AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi borcu kural olarak asagidakilerden hangisi ile baslar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi borcu kural olarak aşağıdakilerden hangisi ile başlar?​

A. vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Birey ile devlet arasındaki vergilendirme ilişkisi vergi yasasında öngörülmüş olan vergiyi doğuran olayın yükümlü tarafından gerçekleştirilmesi ile kurulur. Vergilendirme süreci vergiyi doğuran olayın yükümlünün kişiliğinde gerçekleştirilmesi ile başlar.

Vergi Usul Kanunu hükümleri hangi vergiler için uygulanır?​

Vergi Usul Kanunu hükümleri hangi vergiler için uygulanır?
Madde 1 – Bu kanun hükümleri ikinci maddede yazılı olanlar dışında, genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar hakkında uygulanır. Yukarıda yazılı vergi, resim ve harçlara bağlı olan vergi, resim ve zamlar da bu kanuna tabidir.

Vergi alacaklısı ne demek?​

Devlet ya da devletten vergilendirme yetkisini devralmış olan kamu tüzel kişileridir. Vergilendirme ilişkisinde kamu alacaklısı aktif süjedir.

Kanuni süre nedir?​

Kanuni süre nedir?
Bazı hallerde süreler hiç gösterilmemiş veya açıkça belirtilmemiştir. Bu durumlarda 15 günden az olmamak üzere süreyi vergi idaresi belli eder ve ilgiliye bildirir (VUK Madde 14). Kanunda açıkça belli edilen süreler kanuni süreler, idarece bildirilen süreler idari süreler olarak adlandırılmıştır.
Vergi borcu kural olarak ne ile gerçekleşir?​
Vergi borcu, vergi kanunlarınca belirlenmiş vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu aşamada ilgili kişi ile devlet arasında bir alacaklı-borçlu ilişkisi doğar ve bu kişi artık mükellef sıfatını haiz olur.

Maddi vergi nedir?​

Maddi vergi nedir?
Bir başka deyişle maddi vergi hukuku mükelleflerin parasal ödevlerinin düzenlediği vergi hukuku dalıdır. Bu kapsamda gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV maddi vergi kanunlarına örnek olarak gösterilebilir.

Çok zor durum hali nedir?​

Zor durumda bulunmak, vergi ödevlerinin yerine getirilmesinde kanuni sürelerin uzamasına neden olan bir haldir. Kamu alacağını ödemek de bir ödev olduğuna göre, bu hal, ödeme süresinin de uzamasına neden olmaktadır.
 
Vergi borcu kural olarak, vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesiyle başlar. Vergilendirme süreci, vergiyi doğuran olayın yükümlünün kişiliğinde gerçekleşmesi ile başlar. Yani vergi borcu, vergi kanunlarınca belirlenmiş vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle ortaya çıkar ve bu aşamada ilgili kişi ile devlet arasında bir alacaklı-borçlu ilişkisi doğar.

Vergi Usul Kanunu hükümleri genel bütçeye giren vergi, resim ve harçlar ile il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim ve harçlar hakkında uygulanır. Kanunun ikinci maddesinde belirtilmeyen vergiler için Vergi Usul Kanunu hükümleri geçerli olmayabilir.

Vergi alacaklısı, devlet ya da devletten vergilendirme yetkisini devralmış olan kamu tüzel kişileridir. Vergilendirme ilişkisinde kamu alacaklısı, aktif süjedir ve vergi borçlusu olan mükelleflere karşı alacaklı konumundadır.

Kanuni süre, vergi yasalarında belirtilen sürelerdir. Bazı durumlarda süre belirtilmemişse veya açıkça belirtilmemişse, vergi idaresi tarafından en az 15 gün olacak şekilde belirlenir ve ilgiliye bildirilir. Kanunda açıkça belirtilen süreler kanuni süreler olarak adlandırılırken, idarece bildirilen süreler ise idari süreler olarak adlandırılır.

Maddi vergi, mükelleflerin parasal ödevlerini düzenleyen vergi hukuku dalıdır. Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV gibi vergiler maddi vergi kapsamına girer ve mükelleflerin ödeme yükümlülüklerini belirler.

Çok zor durum hali, vergi ödevlerinin yerine getirilmesinde zorlanan durumlarda geçerli olan bir kavramdır. Bu durumda, kanuni sürelerin uzamasına neden olabilir ve kamu alacağının ödenmesinde gecikmelere yol açabilir. Bu durumda, ödeme süresinin uzatılmasına ilişkin düzenlemeler devreye girebilir.
 
Geri
Üst