Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Veli dava acabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Veli dava açabilir mi?​

Veli, çocuk adına dava açar ve çocuğu görülen davalarda temsil eder. Veli, çocuğun üçüncü kişilerle gerçekleştireceği hukuki ilişkilerde çocuğu temsil etme hakkına ve yükümlülüğüne sahiptir.

Veli kimlere atanır?​

Yaşı küçük olan bireylerin reşit olana kadar normal şartlarda kanuni temsilcisi velisidir. Her hangi bir sebepten dolayı reşit olmayan çocuğun babası yok ise kanunen çocuğa reşit olana kadar vasi atanır.
Veli, çocuk adına dava açar ve çocuğu görülen davalarda temsil eder. Veli, çocuğun üçüncü kişilerle gerçekleştireceği hukuki ilişkilerde çocuğu temsil etme hakkına ve yükümlülüğüne sahiptir. Dolayısıyla velayet ilişkisi, veliye birtakım haklar sağladığı gibi bazı yükümlülükler de yüklemektedir.
Hangi durumlarda manevi tazminat davası açılır?​
Maddi ve Manevi Tazminat Davası Kime Karşı Açılır? Maddi ve manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başkaca maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, haksız fiil kimin tarafından işlenmişse, tazminat davası da o kişiye karşı açılır.

15 yaşındaki çocuğa dava açılır mı?​

15 yaşındaki çocuğa dava açılır mı?
Kanuni düzenlemelerde görüldüğü üzere olağanüstü haller dışında, 18 yaşını doldurmamış çocukların fiil ve dava ehliyeti bulunmaz.

Bir çocuğa dava açılabilir mi?​

Bir çocuğa dava açılabilir mi?
Çocuğa karşı dava açılır mı? 18 yaşından küçük çocuğun haksız fiili ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilir.

18 yaşından sonra babalık davası açılır mı?​

Çocuğun dava için kayyım ihtiyacı 18 yaşından öncesi içindir. 18 yaşını geçen çocuk için kayyım atanamayacağı gibi ergin olması dolayısıyla kendisi bu davayı açabilecektir. Ayrıca çocuk ergin olmazdan önce açılan babalık davası devam ederken ergin olursa dava artık çocuğa ihbar edilmek durumundadır.

Iftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?​

İftiraya uğrayan taraf, iftira suçu işleyen tarafa tazminat davası açma hakkına sahiptir. Tazminat tutarı, iftiraya uğrayan kişinin uğradığı zarara göre belirlenir.Tazminat davası ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek dilekçe ile açılır.
15 yaşında hapse girilir mi?​
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.

13 yaşındaki biri dava açabilir mi?​

13 yaşındaki biri dava açabilir mi?
“HİÇBİR ŞEKİLDE DAVA AÇAMAZ” Kadir Has Üniversitesi Ceza Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Süheyl Donay: “Aile, çocuk reşit olana kadar her türlü hakka sahiptir.
 
Veli dava açabilir mi?

Evet, veli çocuk adına dava açabilir ve çocuğu görülen davalarda temsil edebilir. Veli, çocuğun üçüncü kişilerle gerçekleştireceği hukuki ilişkilerde de çocuğu temsil etme hakkına ve yükümlülüğüne sahiptir. Dolayısıyla velayet ilişkisi, veliye bir takım haklar sağlarken bazı yükümlülükler de getirmektedir.

Veli kimlere atanır?

Yaşı küçük olan bireylerin reşit olana kadar normal şartlarda kanuni temsilcisi velisidir. Eğer reşit olmayan çocuğun babası yoksa kanunen çocuğa reşit olana kadar vasi atanır. Bu süreçte veli veya vasi, çocuğun hukuki işlemlerini yerine getirir ve onu temsil eder.

Hangi durumlarda manevi tazminat davası açılır?

Manevi tazminat davası, ölüm, yaralanma veya başka maddi zarara neden olan eylem veya işlemi gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişilere karşı açılır. Haksız fiillerde, tazminat davası ise haksız fiili gerçekleştiren kişiye karşı açılır ve zarar görenin mağduriyetinin giderilmesi amaçlanır.

15 yaşındaki çocuğa dava açılır mı?

Genelde 18 yaşını doldurmamış çocukların fiil ve dava ehliyeti bulunmaz. Ancak olağanüstü durumlar dışında 18 yaşını geçmemiş bir çocuğa dava açılmaz. Bunun yerine, çocuğa karşı bir dava gerektiğinde, bu dava veli veya vasi aracılığıyla yürütülür.

Bir çocuğa dava açılabilir mi?

Evet, 18 yaşından küçük bir çocuğa karşı da dava açılabilir. Eğer 18 yaşından küçük bir çocuk haksız fiil işlemiş ve zarara neden olmuşsa, zarar gören kişi veya kişiler tazminat talebiyle dava açabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen veliye veya varsa vasisine yönlendirilir.

18 yaşından sonra babalık davası açılır mı?

Babalık davası genellikle çocuğun ergin olmadan önce başlatılır ve bu süreçte kayyım atanabilir. Ancak 18 yaşını geçen bir birey için babalık davası açılması gerekmez çünkü ergin olduğunda bu tür dava dosyalarını kendisi takip edebilir.

İftiraya uğrayan kişi tazminat davası açabilir mi?

Evet, iftiraya uğrayan bir kişi, iftira suçu işleyen kişiye karşı tazminat davası açabilir. İftiraya uğrayan kişi, uğradığı zarara bağlı olarak tazminat talep edebilir. Tazminat davası Asliye Hukuk Mahkemesi'ne verilen bir dilekçeyle açılır.

15 yaşında hapse girilir mi?

15 yaşını doldurup 18 yaşına kadar olan bireyler için hapis cezası uygulanabilir. Özellikle ağır suçlar söz konusu ise, kişinin suçunu işlediği yaş durumu dikkate alınarak hapis cezası kararı verilebilir.

13 yaşındaki biri dava açabilir mi?

13 yaşındaki bir çocuk genellikle hukuki işlemler için yasal olarak dava açma yetkisine sahip değildir. Reşit olmayan bir çocuk için veli veya vasi, hukuki işlemleri yürütme ve onu temsil etme sorumluluğuna sahiptir. Bu nedenle, 13 yaşındaki biri genelde kendi başına dava açamaz, veli veya vasi aracılığıyla hareket etmesi gerekir.
 
Geri
Üst