AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi gecikme faizi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.673
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi gecikme faizi nedir?​

Zamanında ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanan zam çeşidine denir. Vaktinde tahakkuk etmemiş vergi için gecikme faizi oluşturulur.

Devlet gecikme faizi öder mi?​

Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde 1999 yılından itibaren geçerli olmak üzere yapılan düzenleme ile 112/4 eklenmiş olup, bu fıkra ile devletin iadesinde gecikilen vergiler için mükelleflere faiz ödeneceği kabul edilmiştir.

Gecikme faizine gecikme zammı uygulanır mı?​

Gecikme faizine gecikme zammı uygulanır mı?
Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 1592 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %1,6 olmuştur.

Gecikme zammı ne kadar?​

Gecikme zammı ne kadar?
Gecikme Zammı Oranı Nedir? Gecikme zammı hesaplama adına uygulanan şu anki güncel oran aylık %1,60’dır.

Vergi gecikme faizi nasıl hesaplanır?​

Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.

Vergi cezasına faiz uygulanır mı?​

Gecikme zammı; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre uygulanan vergi ziyaı cezalarında 51’inci madde uyarınca belirlenen oranda, mahkemeler tarafından verilen ve ceza mahiyetinde olan amme alacaklarında ise bu oranın yarısı ölçüsünde uygulanır.

Gecikme faizi ne zaman başlar?​

Gecikme faizi ne zaman başlar?
Bir gecikme faizi türü olan temerrüt faizi, borçlunun temerrüdü tarihinden; diğer gecikme faizi türleri ise alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren işlemeye başlar. Temerrüt faizinin başlangıcını taraflar serbestçe kararlaştırabilirler.

Gecikme faizi özellikleri nelerdir?​

Gecikme faizi özellikleri nelerdir?
Anılan Kanunun 51 inci maddesine göre amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz.
Gecikme faizi aşağıdakilerden hangisine uygulanır?​
Gecikme zammı amme alacaklarının asıllarına uygulanmakla birlikte amme alacaklarına bağlı cezalardan sadece VUK’nun 344. maddesinde yer alan cezalarda ve yargı organlarınca verilmiş olan ceza niteliğindeki kamu alacaklarında uygulanmaktadır.
Gecikme bedeli nasıl hesaplanır?​
Kredi gecikme faizi Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında şu formül ile hesaplanır: “geciken anapara tutarı*geciken gün sayısı*gecikme faizi/30 = gecikme faizi tutarı”.

2022 vergi gecikme faizi ne kadar?​

2022 vergi gecikme faizi ne kadar?
Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya ödenmemesi Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi ya da tahakkuk ettirilmesine rağmen zamanında ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme faizi ve gecikme zammı oranı, 2022 yılı başı itibariyle aylık yüzde 1,6.

Gecikme faizi ne kadar 2021?​

Gecikme faizi ne kadar 2021?
Alışveriş ve nakit çekim için uygulanan 2021 güncel akdi faiz oranı aylık %1,98 iken güncel gecikme faiz oranı aylık %2,28 olarak belirlenmiştir.

Gecikme faizi hangi tarihe kadar hesaplanır?​

İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda verginin uzlaşma yoluyla tahakkuk etmesi halinde gecikme faizi verginin normal vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için hesaplanır.

Aylık gecikme faizi nasıl hesaplanır?​

Kredi Gecikme Faizi Hesaplama Formülü Kredi gecikme faizi Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında şu formül ile hesaplanır: “geciken anapara tutarı*geciken gün sayısı*gecikme faizi/30 = gecikme faizi tutarı”.
 
Vergi gecikme faizi, zamanında ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanan bir tür zam çeşididir. Vergi Usul Kanunu'na göre, vaktinde tahakkuk etmemiş vergiler için gecikme faizi uygulanmaktadır.

Devletin gecikilen vergiler için mükelleflere faiz ödemesi konusunda Vergi Usul Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, 1999 yılından itibaren geçerli olmak üzere devletin iadesinde gecikilen vergiler için faiz ödenmesine karar verilmiştir.

Gecikme faizine gecikme zammı uygulanır ve bu oranlar Vergi Usul Kanunu'nda belirlenmiştir. 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %1,6 olarak belirlenmiştir. Gecikme zammı oranı ise aylık %1,60 olarak uygulanmaktadır.

Gecikme faizi genellikle vadenin bitim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Ancak temerrüt faizi gibi özel durumlarda borçlunun temerrüdü tarihinden itibaren işlemeye başlar. Bu faiz türleri vergiye tabi işlemler için farklılık gösterebilir.

Gecikme faizine bağlı olarak uygulanan gecikme zammı oranları belirli yasal düzenlemelere göre hesaplanmaktadır. Genellikle gecikme zammı oranı aylık %1,60 olarak belirlenmiştir ve günlük olarak hesaplanmaktadır.

Bir gecikme faizi türü olan temerrüt faizi, borçlunun temerrüdü tarihinden; diğer gecikme faizi türleri ise alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren işlemeye başlar. Tarafların anlaşması doğrultusunda temerrüt faizinin başlangıç tarihi değişebilir.

Gecikme faizinin belirli özellikleri bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu'na göre, amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı %4 oranında gecikme zammı tatbik edilir. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır ve belli bir miktardan az olamaz.

Gecikme zammı genellikle amme alacaklarının asıllarına uygulanmakta olup, vergi ziyaı cezalarında ve ceza niteliğindeki kamu alacaklarında da uygulanabilir. Özellikle Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen ceza hükümlerine göre gecikme zammı oranları belirlenir.

Kredi gecikme faizi hesaplanırken Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında belirlenen formüller kullanılır. Geciken anapara tutarı, geciken gün sayısı ve gecikme faizi oranı dikkate alınarak gecikme faizi tutarı hesaplanır.

2022 ve 2021 yıllarına ilişkin vergi gecikme faizi oranları belirli yasal düzenlemelere göre ayarlanmıştır. 2022 yılı itibariyle gecikme faizi oranı aylık %1,6 ve 2021 yılı için ise aylık %2,28 olarak belirlenmiştir.

Özetle, vergi gecikme faizi Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen kurallara göre hesaplanır ve uygulanır. Gecikme faizi ödemeleri ve oranları yasal düzenlemelere göre belirlenir ve dikkate alınmalıdır.
 
Geri
Üst