AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi hukukunun konusu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi hukukunun konusu nedir?​

Vergi Hukuku konusu ise; kişiler ve devlet arasındaki vergi ilişkisi olmaktadır. Vergi Hukuku; kişiler ve devlet arasında vergi ilişkisi sebebiyle meydana gelen vergi ödevlerinin niteliği, tahsili ve hakları düzenlemektedir. Verginin özellikleri ise: Vergi, devletin egemenlik gücünü oluşturur.
Vergi hukukunun alt dalı nedir?
Vergi hukuku alt dalları genel ve özel olmak üzere 2’ye ayrılır. Genel vergi hukuku; vergi usul hukuku, vergi icra hukuku (6183), vergi yargılama hukuku, vergi ceza hukuku, uluslararası vergi hukuku gibi alt dallara ayrılır. Özel vergi hukuku ise; gelir vergileri, harcama vergileri ve servet vergilerinden oluşur.
Vergi hukuku nedir tanımı?
Vergi Hukuku, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin asli görevi olan kamu hizmetlerini düzenli ve devamlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve kamu harcamalarını karşılamak amacıyla kamu gücüne dayanarak vergi mükellleflerinden aldıkları vergilerin vergilendirme sürecini, verginin taraflarını, vergi taraflarının …

Vergi mükellefin ödevleri nelerdir?​

MÜKELLEF ÖDEVLERİ
Genel vergi hukuku konuları nelerdir?
Vergi Hukukunun Konuları İtibari İle Yapılan Ayrım: Vergi Ceza Hukuku, Vergi İcra Hukuku, Vergi Yargılama Hukuku, Uluslararası Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku.
Kamu hukuku alt dalları nedir?
Kamu hukuku veya amme hukuku, devlet ve vatandaşlar veya devletin kendi kurumları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Özel hukuktan ayrılması sırf teorik bir ayrım değil, başvurulacak mahkemenin belirlenmesi açısından da önemlidir.
Vergi Hukukunun Bölümleri
Vergi hukuku neleri kapsar?
Vergi hukuku kapsamında ele alınan konulardan bazıları aşağıda yer almaktadır.
Vergi hukuku dersi nedir?
Genel. Vergi hukukuna ilişkin anayasal ilkeler, idari kurallar, vergilendirme tekniği ve vergi uyuşmazlıkları incelenerek vergi sisteminde yer alan çeşitli vergilerin hukuki nitelikleri bu ders kapsamında ayrıntılı olarak anlatılır.

Mükellefin maddi ödevleri nedir?​

Vergi kesenlerin sorumlulukları nelerdir?
Vergi kesenlerin sorumluluğu Yaptıkları ödemelerden vergi kesmek zorunda olanlar, verginin tam olarak kesilip süresinde vergi dairesine ödenmesinden sorumludur.
Vergi hukukunun kapsamına neler girer?

Vergi hukuku hangi bölümlerden oluşur?​

Vergi icra hukuku ne demek?
Vergi gelirlerinin güvenle tahsil edilmesi, tahsil edilmemesi halinde uygulanacak usul ve esaslar da kanunla belirlenmiştir. Bu kanunlardan bir tanesi genel icra hukuku ile kamu icra hukukudur. Kitabımızın esas konusunu oluşturan temel kanun kamu icra hukuku olarak da anılan 6183 sayılı kanundur.
Vergi hukukunun özelliği nedir?
Vergi hukuku, kamu hukuku içinde yer alan ve devletin mali faaliyetlerinin hukuki yönünü inceleyen mali hukukun bir alt dalıdır. Mali hukuk; vergi (gelir) hukuku , harcama (gider) hukuku ve bütçe hukuku olmak üzere üç alt sınıflandırmaya tabidir.
Anayasanın 73. maddesi, vergi ödevine hâkim olan temel anayasal ilkeleri kapsamaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin genelliği, verginin kamu giderlerini karĢılamaya yönelik olması, mâli güçle orantılı olması, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ile verginin kanunîliği ilkeleridir.
Vergi hukukunun kaynakları nelerdir?
1.Vergi Hukukunun Bağlayıcı (Asli) Kaynakları
Vergi yargılaması hukukunun işlevleri nelerdir?
Vergi Yargısı Yargılama hukuku, yargılama işlevini düzenleyerek bireyler veya birey ile devlet arasında herhangi bir uyuşmazlık olması durumunda, hakların korunmasına yönelik gerekli görülen yaptırımların nasıl uygulanacağına ilişkin kuralları belirlemektedir.

Mükellefin Ödevleri nedir?​

Mükelleflerin; vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumlarının, faaliyet ve hesap neticelerinin tespit edilmesini, vergi ile ilgili muamelelerinin belli edilmesini, vergi karşısındaki durumunun hesap üzerinden kontrol edilmesini ve incelenmesini sağlayacak şekilde defter tutmaları zorunludur.
Vergi icrası ne demek?
Vergi İcrası Nedir? Vergi icrası 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun (AATUHK) hükümleri dairesinde icra edilir. Devlete, İl Özel İdarelerine ve Belediyelere ait kamu alacakları vergi daireleri veya belediye gelir şube müdürlüğünce AATUHK hükümleri dairesinde tahsil edilir.
Vergi Usul Kanunu ne demek?

Vergi ilkeleri nedir kısaca?​

Vergileme ilkeleri, hukukun genel ilkelerinden ortaya çıkmıştır. Vergi literatüründe vergileme ilkeleri temel olarak; kanunilik, Page 3 Yönetim ve Ekonomi 22/1 (2015) 113-138 115 mükellefin ödeme gücü (mali güç) ile orantılılık, genellik, eşitlik, adaletli ve dengeli olma ilkeleridir.
Türk vergi hukukunun yardımcı kaynakları nelerdir?
Vergi Hukukunun Yardımcı (Tali) Kaynakları
 
Geri
Üst