karar vermektedir. Tek hâkimle çözümlenecek davalar ise temel itibariyle parasal sınıra bağlanmıştır. TBMM’ye sunulan kanun tasarısında, bu parasal sınırın 50000 TL’ye artırılmasına yönelik bir hüküm de bulunmaktadır.

Vergi mahkemeleri için kural olarak davanın açılacağı süre nedir?​

Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür.

Dava açmanın sonuçları nelerdir?​

Dava açmanın yahut açılmış olmasının (sayılmasının) maddi hukuk açısından doğurduğu en önemli sonuç, manevi tazminat talebi gibi şahsa bağlı bazı hakların malvarlığı haklarına dönüşmesini sağlamasıdır. Malvarlığı haklarına dönüşen bu haklara ilişkin dava hakkı ölenin mirasçılarına intikal etmektedir.

Vergi Mahkemelerinin kurulmasına kim karar verir?​

Vergi Mahkemelerinin kurulmasına kim karar verir?
Madde 2 – 1. Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölge- lerin coğrafi durumları ve iş hacmi gözönünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur.

Vergi mahkemesi Yüksek mahkeme mi?​

Vergi mahkemesi Yüksek mahkeme mi?
Bölge idare mahkemesi, idari yargı alanında genel görevli bir asıl derece (üst derece) mahkemesidir (2576 Sayılı Kanun m.1). Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi), Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi), Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

Vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde dava dilekçesi nereye verilir?​

İdarî Yargılama Usulü Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca “Dilekçe- ler ve savunmalar ile davalara ilişkin her türlü evrak, Danıştay veya ait oldu- ğu mahkeme başkanlıklarına veya bunlara gönderilmek üzere idare veya vergi mahkemesi başkanlıklarına idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yerlerde asliye hukuk hakimliklerine …

Vergi davası ne zaman açılır?​

VERGİ MAHKEMELERİNDE GENEL DAVA AÇMA SÜRESİ Vergi mahkemelerinde dava açma süreleri İYUK M.7 de belirtildiği gibi özel kanunlarda ayrı süreler belirtilmediği hallerde 30 gündür.

Idare mahkemesi kaç hakimden oluşur?​

Idare mahkemesi kaç hakimden oluşur?
İdare mahkemelerinde kural olarak davalar heyet halinde görülür. Mahkeme heyetinde ise 3 hakim bulunur. Ancak kanunda belirtilen belli başlı davalar ise istisnai olarak tek hakimle görülür. Buna göre uyuşmazlık konusu miktarı belirli bir miktarı aşmayan (2021 yılı için 57.000 TL*);

Vergi mahkemelerinin tek hakimle verdiği kararlara karşı hangi surede nereye başvurulabilir?​

Vergi mahkemelerinin tek hakimle verdiği kararlara karşı hangi surede nereye başvurulabilir?
Vergi mahkemelerince verilecek kararlar aleyhine onbeş gün içinde Danıştaya başvurulabilir.” İfadesi yer almakta ise de, 2577 sayılı Kanun’un 45’inci maddesi uyarınca emlak vergisi asgari m2 birim değerlerinin tespitine yönelik takdir komisyonu kararına ilişkin vergi mahkemesi kararına karşı Danıştay’a temyiz yoluna …
 
Vergi mahkemeleri, idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli olan mahkemelerdir. Vergi mahkemelerinin kuruluşu, yargı çevrelerinin belirlenmesi sürecinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının görüşlerinin alınmasının ardından Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Vergi davalara ilişkin uyuşmazlıklar için öncelikle vergi mahkemesine başvurulması gerekmektedir ve bu sürecin ardından Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay aşamaları takip edilir.

Vergi mahkemeleri genellikle tek hakim veya kurul halinde karar verir. Tek hakimle çözümlenecek davalar genellikle parasal sınıra bağlanmıştır. Vergi davalarında dava açma süresi genellikle otuz gündür.

Dava açmanın belirli sonuçları bulunmaktadır. Örneğin, maddi hukuk açısından dava açmanın bazı hakları malvarlığı haklarına dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca, vergi mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay gibi yargı mercilerine başvurarak kararların temyiz edilmesine olanak sağlar.

Vergi mahkemelerinin kurulmasıyla ilgili kararlar adalet bakanlığı tarafından alınırken, vergi mahkemeleri yüksek mahkeme değildir. Bölge İdare Mahkemeleri genel görevli bir asıl derece mahkemesi iken, vergi mahkemeleri ise ilk derece mahkemeleridir. Vergi mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay'dan oluşan bir yargı yolunu izler.

Vergi mahkemeleri bulunmayan yerlerde dava dilekçesi asliye hukuk hakimliklerine veya ilgili mahkeme başkanlıklarına gönderilir. Vergi mahkemelerinde dava açma süresi genellikle 30 gündür ve bu süre İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda belirtilmektedir.

İdare mahkemeleri genellikle 3 hakimden oluşur ve davalar heyet halinde görülür. Ancak bazı durumlarda istisnai olarak tek hakimle görülebilir. Vergi mahkemelerinin tek hakimle verdiği kararlara karşı ise onbeş gün içinde Danıştay'a başvurulabilir. Bu süreç emlak vergisi gibi belirli konularda Danıştay'a temyiz için yol açabilir.
 
Geri
Üst