Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vergi davasi nerede acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.846
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi davası nerede açılır?​

– İYUK md. 37/a hükmü gereğince tarh ve tahakkuk aşamasına gelmiş vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlerle ilgili vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme, uyuşmazlık konusu kamu alacağını tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

Vergi cezalarına hangi mahkeme bakar?​

Vergi cezalarına hangi mahkeme bakar?
Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1).

Vergi yargı süreci nasıl işler?​

İdari yargı kolunda açılan bir dava olan vergi davası; iptal ve tam yargı davası olarak açılabilir. Vergi davası, dava konusu işlemi tesis eden vergi dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve evrak üzerinde inceleme yapılması asıldır.

Vergi yargısının en üst yargı merci nedir?​

Vergi yargısının en üst yargı merci nedir?
İdare ve vergi mahkemelerinin bir üst yargı mercii konumunda bir ara mahkeme niteliğine sahip bölge idare mahkemeleri bulunmaktadır. Söz konusu bu mahkemeler 2576 sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. En üst yargı mercii sıfatına haiz olan Danıştay ise 2575 sayılı Kanun’da düzenlenmiştir (Yüksel, 2016).

Bir uyuşmazlığın çözümünde hangi mahkemenin görevli hangi mahkemelerin yetkili olduğunu kanun belirler?​

Madde 1 – (Değişik birinci fıkra: 02.07.2018 – KHK – 703/183-a md.) Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari[2] yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bu kanunla kurulup görev yapan bağımsız bir yüksek mahkemedir.

Vergi davası kime karşı açılır?​

Vergi davası kime karşı açılır?
Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler. Gerçek kişiler bizzat kendileri dava açabilecekleri gibi vekilleri vasıtasıyla da dava açabilirler.

Vergi mahkemeleri kim tarafından kurulur?​

Vergi mahkemelerinin kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınır, Adalet Bakanlığı tarafından kurulur.

Vergi davalarında son yargı mercii kimdir?​

Vergi davalarında son yargı mercii kimdir?
Anayasa Madde 155 – Danıştay, idari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.

Vergi yargısının işlevlerinin neler?​

Vergi Mahkemeleri, Vergi uyuşmazlıklarını ilk derece mahkemesi sıfatıyla çözmek üzere kurulmuş mahkemelerdir. Vergi Mahkemelerinin görevi, Vergi resim harç ve benzeri mali yükümlülüklere ilişkin uyuşmazlıkları, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemektir.
 
Vergi davası nerede açılır sorusunun cevabı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 37/a maddesi gereğince tarh ve tahakkuk aşamasına gelmiş vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlerle ilgili vergi uyuşmazlıklarında yetkili mahkeme, uyuşmazlık konusu kamu alacağını tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir.

Vergi cezalarına ise vergi mahkemesi bakar. Vergi mahkemesi; idarenin vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarına ilişkin iptal ve tam yargı davalarına bakmakla görevli idari mahkemedir.

Vergi yargı süreci ise genel olarak idari yargı kolunda açılan bir dava olan vergi davasının, iptal ve tam yargı davası olarak açılabileceğini belirtmektedir. Vergi davası, dava konusu işlemi tesis eden vergi dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Vergi mahkemelerinde yazılı yargılama usulü uygulanır ve evrak üzerinde inceleme yapılması esastır.

Vergi yargısının en üst yargı mercii ise bölge idare mahkemeleridir. Bunlar, idare ve vergi mahkemelerinin bir üst yargı mercii konumundadır. En üst yargı mercii sıfatına haiz olan Danıştay ise 2575 sayılı Kanun'da düzenlenmiştir.

Uyuşmazlıkların çözümünde hangi mahkemenin görevli olduğunu ve hangi mahkemelerin yetkili olduğunu kanunlar belirlemektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile görevlendirilmiş, adli ve idari yargı mercileri arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmeye yetkili ve bağımsız bir yüksek mahkeme niteliğindedir.

Vergi davaları, mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler tarafından açılabilir. Dava, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde açılabilmektedir. Gerçek kişiler bizzat kendileri dava açabilecekleri gibi vekilleri vasıtasıyla da dava açabilirler.

Vergi mahkemeleri, kuruluş ve yargı çevrelerinin tespitinde İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşleri alınır ve Adalet Bakanlığı tarafından kurulurlar.

Son olarak, vergi davalarında son yargı mercii Anayasa'nın 155. maddesi gereğince Danıştay'dır. Danıştay, idari mahkemelerce verilen ve kanunun başka bir idari yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olarak görev yapmaktadır. Kanunla belirlenmiş belli davalara ise ilk ve son derece mahkemesi olarak bakmaktadır.
 
Geri
Üst