AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Velayet sonucunu nasil ogrenebilirim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.774
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Velayet sonucunu nasıl öğrenebilirim?​

Peki Dava sonucu öğrenme nasıl yapılır?…Sorusuna çözüm arayanlar için takip edilmesi gereken yollar şu şekildedir:
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması

Velayet belgesi nereden çıkar?​

Mahkemenin velayete ilişkin vermiş olduğu karar, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden alınabilir. Bunun yanında velayet kararı veren mahkemenin kaleminden kararın sureti talep edilebilir.

Velayet kimde kalır?​

Velayet kimde kalır?
Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.

Velayet belgesi örneği nereden alınır?​

Velayet belgesi örneği nereden alınır?
Bu güne kadar İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebilen aile ve nüfus aile kayıt örnekleri, nüfus olayları ve yerleşim yeri belgesi taleplerini, kurumlar veya vatandaşlarımız bundan böyle istedikleri takdirde bu belgeleri e-Devlet üzerinden alabileceklerdir.

Mahkeme kararı ne zaman kesinleşir?​

Yargılama sürecinin bitmesi ise kararın kesinleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kararın Kesinleşmesi Ne Anlama Geliyor? Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Mahkeme kararı e devletten nasıl alınır?​

Adınıza açılmış mahkemenin dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosya durumu kararı çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir.

Velayet e devlette gözükür mü?​

Velayet e devlette gözükür mü?
“Kişilerin kendilerine ve alt ya da üst soylarına ait nüfus kayıt örnekleri ile kendilerine ve velayeti altında bulunan ergin olmayan çocuklarına ait yerleşim yeri belgelerini, güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-devlet üzerinden sorgulayabilir, sonucu fiziki veya elektronik ortamda merciine verebilirler.

Çocuğun velayeti nereden alınır?​

Çocuğun velayeti nereden alınır?
Boşanma dava dilekçesinde anne de baba da çocuğun velayetini talep edebilir. Mahkeme, bütün delilleri toplar, tanıkları dinler, çocukla uzman sosyal çalışmacı veya psikolog görüşme yapar ve bunu rapor şeklinde mahkemeye sunar.
Velayet değişikliği davası nerede açılır?​
Oysa dava “velayetin değiştirilmesi” isteğine ilişkin olup, çekişmesiz yargıya dahildir. Çekişmesiz yargı işlerinde de, kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir. Bu kurala göre, davacı kendi oturduğu yer mahkemesinde dava açabilir.
E devletten velayet belgesi alınır mı?​

Mahkeme karara çıktıktan sonra ne olur?​

Mahkeme karara çıktıktan sonra ne olur?
Davanın nihai karar çıktıktan sonra istinaf – temyiz süreci başlar. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının icrası sağlanır. Bazı davalarda ise karar verilir verilmez, kesinleşmesine ihtiyaç duyulmadan infaz edilir.

Gerekçeli karar kaç günde kesinleşir?​

Gerekçeli karar kaç günde kesinleşir?
Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Mahkeme kararı belgesi nereden alınır?​

Önceden sadece UYAP üzerinden mahkeme kararı sonucu sorgulaması yapılabiliyorken günümüzde UYAP ile e-devlet sistemi bir iş birliği içerisindedir. Bu sebeple kişi hem UYAP’tan hem e-devlet sisteminden mahkeme kararı ile ilgili bilgi edinebilmektedirler.
 
Velayet sonucunu öğrenmek için birkaç yöntem mevcuttur. Dava sonucunu öğrenmek isteyenler, dilekçe vererek ilgili kurumlara başvuruda bulunabilirler. Ayrıca UYAP bilgi bankasından sorgulama yaparak bilgi alabilirler ya da www.turkiye.gov.tr adresi veya E-Devlet Sistemi üzerinden sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Velayet belgesi ise mahkemenin velayete ilişkin verdiği karar üzerinden alınabilir. Kararın verildiği mahkemenin kaleminden de kararın sureti talep edilebilir.

Velayet, çocuğun küçükken anne ve babasının velayeti altında olduğu durumlarda geçerlidir. Eğer anne veya babadan biri hayatta değilse, velayet sağ kalan kişiye verilir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı çocuklarına teslim eden anne veya babaya aittir. Velayet belgesi örneği ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden alınabileceği gibi artık e-Devlet üzerinden de temin edilebilir.

Mahkeme kararının kesinleşmesi, yargılama sürecinin tamamlanması anlamına gelir. Bir kararın kesinleşmesi için ise hiçbir kanun yolu kalmamış olmalı, yani tüketilmiş olmalıdır. Kararın kesinleşmesi aynı zamanda temyiz edilmemiş ve temyiz süresinin geçmiş olmasıyla da ilgilidir.

Mahkeme kararını e-Devlet üzerinden almak isteyenler, adlarına açılan mahkeme dava dosyasına ait detayları UYAP Vatandaş Portalı üzerinden detaylı şekilde öğrenebilirler. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, duruşma gününe ve saati gibi bilgilere ulaşabilirler. Eğer dosya durumu karar aşamasındaysa, karar sonucunu da öğrenebilirler.

Velayetin e-Devlet üzerinde görünüp görünmediği konusunda şunları söyleyebilirim: Kişiler, e-Devlet üzerinden kendilerine ve velayeti altında bulunan ergin olmayan çocuklarına ait nüfus kayıt örnekleri ile yerleşim yeri belgelerini sorgulayabilir ve bu belgelerin sonuçlarını gerek fiziki gerekse elektronik ortamda ilgili mercilere iletebilirler.

Çocuğun velayetinin nereden alınabileceğine dair bilgi verirken, boşanma davalarında annenin ya da babanın çocuğun velayetini talep edebileceğini belirtiyorum. Mahkeme bu süreçte delilleri toplayarak, tanıkları dinleyerek ve çocukla ilgili uzman görüşleri alarak kararını verir.

Velayet değişikliği davaları ise çekişmesiz yargıya dahil olan davalardır. Bu tür davalarda, talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi yetkilidir. Bu durumda, dava açılacak mahkeme talepte bulunan kişinin oturduğu yer mahkemesi olacaktır.

Eğer mahkeme kararı çıktıktan sonra ne olacağına dair bilgi isteniyorsa söyleyebilirim ki, davanın nihai kararının verilmesinden sonra istinaf veya temyiz süreci başlar. Kararın kesinleşmesi, istinaf edilmemesi durumunda icrasının sağlanmasını içerir.

Gerekçeli bir kararın kaç günde kesinleşeceği ceza mahkemeleri için 15 gün, hukuk mahkemeleri için bir ay olarak belirlenmiştir. İdare ve vergi mahkemelerinde de gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. Mahkeme kararının belgesini almak isteyenler ise hem UYAP hem de e-Devlet sistemi üzerinden ilgili bilgilere ulaşabilirler.
 
Geri
Üst