- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 134.382
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Vergi kayıp ve kaçağı nedir?
Dar anlamda vergi kaybı ise, hukuka aykırı olmayan neden ve/yada gerekçelere dayanarak Hazineye intikal etmeme durumudur. Kaçak ise, hukuka aykırı neden ve/yada gerekçelere dayanan Hazineye intikal etmeme halini ifade etmektedir”.Vergiye karşı tepkiler nelerdir?
Mükellefler vergiye karşı olan tepkilerini aktif ve pasif tepkiler şeklinde yansıtmaktadırlar. gösterdikleri pasif tepkiler ise; ikame etkisi, tüketimi ve tasarrufu kısmak, yatırımdan vazgeçmek, verginin yansıtılması, vergiden kaçınma ile vergi cennetlerine göç olarak karşımıza çıkmaktadır.Türkiye’de vergi kaçakçılığı en fazla hangi vergiden kaynaklanır?
-Vergi kaçırma yolları: Türkiye’de vergi kaçırırken en fazla başvurulan yöntem kayıt dışılık. Mükelleflerin yüzde 53,9’u, vergi doğuracak ticari işlemleri, kayıtlara geçirmeyerek vergi kaçırıyor. Yüzde 21,6’lık grup, naylon fatura, yüzde 18,9’luk grup da evrakta sahtekarlık yaparak, vergiden kaçınıyor.
Vergilerin tanımsal karşılığı nelerdir?
Verginin tanımsal karşılığı çoğu kişi tarafından biliniyor olsa da kanunlarla birbirinden ayrılan ve farklı mükelleflerin sorumlu tutulduğu çok sayıda vergi çeşidi mevcuttur. Özellikle bunlardan birkaçı ise herkesin bilmesi gereken, çoğu kişinin ödemekle yükümlü olduğu vergi türleridir.
Youtuberların vergilendirilmesi: vergi mükellefi mi?
Youtuberların Vergilendirilmesi: Vergi Mükellefi Olmak Şart mı? Covid-19 sonrası hastalığın yayılım hızının azaltılabilmesi için sosyal izolasyon tedbirleri günden güne artırılıyor. İşte bu izolasyon tedbirlerinin bir yansıması olarak sosyal medya araçlarının kullanımı da günden güne baş döndürücü bir şekilde artmakta.Gelir Vergisi Kanunu’na göre gelir vergisi nelerdir?
Gelir Vergisi Kanunu’na göre bu vergi türünün tanımı; ‘’Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.’’ Gelir Vergisi’ne tabi olabilecek gelirleri kanunda da sıralandığı şekilde aşağıda görebilirsiniz:Gelir vergisine tabi olan kişiler gerçek kişilerdir.?
Gelir vergisine tabi olan kişiler gerçek kişilerdir. Bunlar; hukuki olarak hak edinebilecek olan ve yetki kullanabilen, kurumsallaşmamış olan mükelleflerdir. Gelir Vergisi Kanunu’na göre bu vergi türünün tanımı; ‘’Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.’’