AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi affi yuzde kac?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi affı yüzde kaç?​

Söz konusu oran, 2017 takvim yılı için yüzde 30, 2018 takvim yılı için yüzde 25, 2019 takvim yılı için yüzde 20, 2020 takvim yılı için yüzde 20 oranından az olmamak üzere artırılabilecek.

Yapılandırma yasası çıktı mı?​

Vergi cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca borçlu için yeni bir yapılandırma olanağı getiren yasa, Meclis’te kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vergi Borcu Yapılandırmada faizler siliniyor mu?​

Vergi Borcu Yapılandırmada faizler siliniyor mu?
Gecikme faizi ve gecikme zammı gibi borçlar da siliniyor ancak bunların yerine vergi aslı üzerinden Kanun’un yayımlandığı tarihe kadar yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan bir faizin ödenmesi gerekiyor.

Yeni çıkan vergi affı neleri kapsıyor?​

Yeni çıkan vergi affı neleri kapsıyor?
Milyonlarca borçlu için yeni bir yapılandırma olanağı getiren kanun teklifi komisyondan geçti. Teklife göre, vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları yeniden yapılandırılacak. Belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları da bu kapsama alınacak.

Vergi yapılandırma yüzde kaç indirim?​

Yapılandırılan tutarlar peşin veya 2’şer aylık dönemlerde 36 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 90 indirim yapılması, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde asıllarında yüzde 25 indirim yapılması sağlanıyor.

Yapılandırma ne zaman yürürlüğe girecek?​

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan 2021 itibarıyla kesinleşmiş, vergi, harç ve SGK prim borçları ile cezalar yeniden …

Yapılandırma en son ne zaman?​

Yapılandırma en son ne zaman?
Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılandırılan borçların ilk taksit veya peşin ödenebileceği süre de 1 ay uzatıldı. Buna göre vergi dairelerine başvuran ve borçları yapılandırılan mükelleflerin ilk taksitlerini, peşin ödemeyi tercih etmişlerse peşin ödemelerini en geç 1 Kasım 2021’e kadar yapmaları gerekiyor.

Yapılandırmada gecikme zammı siliniyor mu?​

Yapılandırmada gecikme zammı siliniyor mu?
Borç̧ Silinmesi ve Ödeme: Yapılandırma kapsamındaki borç̧ asıllarının tamamının kanunda belirtilen ve şekilde ödenmesi halinde faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilir.

Yapılandırmada faiz indirimi var mı?​

Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece gecikme faizi, faiz, gecikme zammı gibi fer’i alacaklardan oluşması halinde de indirim uygulamasından yararlanılabilecek. Birinci taksit süresinde ödenmiş olması koşuluyla ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde %25 indirim yapılacak.
 
Mevcut bilgilere göre vergi affı yüzde 30, 25, 20 veya bu oranlardan az olmamak üzere artırılabilmektedir. 2017 takvim yılı için yüzde 30, 2018 takvim yılı için yüzde 25, 2019 takvim yılı için yüzde 20, 2020 takvim yılı için yüzde 20 oranları geçerlidir.

Yapılandırma yasası çıktı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi cezaları, sigorta primleri, KYK borçları gibi bazı borçların yeniden yapılandırılmasını sağlayan bu yasa, milyonlarca borçlu için yeni bir yapılandırma olanağı getiriyor.

Vergi Borcu Yapılandırmasında, gecikme faizleri ve gecikme zamları gibi borçlar siliniyor ancak bunların yerine vergi aslı üzerinden belirli bir faiz ödenmesi gerekiyor. Bu faiz, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanmaktadır.

Yeni çıkan vergi affı, vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları, belediyelere ait borçlar ve birçok vergi türünü kapsamaktadır. Su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları da bu yapılandırma kapsamına dahildir.

Yapılandırma sürecinde yapılandırılan tutarlar belirli bir vadeye kadar taksitlendirilebilmektedir. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim yapılması ve trafik cezaları gibi borçlarda yüzde 25 indirim uygulanmaktadır.

Yapılandırma kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yeni yapılandırma fırsatından faydalanmak isteyen borçlular belli bir tarihe kadar başvuru yapabilirler ve borçlarını uygun şartlarla yapılandırabilirler.
 
Geri
Üst