Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi davasinin konusu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.473
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi davasının konusu nedir?​

Vergi hukuku ise vergi borcu sebebiyle devlet ve kişiler arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalıdır. Yani vergi davaları devlet ve bireyler arasındaki menfaat dengesinin sağlanmasına yarayan davalardır. Vergi yargısının asli dayanağını Anayasanın 125. maddesi oluşturur.

Vergi mahkemesi hangi davalara bakar?​

Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi davalarında davalı kimdir?​

Vergi davalarında davalı kimdir?
Açılan vergi davalarında davalı olan taraf kural olarak vergi dairesi veya bazı durumlarda Maliye Bakanlığıdır. Vergi hatalarının düzeltme talebine ilişkin şikâyet yoluyla Maliye Bakanlığına başvurulması haline alınacak ret cevabına karşı Danıştay’da açılacak davada davalı Maliye Bakanlığı’dır.

Hangi tür vergi davalarında vergi mahkemesinin kararları kesindir?​

İdari Yargılama Usulü Kanununun 45. maddesi uyarınca konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararlar kesin olup, bunlara karşı istinaf yoluna başvurulamaz.

Vergi mahkemelerinde kaç hakim bulunur?​

alan ilk derece mahkemeleridir. Vergi mahkemeleri tek hâkimle ve kurul halinde karar vermektedir. Tek hâkimle çözümlenecek davalar ise temel itibariyle parasal sınıra bağlanmıştır. TBMM’ye sunulan kanun tasarısında, bu parasal sınırın 50000 TL’ye artırılmasına yönelik bir hüküm de bulunmaktadır.

Vergi davası kime karşı açılır?​

Vergi davası kime karşı açılır?
Vergi mahkemesinde dava açmaya yetkili olanlar; Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler. Gerçek kişiler bizzat kendileri dava açabilecekleri gibi vekilleri vasıtasıyla da dava açabilirler.

Vergi davası açmanın hukuki sonuçları nelerdir?​

“Vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri maddi yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur.

Vergi mahkemesine dava açma süresi hukuki niteliği açısından ne tür bir süredir?​

İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştay’a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir.
 
Vergi davasının konusu, vergi borcu sebebiyle devlet ve bireyler arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalı olan vergi hukukunu kapsar. Vergi davalarının amacı devlet ve bireyler arasındaki menfaat dengesini sağlamaktır ve vergi yargısının asli dayanağını Anayasanın 125. maddesi oluşturur.

Vergi mahkemesi, idarenin vergilendirme, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli bir idari mahkemedir. Vergi mahkemesine vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve cezalarıyla ilgili davaların götürülür.

Vergi davalarında davalı genellikle vergi dairesi veya bazı durumlarda Maliye Bakanlığı olmaktadır. Açılan vergi davalarında davalı taraf Maliye Bakanlığı olabilir. Dava açılmasının ardından mahkeme tarafından karar verilir.

Vergi mahkemelerinin kararları, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca konusu 5 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında kesindir ve bu kararlara itiraz edilemez.

Vergi mahkemeleri tek hakimle veya kurul halinde karar verir. Dava türüne bağlı olarak tek hakim veya kurul karar vermektedir. Vergi mahkemesinde tek hakimle çözümlenecek davalar genellikle parasal sınırlara bağlıdır.

Vergi davaları, mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı dava açabilirler. Kendi adına dava açacak gerçek kişiler bizzat kendileri veya vekilleri aracılığıyla dava açabilirler.

Dava açılması durumunda vergi mahkemelerinde, vergi uyuşmazlıklarından doğan davaların açılması, tarh edilen vergi, resim ve harçlar ile benzeri maddi yükümlerin ve bunların zam ve cezalarının dava konusu edilen bölümünün tahsil işlemlerini durdurur.

Vergi mahkemesine dava açma süresi hukuki niteliği bakımından kesin süre olarak kabul edilir. İlgililer, altmış günün sona erdiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde Danıştay’a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabilir veya kesin cevabı bekleyebilir.
 
Geri
Üst