- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Vergi ile ilgili yükümlülükler anayasanın kaçıncı maddesinde yer alır?
Vergi Ödevi Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.Vergi alacakları anayasanın hangi kısmında yer alır?
1961 Anayasası’nın 61. maddesinde: “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi öde- mekle yükümlüdür. Vergi, resim ve harçlar ve benzeri malî yükümlülükler ancak kanunla konulur” hükmü yer almıştır.
Anayasa vergi hukukunu ilgilendiren hükümler nelerdir?
Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.
Vergi ödevi 1982 Anayasanın hangi bölümünde düzenlenmiştir?
1982 Anayasasının “Vergi Ödevi” başlıklı 73’üncü maddesinin son hali aşağıdaki gibidir: “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, malî gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.Anayasanın 73 üncü maddesi nedir?
73. Madde. Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.
Ülkemizde yer alan vergi ödevine dair temel ilkeler ve esaslar hangisi ile belirlenmiştir?
1982 Anayasası’nda vergileme konusu 1961 Anayasası’na benzer bir şekilde “Siyasal Haklar ve Ödevler” içinde “Vergi Ödevi” başlığıyla 73. maddede düzenlenmiştir.
1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyetinde hala yürürlükte olan 1982 Anayasasının dördüncü bölümünde “Siyasi Haklar ve Ödevler” başlığı altında yer alan madde 73 vergi ödevini düzenlemektedir.
Vergide genellik ilkesi nedir?
Vergide genellik ilkesi, fark gözetilmeksizin, ayrım yapmaksızın herkesin elde ettiği gelir, servet veya harcamalar üzerinden vergi ödemesini amaçlar. Vergilemede genellik ilkesine göre, bir ülkede yaşayan herkes, sosyal sınıf farkı gözetilmeksizin, kendi gelir ve mallarından vergi vermek zorundadır.