Vergi Denetiminde nelere bakilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi Denetiminde nelere bakılır?​

Vergi incelemesi mevzuatta “ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak “ olarak tanımlanmıştır, Vergi incelemesinde mükellefin defter, kayıt ve beyanları üzerinden ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu ve defter, kayıt ve belgelerin mevzuatın öngördüğü şekilde kayıt altına alınıp …

Vergi incelemesine yetkili olanlar kimlerdir?​

Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.
Vergi denetiminin özellikleri nelerdir?
Vergi incelemesini diğer denetleme yollarından ayıran en önemli özelliği mükelleflerin nezdinde yapılan derinlemesine bir araştırma faaliyeti olmasıdır. Vergi incelemesinin amacı mükellefin ödemesi gereken vergilerin doğruluğu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır (VUK md.134).

Vergi denetim birimleri nelerdir?​

Vergi denetimi Maliye Bakanlığı bünyesinde Maliye Müfettişleri ve Hesap Uzmanları ile Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Gelirler Kontrolörleri ve Vergi Denetmenleri olmak üzere dört ayrı denetim birimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Maliye Teftiş Kurulu; Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde örgütlenmiştir.

Maliyeciler neye bakar?​

Maliye, bir ülkedeki her türlü mali faaliyeti izleyen, denetleyen ve raporlayan kurum olarak adlandırılabilir. Maliye Nedir? Maliye, kamu maliyesi ya da kamu ekonomisi olarak da bilinmektedir. Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler.
Vergi incelemesine neden alınırsınız?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 134’üncü maddesine göre; “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak tespit etmek sağlamaktır. Yasal mevzuat hükmü gereği; vergi incelemesinden maksat sadece vergi kayıp ve kaçağını araştırıp bulmak değildir.
Yoklamaya yetkili olanlar ve yoklamanın başlangıcı Vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işi ile görevlendirilenler, gelir uzmanları ve vergi incelemesine yetkili olanları tarafından yapılır.
Pekçok kişi ilin en büyük mal memuru tabirinin kimi ifade ettiğini bilmeyebilir. Maliye literatüründe ilin en büyük mal memuru “Defterdar”dır.
Mükellefin Ödevleri nedir?
Mükelleflerin; vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumlarının, faaliyet ve hesap neticelerinin tespit edilmesini, vergi ile ilgili muamelelerinin belli edilmesini, vergi karşısındaki durumunun hesap üzerinden kontrol edilmesini ve incelenmesini sağlayacak şekilde defter tutmaları zorunludur.

Vergi denetime neden ihtiyaç duyulur?​

Vergi denetiminin ihtiyacının temel nedeni; devletin ana finansman kaynağı olan verginin toplanabilmesini garanti altına almaktır. Denetimin yetersiz olması, devleti asıl finansman kaynağından mahrum edeceği gibi borç yükü üzerinde de artışa neden olacaktır.

Vergi denetim yollari nelerdir?​

Türkiye’de vergi denetimi, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir.
Vergi Denetim Kurulu hangi illerde var?
Bu nedenle idari teşkilat yapısı olarak, “bağlı kuruluş” statüsündedir. Asli görevi, vergi denetimi olmakla birlikte teftiş, soruşturma gibi faaliyetleri de yürütür….Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı

Nitekim vergi mükelleflerinin denetlenmesi gerekir?​

Türk Vergi Sistemi’nde mükellefler ağırlıklı olarak mükellefin beyanları üzerinden toplanan vergilerin zamanında ve eksiksiz olarak gerçekleştirilebilmesi için vergi mükelleflerinin çeşitli yollarla denetlenmesi gerekmektedir (Tosuner ve Arıkan, 2011: 165). Denetleme yolları içerdiği özelliklerin farklılığına göre aşağıda açıklandığı gibidir.

Kimler Vergi Dairesi Müdürlüğünde görevlidir?​

Bu kişiler vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işiyle görevlendirilenler, vergi incelemesine yetkili olanlar ve gelir uzmanlarıdır. Yoklamanın yapılacağı zamanla ilgili bir sınırlama yoktur. VUK’ un 130. maddesine göre yoklama ilgili kişiye haber verilmeden her zaman yapılabilir.
Neticesinde vergi Denetleme ihtimali, vergilerin azaltılmasında etkili bir araç olmu ştur?
VERGİ İDARESİNİN YÜKÜMLÜYÜ DENETİM YOLLARI Ekonomik faaliyette bulunan herkesin günün birinde denetlenme ihtimali, mükellefleri do ğru beyanda bulunmaya zorladı ğı gibi; denetim, vergi kaçırma, vergiden kaçınma ve kayıt dı şılı ğın azaltılmasında etkili bir araç olmu ştur.

6009 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanununun 140/6. Maddesinde “İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde ise en fazla altı ay içinde incelemeleri bitirmeleri esastır.
Vergi incelemesi, inceleme elemanının görev yaptığı birimde düzenlenip in- celeme elemanına tebliğ edilen görevlendirme yazısı ile başlar. Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde incelemeye başlarlar.
Vergi incelemeleri esas itibariyle nerede yapılır?
“Vergi incelemeleri, esas itibariyle incelemeye tabi olanın iş yerinde yapılır. İş yerinin müsait olmaması, ölüm, işin terk edilmesi gibi zaruri sebeplerle incelemenin yerinde yapılması imkansız olur veya mükellef ve vergi sorumluları isterlerse inceleme dairede yapılabilir.

Vergi denetim Türleri Nelerdir?​

Vergi Denetim Türleri Türkiye’de vergi denetimi, yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama olmak üzere dört çeşittir.

Vergi denetimi yoklama nedir?​

Vergi yoklaması, mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddî olayları, kayıtları ve mevzuları araştırmak ve tespit etme amacıyla yapılan bir vergi denetim aracıdır (VUK m.127). Yoklamanın en çok uygulandığı konular, mükelleflerin işe başlama, işi bırakma ve iş değişikliği bildirimlerinin kontrol edilmesidir.
Vergi incelemesi en geç ne zamana kadar yapılır?
MADDE 9 – (1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir.

Vergi incelemesi son kaç yıl?​

Vergi incelemeleri genellikle 5 yıllık tarh zamanaşımı süresi içerisinde yapılıyor. Bu süre içerisinde her vergi mükellefi incelenecek diye bir durum söz konusu değil. Bazı mükellefler bu 5 yıllık süre içerisinde hiç incelenmeyebilir, bazıları ise bir veya bir kaç defa incelenebilir.

Vergi Dairesi defter incelemesi kaç gün sürer?​

Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, “en geç 30 gün içinde” incelemeye başlayacaklar. Bu aşamada bir de “incelemeye başlama tutanağı” düzenlenecek. Tutanağın düzenlenmesi için mükellefe durumu bildiren bir yazı göndererek en az 15 gün süre verecek. İnceleme, esas itibariyle “iş yerinde” yapılacak.
Vergi inceleme elemanı arama kararını nereden ister?
Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların buna lüzum göstermesi ve gerekçeli bir yazı ile arama kararı vermeye yetkili sulh yargıcından bunu is- temesi; 2. Sulh yargıcının istenilen yerlerde arama yapılmasına karar vermesi; şarttır.
Mali denetim, bütçe uygulamalarına ilişkin olarak kamu idaresinin mali karar ve işlemlerinin sorgulanmasıdır. Mali denetimin birinci ayağı, harcama yerlerinin (tahakkuk dairelerinin) bağlı olduğu muhasebe biriminde yürütülen muhasebe denetimidir.
Vergi denetim ilkeleri nelerdir?
Bu amaçla düzenlenen devlet denetiminin temel ilkeleri ise; yasallık, düzenlilik, iktisadilik, verimlilik ve etkenlik olarak sıralandırılabilir. Bunlardan iktisadilik, verimlilik ve etkenlik; denetimden beklenen unsurlardır.

Vergi yoklaması nedir kimler yapar?​

Yoklama; vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işi ile görevlendirilenler, vergi incelemesine yetkili olanlar ve gelir uzmanları tarafından yapılır (VUK m.128).
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır. Pek çok açıdan finans kelimesi ile ilişkilendirilmektedir.

Vergi denetimini kim yapar?​

“Madde 135 –Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.”
Vergi denetim yolları nelerdir?

Borcu yoktur belgesi nedir?​

Vergi borcu yoktur yazısı, bağlı olunan vergi dairesindeki güncel borç durumunu gösteren resmi bir belgedir. Kısacası vergi borcu yoktur yazısı, resmi alış-satış ve borçlanma işlemleri için vergi borcu olmadığını kanıtlayan bir belgedir.

Vergi denetmenleri ne kadar maaş alıyor?​

Vergi Müfettişi maaşı en düşük 11.830 TL, en yüksek 15.270 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Vergi Müfettişi ortalamasına göre Vergi Müfettişi maaşı yaklaşık 13.470 TL seviyelerindedir.
Vergi denetimi ne iş yapar?
Vergi denetçisi; vergi vermekle yükümlü olan vergi mükelleflerinin vergilerini denetleyen, vergilerin yasalara uygun verilip verilmediğini kontrol eden, taşra gelir birimlerinde denetim yapan kişilere verilen mesleki unvandır.
Yoklama fişi üzerine bulunursa nezdinde yoklama yapılan veya yetkilinin imzası istenir; bu kişiler bulunmaz veya imzadan çekinmek isterlerse bu keyfi durum fişe aktarılır ve yoklama fişi polis, jandarma, muhtar veya ihtiyar meclisi üyelerinden birine imzalatılır.
Vergi Müfettişleri nerede görev yapar?
Vergi müfettişi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde doğrudan Maliye Bakanına bağlı olarak çalışan denetim elemanı. Asli görevi olan vergi incelemesinin yanı sıra, teftiş ve soruşturma görevlerini de yürütür.
 
Geri
Üst