AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi borcu olanin emekli maasi kesilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi borcu olanın emekli maaşı kesilir mi?​

– 506 Sayılı (SSK) ve 1479 Sayılı (BAĞ-KUR) Kanunlarına göre ödenen emekli maaşları (Emekli maaşı 5510 Sayılı Kanunun yürürlük (1 Ekim 2008) tarihinden önce ya da sonra bağlanmış olması fark etmez) ise vergi borcu için haczedilemez.

Emekli maaşı kesinti tutarı nedir?​

1. Devlet kurumuna borçlu olmanız ( vergi borcu gibi…) ve bu borcun icra takibine düşmesi sonucunda aylığınıza 1/4 oranında kesinti uygulanır. 2. Nafaka borcunuzun olması ve dava edilmeniz durumunda emekli maaşınız nafaka bedelinden azsa maaşınızın tamamına el konulabilir.

Emekli vergi kesintisi ne kadar?​

Emekli vergi kesintisi ne kadar?
Bu şekilde birikimli tutar 32 bin liraya ulaşıncaya kadar yüzde 15; 32 bin lira ile 70 bin lira arasındaki matraha yüzde 20 vergi oranı uygulanacak. Başka bir ifadeyle, 2022 yılında gelir vergisi tarifesine tabi kazanç hesabında, her ay 4.253,40 TL’yi aşan matrah dikkate alınacak.

Emekli maaşına haciz nasıl kaldırılır?​

Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması mümkündür. Emekli maaşına konulan haczin kaldırılması dilekçesi verilerek, haciz kaldırılabilir. Ancak bunun için dörtte bir sınırın geçilmiş olması veya izin dışında haciz konulması söz konusu olmalıdır. Aksi takdirde haciz kaldırılmayacaktır.

Vergi Dairesi emekli maaşına icra koyabilir mi?​

Emekliler bakımından ise, yukarıda ifade edildiği üzere 5510 sayılı Kanun kapsamında Sosyal Sigortalar Kurumunun ve nafaka alacakları bakımından haczedilebilir. Örneğin banka kredi borcunu ödemeyen ya da bir esnafa veya bir tüzelkişiye olan borcu için emeklinin emekli maaşı kural olarak haczedilemez.

Vergi Dairesi emekli maaşına haciz koyar mı?​

Vergi Dairesi emekli maaşına haciz koyar mı?
Vergi borçlarının tahsili için dahi olsa emekli maaş hesaplarına haciz konulabilmesi için kişinin muvafakatinin bulunması gerekmektedir. Aksi halde, haciz işleminin hukuka uygun olduğundan bahsetmek mümkün olmayacaktır.
SGK emekli maaşından kesinti yapılabilir mi?​
EMEKLİ AYLIĞINDAN KESİNTİ YAPILABİLİR Mİ? 4018 defa okunmuş. 5510 sayılı Kanunun 93 üncü maddesinde “Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.
Emekli maaşı gelir vergisine tabi mi?​
Emekli maaşı elde edenler bu ücretini beyan etmeli midir? 193 Sayılı Gelir vergisi kanun 23. Maddenin 11. Fıkrasına göre elde edilen emekli maaşı beyana tabi değildir.
 
Emekli maaşına konulan haciz işleminin kaldırılması için bazı adımları izlemeniz gerekmektedir. Öncelikle, emekli maaşına konulan haczin kaldırılması için bir dilekçe vermeniz gerekmektedir. Bu dilekçede, neden haczin kaldırılması gerektiğini detaylı bir şekilde açıklamanız önemlidir.

Ancak, haczin kaldırılması için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Örneğin, dörtte bir sınırın geçilmiş olması veya izin dışında haczin konulmuş olması durumunda haczin kaldırılması mümkün olabilir. Aksi takdirde, haczin kaldırılması işlemi gerçekleşmeyebilir.

Emekli maaşına konulabilecek hacizler arasında vergi borcu, icra takibi gibi durumlar bulunmaktadır. Vergi borçlarının tahsilatı için dahi olsa, emekli maaşına haciz konulabilmesi için kişinin muvafakatinin olması gerekmektedir. Aksi halde, haczin hukuka uygun olmadığı söylenebilir.

Unutmayın ki, emekli maaşına konulan haczin kaldırılması sürecinde belirli prosedürler ve kanuni düzenlemelere uyulması önemlidir. Bu süreçte bir avukattan destek alabilir veya ilgili mercilere başvurarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
Geri
Üst