- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 214.892
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Velayetin ne demek?
Velayet; ergin olmayanların (18 yaşından küçüklerin) ve hakim tarafından kısıtlanan ergin çocukların bakım ve eğitimlerinin sağlanması amacıyla anne babaya tanınmış hak ve ödevleri ifade eder. Medeni Kanunla yalnızca anne ve babaya velayet hakkı tanınmıştır.Velayetin kötüye kullanilmasi ne demek?
Türk Medeni Kanunu madde 324’de düzenlenen velayet hakkını kötüye kullanma suçu ” Ana ve babadan her biri diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür.” şeklinde ebeveynlere sorumluluk yüklemiştir.Velayeti kendisinde olan ana veya babasının ölmesi halinde velayet kendiliğinden diğer ana veya babaya geçer mi?
Boşanma kararıyla velayet kendisine verilen tarafın ölümü halinde velayet sağ kalan ebeveyne kendiliğinden geçmez. Velayet sahibi baba öldüğüne göre çocuk yasal temsilden yoksun haldedir. Bu durumda, davada çocuğu temsil etmek, hak ve menfaatlerini korumak için çocuğa temsilci atanması gereklidir .
Uzatılmış velayet nedir?
Ancak ergin çocuğun kısıtlanması durumunda anne veya babaya ya da her ikisine birlikte velayet hakkı verilerek velayet ilişkisi ergin çocuğun kısıtlılık hali sona erinceye kadar uzatılabilir. Bu şekilde kısıtlanan ergin çocuğun velayet altına alınması durumuna uzatılmış velayet denir.Velayetin kimde olduğunu nasıl anlarız?
“Kişilerin kendilerine ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örnekleri ile kendilerine ve velayeti altında bulunan ergin olmayan çocuklarına ait yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-devlet üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.Tedbir velayeti nedir?
Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Bir Tarafın Himayesine Bırakılması: Uygulamada “tedbiren velayet” veya “geçici velayet” de denilen bu durum, boşanma davasının açılması ile birlikte müşterek çocuğun eşlerden hangisinin yanında kalacağı hususunun tayininden ibarettir.
Baba cocugu Kacirirsa ne olur?
Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile …Baba ölünce velayet kime kalır?
Çocuğun velayet hakkı yalnızca anne ve babaya verilmektedir. Anne ve babanın vefat etmesi halinde çocuğun üstün yararı ve menfaatine göre çocuğa vasi atanacaktır. Yani anne ve baba dışında kimseye velayet verilmez.Velayet ve vesayet arasındaki fark nedir?
Velayet ilişkisi yalnızca anne veya babaya tanınmış olup vesayet ilişkisi mahkeme tarafından anne veya baba dışındaki üçüncü şahıslara mahkeme tarafından tanınabilecektir. Velayet ilişkisi hısımlığa dayanırken, vesayet ilişkisinde herhangi bir yakınlık aranmamakta sadece vasi tayininde hısımlara öncelik tanınmaktadır.