AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vergi affi yetkisi kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.170
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vergi affı yetkisi kime aittir?​

Anayasanın 73/3 fıkrasındaki verginin yasallığı ilkesi gereğince, vergi afları da verginin konulup kaldırılmasıyla bağlantılı olduğu için bu konuda yetki TBMM’ne aittir, yasa ile vergi afları getirilebilir.

Vergi afları nelerdir?​

Diğer bir tanımda vergi affı, devletin politik nedenlerle kamu alacağından vazgeçmesi olup, vergi borcunun ortadan kaldırılması yani silinmesi(Erginay, 2003:40) olarak ifade edilmiştir.
Vergi cezalarına af gelir mi?​
Kanun Ne Getiriyor? Yeniden yapılandırma genel olarak 30 Nisan 2021 ve öncesindeki dönemlere ilişkin vergiler ile buna bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve vergi aslına bağlı olmayan diğer vergi cezalarını kapsıyor. tahsilinden vazgeçilecek.

Vergi ziyaı cezası af kapsamında mı?​

Vergi ziyaı cezası af kapsamında mı?
7256 sayılı Kanun kapsamında 31.12.2020 tarihine kadar İnteraktif Vergi Dairesi üzerinde başvuru yapılması halinde vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi ziyaı cezalarının %100’ü silinmektedir.

Genel ve özel af ilanını kim yapar?​

Genel ve özel af ilanını kim yapar?
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar verebilir. (Anayasa m.87).

Vergi ve cezaları affetme yetkisi kime aittir?​

Vergi Aflarının Hukuki Niteliği Anayasanın 104’üncü maddesinde ise Cumhurbaşkanının af yetkisi düzenlenmiştir.

Yeni vergi af yasasında neler var?​

📍Peşin yapılması durumunda, YİÜFE’ye endekslenerek bulunan faiz ve cezanın yüzde 90’ı silinecek. Eski Çıkan Vergi Yapılandırmalarında aşağıda şekilde başvuru ve tahsilat gerçekleşmişti. 7020 sayılı Kanun sadece kesinleşmiş alacaklara ilişkin düzenleme yapmıştı, burada da oran yüzde 40,8 olarak gerçekleşti.
Vergi affı 2021 ne zaman sona eriyor?​
5058 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre 31 Aralık 2021 tarihinde başvuru süresi biten söz konusu varlık barışı uygulamasında süreler 6 ay (30 Haziran 2022 tarihine kadar) daha uzatılmıştır.

7326 vergi ziyaı cezası silinir mi?​

7326 vergi ziyaı cezası silinir mi?
7326 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi kapsamında yapılacak bu baş vurunun size getirisi ise ; 1- Verginin %50’si silinir, kalanı tahsil edilir. 3- Genel ve özel usulsüzlük cezalarının %75’i silinir, kalanı tahsil edilir. 4- İştirak nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezasının %75’i silinir, kalanı tahsil edilir.
 
Vergi affı yetkisi, Anayasa'nın 73/3 fıkrasına göre verginin yasallığı ilkesi gereğince TBMM'ye aittir. Vergi affı, devletin belirli nedenlerle vergi borçlarını affetmesi ve vazgeçmesi olarak tanımlanmaktadır. Vergi afları genel olarak vergi borcunun silinmesi veya indirilmesini içerebilir.

Vergi cezalarına af gelip gelmeyeceği konusu ise kanuna bağlıdır. Örneğin, 7256 sayılı Kanun kapsamında belirli vergi ziyaı cezaları için yapılan başvurular sonucunda cezaların belirli oranlarda silindiği bilinmektedir.

Genel ve özel af ilanları ise Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kararlaştırılır. Üye tam sayısının 3/5 (beşte üç) çoğunluğunun kararı ile genel veya özel af ilanı yapılabilmektedir.

Vergi aflarının hukuki niteliği ise Anayasa'nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanına verilen af yetkisi ile belirlenir. Yeni vergi af yasalarında ise çeşitli düzenlemeler yapılarak, örneğin peşin ödemelerde faiz ve ceza indirimleri gibi avantajlar sağlanmaktadır.

Vergi affı 2021 yılında 31 Aralık tarihinde sona erecek olan varlık barışı uygulaması için 5058 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile başvuru süresi 6 ay daha uzatılmıştır. Diğer yandan, 7326 sayılı Kanun kapsamında vergi ziyaı cezalarıyla ilgili yapılan başvurularda belirli oranlarda indirimler veya silinmeler gerçekleşebilmektedir.
 
Geri
Üst