AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi denetimi kimlere yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vergi denetimi kimlere yapılır?​

Aşağıda sayılanlar vergi incelemesi yapabilirler; Hesap Uzmanları Hesap Uzman Yardımcıları İlin En Büyük Mal Memuru.

Vergi denetimi ne zaman yapılır?​

MADDE 9 – (1) Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç otuz gün içinde incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir.
Mali denetim neye bakar?
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır.

Vergi denetiminin amacı nedir?​

Vergi denetiminin ilk amacı, vergi idaresine beyan edilen durumların doğru olup olmadığını belirlemektir. Türk Vergi Sistemi esas olarak beyan usulüne dayalıdır ve mükellefler tarafından beyan edilen bu bilgilerin doğruluğunu araştırmak vergi idaresinin en önemli yetki ve görevlerindendir.

Vergi müfettişi yoklama yapabilir mi?​

Yoklama Yapmaya Yetkililer Yoklama; vergi dairesi müdürleri, yoklama memurları, yetkili makamlar tarafından yoklama işi ile görevlendirilenler, vergi incelemesine yetkili olanlar ve gelir uzmanları tarafından yapılır (VUK m.128).
Maliyeciler ne sorar?
Vergi daireleri de beyan edilen matrah üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, damga vergisi gibi vergileri tahakkuk ettiriyorlar. Daha sonra, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğu defter ve belgeler, banka hesapları, fatura alınan ve verilen kişi ve şirketler nezdinde araştırılıyor.

Vergi denetim faaliyetleri nedir?​

Vergi denetimi, mükelleflerin ve/veya vergi sorumlularının işlemlerinin vergi kanunlarına uygun olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu işlem bir kolluk faaliyeti olarak nitelendirildiği gibi, tarh işlemi için bir ön hazırlık işlemi olarak da nitelendirilmektedir.

Yoklama yapmaya yetkili olanlar kimlerdir?​

 
Geri
Üst