Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Veloute sos nerelerde kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Veloute sos nerelerde kullanılır?​

Veloute sos genellikle çorbalarda,kümes hayvanları veya deniz ürünleri yemeklerinde kullanılır. Veloute sosunun Beşamel sostan farkı un ile yağın biraz daha fazla kavrulmasıdır. Ayrıca yoğunluğunu ayarlamada süt yerine balık suyu, et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu kullanılır.

Ana soslar kaça ayrılır?​

Böylece temel soslar; bechamel, espagnole, veloute, hollandaise ve tomato sos olmuştur….Temel Soslar
- Beşamel Sos (Bechamel Sauce)
- Hollandez Sos (Hollandaise Sauce)
- Domates Sos (Tomato Sauce)
- Velute Sos (Veloute Sauce)
- Espanyol Sos (Espagnole Sauce)
Velute sos nerelerde kullanılır?
Velute sosa tavuk suyu yerine balık ya da et suyu da kullanılabilir. Hafif bir sos olan velute sos genellikle tavuk ve sebze yemeklerinde kullanılır. Yağ oranı düşük olduğu için fırından kuru bir şekilde çıkan tavuk göğüsün üzerine eklenir.

Ana soslar nelerdir?​

Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême’in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce).

Veloute sos nasıl yapılır?​

Hazırlanışı
- Yağı orta-kısık ateşte eriterek başlayın. Unu ilave edin ve tamamen karışana kadar çırpın.
- Sürekli çırparken, tavuk suyunu yavaşça azar azar ekleyin.
- Sos doğru kıvama geldiğinde tuz ve beyaz biberle tatlandırın.
- Beşamel gibi veloute sosun soğudukça biraz koyulaşabileceğini unutmamak gerekir.
Velute sosun yanına ne gider?
Velute sos ağırlıklı olarak et ve balık yemekleriyle birlikte servis ediliyor. Ancak hafif ve yoğun kıvamlı bir sos olması sayesinde tıpkı beşamel sos gibi çok sayıda tarife kolayca uyarlanması mümkün.

Barbekü sos ne için kullanılır?​

Izgarada hazırlanan tavuk kanat, köfte, şiş gibi her türlü etin lezzeti ise ona eşlik eden barbekü sosla daha yoğun ve keyifli hale gelir. Yemelere doyamadığımız, önünden geçerken bizi kokusuyla kendine çeken muhteşem sokak yemeklerinden, barbekü sosun mükemmel uyum yakaladığı birkaç alternatifi senin için seçtik.

Fish sos nasıl kullanılır?​

Güneydoğu Asya mutfağında neredeyse her yemekte kullanılan bu Balık Sosu ayrıca dip sos olarak da servis edilir. Tayland’da nam-pla, Vietnamda nuoc-nam, Filipinde ise patis olarak bilinir.
Allemande sos nasıl yapılır?
Adımlar
- Ağır tabanlı bir tencerede, velouteyi orta-yüksek ateşte ısıtın.
- Paslanmaz çelik veya cam bir kapta kremayı ve yumurta sarısını pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Yumurtanın sarısı sıcaktan kıvrılmaması için sürekli çırpma yaparak yavaşça bir fincan sıcak velouté ekleyin.

Velute sos nasıl yapılır?​

NASIL YAPILIR İlk olarak tereyağını bir sos tenceresinde kısık ateşte yakmadan eritin, İçine unu ilave edip unun rengi çok hafif değişip kokmaya başlayana kadar kavurun. Sonrasında sürekli çırparak azar azar tavuk suyunu ekleyin. Daha sonra karabiberi ve tuzu ilave edip karıştırın.

Soslar nelerdir?​

Temel Soslar
- Beşamel Sos (Bechamel Sauce) Bu temel beyaz sosun kökenleri İtalyan olabilir, Rönesans dönemi besciamella tarifi Catherine de Medici şefleri ile Fransa’daki XIV. Louis mahkemelerine gider.
- Hollandez Sos (Hollandaise Sauce)
- Domates Sos (Tomato Sauce)
- Velute Sos (Veloute Sauce)
- Espanyol Sos (Espagnole Sauce)
Velute sosun Fondu nedir?

Beşamel sos nedir nerelerde kullanılır?​

Beşamel sos özellikle lazanya gibi fırında pişen hamur işi tariflerine çok yakışır. Ancak bunun dışında kök sebzelere, patlıcana, karnabahara, brokoliye, pırasaya çok güzel uyum sağlar. Pek çok makarna çeşidi ile de çok uyumludur. Fırın yemeklerinde özel bir yere sahiptir.

Sauce Velauté hangi malzemelerle hazırlanır?​

Kaliteli hazırlanmış demi glace sauce direk olarak da kullanılabilir. Genellikle pahalı etler, av etleri gibi özel yemeklere eşlik eder. Velauté sauce ise temel beyaz soslardandır. Beyaz (fond) et sularından bir tanesiyle bechamel sosa benzer şekilde hazırlanır.
Mayonez sos nasıl yapılır?
Yağı tamamen çeken yumurtaya, sirke eklenir ve çırpılır. Sonrasında limon suyu ilave edilir ve birkaç tur çevrilir. Ardından tuz ilave edilir ve çırpılmaya devam edilir. Tamamen karışan malzemeler sonucunda, mayonez hazır.

Balık sosları nelerdir?​

Balık Çeşitlerine Göre Sos Tarifleri

Balık sosu nerelerde kullanılır?​

Balık sosu salatalarınızda, Noodle’larda, özel yemek soslarınızda ve masa sosu olarak kullanabilirsiniz. Yemeklerinize tuz ilave etmeye gerek kalmadan sadece balık sosu ekleyerek lezzetlerine lezzet katabilirsiniz. Güneş ışığına maruz bırakılmadan serin ve kuru yerde muhafaza etmeyi özen gösteriniz.
Beşamel sos hangi yemeklere konur?
 
Geri
Üst