AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi borcu faizi ne kadar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi borcu faizi ne kadar?​

Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 1592 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %1,6 olmuştur.

VUK gecikme faizi nasıl hesaplanır?​

VUK gecikme faizi nasıl hesaplanır?
Vergi gecikme zammı, Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre, ödeme süresi içinde ödenmeyen tüm kamu alacakları için son ödeme tarihinden itibaren, ödeme yapılan tarihe kadar geçen süre için 62 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre %2 olarak hesaplanır.

Vergiyi kim koyar 2021?​

Dolayısıyla vergi ve benzeri mali yükümlülükler, yalnızca TBMM tarafından konulur, değiĢtirilir veya kaldırılır.

3 gecikme zammı ve gecikme faizi arasındaki farklar nelerdir?​

3 gecikme zammı ve gecikme faizi arasındaki farklar nelerdir?
2) Gecikme Zammı, kesinleşmiş ve vadesi geçmiş tüm alacaklara uygulanır. Gecikme Faizi, İkmalen, resen ya da idarece tarh edilen vergiler için uygulanır. 3) Gecikme Zammı, tahakkuk etmiş ve vadesi geçmiş kamu alacaklarına uygulanır. Gecikme Faizi, Tarhiyat gecikmesi nedeniyle tahakkuk etmemiş vergilere uygulanır.

2021 gecikme faizi ne kadar?​

2021 yılı 6183 51 maddesi gereği gecikme zam oranları Cumhurbaşkanı Kararıyla, gecikme zammı oranı aylık %1,6 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olmuştur.

2022 vergi gecikme faizi ne kadar?​

2022 vergi gecikme faizi ne kadar?
Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya ödenmemesi Verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi ya da tahakkuk ettirilmesine rağmen zamanında ödenmemesi halinde uygulanacak gecikme faizi ve gecikme zammı oranı, 2022 yılı başı itibariyle aylık yüzde 1,6.

Gecikme faizi nasıl hesaplanır?​

Kredi gecikme faiz oranı nedir? Kullanılan kredi faizinin %30’unun yeniden bu orana eklenmesi ile elde edilen orandır. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, oran aylık %1 olduğunda gecikme cezası aylık %1,30 olarak uygulanmaktadır.

Gecikme faizine faiz işler mi?​

Gecikme faizine faiz işler mi?
‘Gecikme faizine faiz uygulanması Borçlar Kanunu’na aykırı’ Yargıtay, faize faiz yürütülemeyeceğine karar verdi.

Gecikme faizi özellikleri nelerdir?​

Anılan Kanunun 51 inci maddesine göre amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 4 oranında gecikme zammı tatbik olunur. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz.

2022 beyanname vermeme cezası ne kadar?​

2022 beyanname vermeme cezası ne kadar?
KONUSU | 2022 Yılında Uygulanacak Tutar (TL)
1- Sermaye şirketleri | 320
2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı | 190
3- İkinci sınıf tüccarlar | 95
4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar | 43
 
Merhaba! Vergi borcu faizi ve gecikme zammı konusunda detaylı bilgiler vermek isterim.

Vergi borçlarında gecikme faizi, Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesi uyarınca belirlenmektedir. 30.12.2019 tarihinden itibaren uygulanan gecikme faizi oranı %1,6'dır. Bu oran, alacağın ödenmemiş olduğu süre için geçerlidir.

Vergi borçlarında gecikme zammı ise Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun'a göre belirlenmektedir. Ödeme süresi içinde ödenmeyen kamu alacakları için %2 olarak hesaplanmaktadır. Gecikme zammı, ödeme yapılan tarihten itibaren hesaplanır.

Gecikme zammı ve gecikme faizi arasındaki farklar şunlardır:
1. Gecikme Zammı, kesinleşmiş ve vadesi geçmiş tüm alacaklara uygulanırken, gecikme faizi resen veya idarece tarh edilen vergiler için uygulanır.
2. Gecikme Zammı tahakkuk etmiş ve vadesi geçmiş kamu alacaklarına uygulanırken, gecikme faizi tarhiyat gecikmesi nedeniyle tahakkuk etmemiş vergilere uygulanır.

2021 ve 2022 yıllarında uygulanan gecikme faizi oranı %1,6'dır. Bu oranlar güncel yasal düzenlemelere göre belirlenmiştir.

Gecikme faizine faiz işletilmesi ise Borçlar Kanunu'na aykırıdır. Yargıtay'ın da kararına göre, faize faiz uygulaması yapılamaz.

Gecikme faizi hakkında bir diğer önemli bilgi de, amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı %4 oranında gecikme zammı tatbik edilir. Gecikme zammı birmilyon liradan az olamaz ve ay kesirlerine göre günlük olarak hesaplanır.

2022 yılında beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenler için uygulanan cezalar da belirli tutarlarda olup, sermaye şirketleri, tüccarlar ve diğer gelir vergisine tabi olanların ödeyecekleri ceza tutarları farklıdır.

Umuyorum ki verdiğim bu bilgiler vergi borcu faizi ve gecikme zammı konusunda size yardımcı olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst