AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi sistemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.748
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi sistemi nedir?​

MADDE 2 – (1) İl özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden pay verilir. Pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanır.

Türkiye’de bir büyükşehir sınırları içinde toplanan vergi tutarının yüzde kaçı söz konusu Büyükşehre aktarılır?​

Türkiye›de ise büyükşehir belediye sınırları içinde toplanan vergi gelirleri üzerinden hesaplanan % 6 lık payın % 60›ı ilgili büyükşehir belediyesine doğrudan aktarılmakta, kalan yüzde 40’lık kısım ise nüfus ve yüzölçümü kriterlerine göre büyükşehir belediyeleri arasında dağıtılmaktadır.

Belediyelere ödenek ne zaman gelir?​

Belediyelere ödenek ne zaman gelir?
Maliye Bakanlığı büyükşehir belediye paylarını 5 inci maddede belirtilen esaslara göre paylaştırarak bu belediyelere doğrudan, il özel idareleri ve diğer belediyelerin paylarını ise ilgili idarelere aktarılmak üzere tahsil edilen ayı takip eden ayın sonuna kadar İller Bankasına aktarır.

Büyükşehir belediyelerinin gelir kaynakları nelerdir?​

Büyükşehir belediyelerinin gelir kaynakları nelerdir?
a) Kanunlarla gösterilen belediye vergi, resim, harç ve katılma payları. b) Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay. c) Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler. d) Taşınır ve taşınmaz malların kira, satış ve başka suretle değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler.

Belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından ayrılan pay hangi kriterlere göre dağıtılır?​

Pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanır. (2) Genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamının; yüzde 2,85’i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50’si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1,15’i il özel idarelerine ayrılır.

Belediye gelirleri nereye gider?​

Ülkemizde belediyelerin öz gelir kaynaklarını vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler ve diğer öz gelirler olmak üzere sınıflandırmak mümkündür.

Belediyenin gelir kaynakları nelerdir?​

Belediyenin gelir kaynakları nelerdir?
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.

Belediyenin gelirleri arasında neler yer alır?​

Belediyenin gelirleri arasında neler yer alır?
Madde 59- Belediyenin gelirleri şunlardır: a) Kanunlarla gösterilen belediye vergi, resim, harç ve katılma payları. b) Genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay. c) Genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler.

Belediyelerde bütçe Çağrısı ne zaman yapılır?​

Encümen tarafından görüşülerek üst yöneticiye sunulan bütçe tasarısı, il özel idarelerinde ve büyükşehir belediyelerinde Kasım ayı toplantısında görüşülmek üzere Kasım ayının birinci gününden önce, diğer belediyelerde ise Ekim ayı toplantısında görüşülmek üzere Ekim ayının birinci gününden önce meclise sunulur.
 
Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi sistemi, Türkiye'de il özel idareleri ve belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden belirli bir payın verilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanmaktadır.

Büyükşehir belediyelerine aktarılan pay, büyükşehir sınırları içinde toplanan vergi gelirleri üzerinden hesaplanan %6'lık payın %60'ı ilgili büyükşehir belediyesine doğrudan aktarılmakta, kalan %40'lık kısım ise nüfus ve yüzölçümü kriterlerine göre büyükşehir belediyeleri arasında dağıtılmaktadır.

Belediyelere ödenek, Maliye Bakanlığı tarafından büyükşehir belediye payları 5. madde esaslarına göre paylaştırılarak bu belediyelere doğrudan, diğer belediyelerin payları ise ilgili idarelere aktarılmak üzere tahsil edilen ayı takip eden ayın sonuna kadar İller Bankasına aktarılmaktadır.

Büyükşehir belediyelerinin gelir kaynakları arasında kanunlarla belirlenen belediye vergileri, resimler, harçlar, katılma payları, genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan pay, genel ve özel bütçeli idarelerden yapılacak ödemeler, taşınır ve taşınmaz malların kira, satış ve diğer şekillerde değerlendirilmesinden elde edilen gelirler yer almaktadır.

Belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından ayrılan pay, yüzde 2,85'i büyükşehir dışındaki belediyelere, yüzde 2,50'si büyükşehir ilçe belediyelerine ve yüzde 1,15'i il özel idarelerine dağıtılmaktadır.

Belediyelerin gelirleri vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, ücretler, taşınmaz mal gelirleri gibi öz gelir kaynaklarından oluşmaktadır. Diğer gelir kaynakları arasında ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlardan yapılan yardımlar da yer almaktadır.

Belediyelerde bütçe çağrısı, Encümen tarafından görüşülerek üst yöneticiye sunulan bütçe tasarısının il özel idarelerinde ve büyükşehir belediyelerinde Kasım ayı toplantısında, diğer belediyelerde ise Ekim ayı toplantısında meclise sunulması gerekmektedir.
 
Geri
Üst