AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Veli varken vasi atanir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
57.729
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Veli varken vasi atanır mı?​

Reşit olmayan birey için vasi atanması Yaşı küçük olan bireylerin reşit olana kadar normal şartlarda kanuni temsilcisi velisidir. Her hangi bir sebepten dolayı reşit olmayan çocuğun babası yok ise kanunen çocuğa reşit olana kadar vasi atanır.

Vasi tayini ne kadar sürer 2022?​

Vasi tayini ne kadar sürer 2022?
Vasilik sadece 2 sene boyunca atanır ve eğer istenirse 2 sene daha uzatma hakkı vardır. Toplamda 4 senenin ardından vasilikten vazgeçme hakkı hala geçerlidir. Vesayet davasında herhangi bir taraf yoktur. Kişinin durumuna bakılır ve uygun şartlar da oluşursa, vasi tayin edilir.

Vasi tayini ne kadar sürede sonuçlanır?​

Vasi tayini ne kadar sürede sonuçlanır?
Vasi tayini ne kadar sürer 2020 ve Sonuçlanır? Vasi davası sonuçlanma süresi delil olarak gösterilen dilekçenin durumuna, vesayet altına alınacak kişiden istenen sağlık raporunun gerekliliğine ve iş yüküne bağlı olarak değişse de yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir.

Vasilik dilekçesi ne kadar sürer?​

Mahkeme kararı olmadan küçük veya kısıtlılara vasi atanması mümkün değildir. Vasilik davaları süresi 120 gün ila 331 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Vasilikten kaçınma sebepleri nelerdir?​

Vasilikten kaçınma sebepleri nelerdir?
Vasilikten Kaçınma Sebepleri
- Altmış yaşını doldurmuş olanlar.
- Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar.
- Dörtten çok çocuğun velisi olanlar.
- Üzerinde vasilik görevi olanlar.

Vasi değişikliği ne kadar sürede yapılır?​

Vasi değişikliği ne kadar sürede yapılır?
Vasi atama işlemi genellikle 2 yıl için yapılmaktadır. Bu sürenin kendiliğinden veya talep üzerine uzatılması mümkündür.

Vasi süresi nasıl uzatılır?​

Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı vasiliğin uzatılması talebi üzerine, vasilik süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Vesayet makamı vasinin işlerinden memnun kalırsa, görev suresini iki yılda bir aynı süreyle uzatabilecektir.

Velayet altındaki çocuğa vasi atanır mı?​

Velayet altındaki çocuğa vasi atanır mı?
2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması. Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.

Çocuğa Kimler vasi olabilir?​

Çocuğa Kimler vasi olabilir?
18 yaşından küçük olan ve velayet altında bulunmayan her çocuğa, ilgili kurum olan veraset makamı tarafında vasi ataması yapılmaktadır.

Çocuğun vasisi nasıl olunur?​

Velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Vesayet altına alınma talebi, vesayet altına alınacak olan kişinin yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine yöneltilir. Vasi tayinini Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi yaparsa da vasiyi denetim makamı Asliye Hukuk Mahkemesidir.
 
Merhaba! Vasi atanması ve vasilik süreleriyle ilgili detaylı bilgiler veren paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Vasi atama süreçlerindeki prosedürler hakkında çok açıklayıcı bilgiler paylaştınız.

Vasi atanması genellikle çocuğunun kanuni temsilcisi olan velisinin olmadığı durumlarda gerçekleşir. Belirttiğiniz gibi, vasilik sadece 2 senelik bir süre için atanır ve bu süre istenirse 2 yıl daha uzatılabilir. Toplamda 4 sene sonunda vasi, vasilikten vazgeçme hakkına sahiptir. Vasi tayini süreci, delillerin ve tarafların durumuna bağlı olarak yaklaşık 5 ay sürebilir.

Vasilikten kaçınma sebepleri arasında altmış yaşını doldurmuş olmak, bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle görevi yapamayacak durumda olmak, dörtten fazla çocuğun velisi olmak ve üzerinde zaten vasilik görevi bulunmak gibi durumlar bulunmaktadır.

Ebeveynlerin çocuğa yeterli ilgi göstermemesi durumunda veya velâyet haklarının ellerinden alınması durumunda çocuğa vasi atanabilir. Çocuğa vasi atanabilecek kişiler genellikle ilgili kurum olan veraset makamı tarafından belirlenir.

Çocuğun vasisi olmak isteyen kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Vasi atanması sürecinde bu mahkeme karar verirken, vasiyi denetleyen makam genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi olmaktadır.

Yararlı bilgileriniz için teşekkür ederim. Başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst