AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi dairesince tarh edilen bir vergi ne zaman kesinlesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi dairesince tarh edilen bir vergi ne zaman kesinleşir?​

Vergi hukuku uygulamasında kesinleşme kavramı, beyanname ile beyan edilen vergiler beyan edildiği tarihte tahakkuk fişi üzerinde yer alan vadenin bitiminden sonra kesinleşir.

Kendiliğinden tahakkuk eden vergi nedir?​

Kendiliğinden tahakkuk eden vergi nedir?
Verginin tahakkuku , tarh ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesidir. tebliğ edilen yükümlünün belirli bir dava süresini geçirmesi ile kendiliğinden veya vergi idaresince yapılan tarh işlemine karşı vergi mahkemesinde açacağı davanın reddedilmesi üzerine vergi tahakkuk eder.

Verginin kesinleşmesi ne anlama gelmektedir?​

Verginin kesinleşmesi ne anlama gelmektedir?
Bu iki terimi vergi hukuku açısından değerlendirdiğimizde vergi borcunun tahakkuku, tarh edilen verginin ödenecek aşamaya gelmesini ifade eden bir durum, bir saptama; vergi borcunun kesinleşmesi ise, vergi borcuna karşı başvurulabilecek tüm olağan kanun yollarının tüketilmesi biçiminde tanımlanabilir.

Vergi Dairesi ilişiği yoktur yazısı nereden alınır?​

Vergi borcu yoktur yazısı, bağlı olunan vergi dairesinden alınır. Başvuru dilekçe ile şahsen yapılmalıdır ya da vergi borcu yoktur yazısını alacak çalışanın şirket yetkilisi tarafından yetkilendirildiğine dair imzalı dilekçesi olmalıdır.

Verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesi nedir?​

Verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesi nedir?
Verginin Tahakkuku, verginin kesinleşmiş olması durumu, tarh ve tebliğ edilen verginin ödenecek hale gelmesi olarak ifade edilir. Tahakkuk, tahsil yapılmasından önce gelen ve vergi alacaklısı konumunda bulunan kamu kurumlarının söz konusu alacağını hak edişe bağlayan bir işlem yahut aşama olarak da nitelendirilir.

Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler aşağıdakilerden hangisi ile tarh ve tahakkuk ettirilir?​

Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler aşağıdakilerden hangisi ile tarh ve tahakkuk ettirilir?
Tahakkuk fişi esası: Madde 25 – Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler “Tahakkuk fişi” ile tarh ve tahakkuk ettirilir.

Tahakkuku tahsile bağlı vergiler nelerdir?​

-Tahakkuku tahsile bağlı vergilerde tahakkuk Tahakkuku tahsile bağlı vergi türünün başlıca örnekleri damga vergisi ve eğlence vergisidir: Damga vergisi basılı damga konulması, makbuz düzenlenmesi ve istihkaktan kesinti yoluyla tahsil edilebilmektedir.. Tahakkuku tahsile bağlı vergilerin diğer örneği eğlence vergisidir.

Verginin tahakkuku ile kesinleşmesi arasındaki fark nedir?​

Verginin tahakkuku ile kesinleşmesi arasındaki fark nedir?

Vergi Dairesinde mükellefler, Pişmanlık ile verilen beyannamelerden yararlanamaz.?​

Vergi Dairesinde mükellefler, Pişmanlık ile verilen beyannamelerden yararlanamaz.?
Pişmanlık ile verilen beyannameler için uzlaşma yoluna gidilemez, ancak pişmanlık ile verilmesi gereken bir beyanname sehven “Kanuni Süresinden Sonra” (KSS) seçeneği seçilerek verilirse, mükellefler durumu açıklayan bir dilekçe ile vergi dairesine başvurmaları halinde, verilen beyanname, pişmanlık ve ıslah hükümlerine göre işleme tabi tutulacaktır.

Ne zaman beyanname ilemlerine girilir?​

“Beyanname İlemleri” bölümünden Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi (Vergi Kesintisi Yapmayanlar İçin) menüsüne giri yapılır. Gelen ekranda “Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi (Vergi Kesintisi Yapmayanlar İçin)” menüsüne tıklanır. “Taslak Kaydet” bölümünde öncelikle beyannamenin temel bilgileri seçilir.

Kimlere beyan edilemeyen beyanname verilir?​

Kimlere beyan edilemeyen beyanname verilir?
Kanuni süresi içerisinde herhangi bir nedenle beyan edilemeyen beyanname bildirilirken, yukarıda olduğu gibi beyannamede dikkat etmemiz gereken husus, beyannamede ödeme çıkıp çıkmadığıdır. Kanuni süresinden sonra beyan edilen ödeme çıkmayan beyannameler ”Özel Onay” ile birlikte KSS seçeneği seçilerek beyan edilir.
 
Vergi dairesince tarh edilen bir vergi genellikle beyan edildiği tarihten sonra tahakkuk fişi üzerinde yer alan vadenin bitiminden sonra kesinleşir. Tahakkuk, tarh edilen verginin ödenecek hale gelmesi anlamına gelirken, kesinleşme ise vergi borcuna karşı başvurulabilecek tüm yasal yolların tüketilmesi durumunu ifade eder.

Kendiliğinden tahakkuk eden vergi ise, tarh ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesidir. Bu durum, yükümlünün belirli bir dava süresini geçmesi veya vergi mahkemesinde açtığı davanın reddedilmesi sonucunda gerçekleşir.

Verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesi, verginin kesinleşmiş olması durumunu ifade eder. Yani, tarh ve tebliğ edilen verginin ödenecek hale gelmesidir. Tahakkuk ise, vergi borcunun tahsil edilmesinden önce belirlenen aşamadır.

Vergi kanunlarına göre beyan üzerinden alınan vergiler, tahakkuk fişi ile tarh ve tahakkuk ettirilir. Tahakkuku tahsile bağlı vergiler arasında damga vergisi ve eğlence vergisi gibi vergi türleri bulunmaktadır.

Verginin tahakkuku ile kesinleşmesi arasındaki fark ise tahakkuk, verginin ödenecek hale gelmesini ifade ederken, kesinleşme vergi borcuna karşı yasal hukuki yolların tüketilmesini ifade eder.

Mükellefler vergi dairesinde, pişmanlık ile verilen beyannamelerden yararlanamazlar. Ancak bu durumda, pişmanlık ile verilen beyanname sehven "Kanuni Süresinden Sonra" seçeneği seçilerek verilirse, mükellefler durumu açıklayan bir dilekçe ile vergi dairesine başvurduklarında, ilgili beyanname pişmanlık ve ıslah hükümlerine göre işleme tabi tutulabilir.

Ne zaman beyanname işlemlerine girileceği konusunda, Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi menüsüne girilerek beyanname işlemlerine başlanabilir.

Beyan edilemeyen beyanname ise, kanuni süresi içerisinde herhangi bir nedenle beyan edilemeyen beyannameleri kapsar. Bu durumda ödeme çıkmayan beyannameler özel onay ile birlikte KSS seçeneği seçilerek beyan edilir.
 
Geri
Üst