Velayet nedir kisaca tanimi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Velayet nedir kısaca tanımı?​

Velayet; ergin olmayanların (18 yaşından küçüklerin) ve hakim tarafından kısıtlanan ergin çocukların bakım ve eğitimlerinin sağlanması amacıyla anne babaya tanınmış hak ve ödevleri ifade eder. Medeni Kanunla yalnızca anne ve babaya velayet hakkı tanınmıştır.

Velayet yetkisi nedir?​

Velayet hakkı, ergin (reşit) olmayan çocuğun çeşitli yönlerden yetiştirilmesi, menfaatlerinin korunması ve kişiliğinin gelişmesi adına anne ve babanın çocuğu üzerinde sahip olduğu ve tarafların şahsına sıkı suretle bağlı olan bir hakkı ifade etmektedir.
Imamet ve velayet ne demek?
Ancak imâmet daha çok nazarî mânada devlet başkanlığını, hilâfet ise fiilî otoriteyi belirtir.
Velayet işlemleri nedir?
Velayet çocuğun korunması ve temsil edilmesi için öngörülmüş hukuksal haklardır. Çocuğun doğru ve sağlıklı gelişimi için , ihtiyaç.larının karşılanması ve hoş görülü ortamda yetiştirilmesi gerekir. Yetişkin olmayan çocukların velayeti anne babaya aittir. Yasal bir neden olmadıkçada velayet anne babadan alınmaz.

Velayet nedir örnek?​

Velayet konusunda çok temel bir kıstas vardır: Çocuğun üstün menfaati. Çocuk hangi ebeyninin yanında daha iyi şartlarda yaşayacaksa, velayeti o alır. Genellikle küçük ve bakıma muhtaç çocuklarda eğer anne ve baba bakımından sosyo-ekonomik durum aşağı yukarı aynı ise velayetin anneye verilmesi söz konusudur.

Velayet ne demek islamda?​

Velâyet ya da Evliyâlık, İslam’da Allah’a dost veya Allah için dost olan kimselerin dindeki konumunu tanımlamak için kullanılan dini terim.
Velayet altındaki çocuklar ne demek?
Türk Medeni Kanununun 335.maddesinde “Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.” hükmü yer almaktadır.
Veli ye velayeti altında bulunan kimseyi ancak onun rızası ile evlendirme yetkisi veren velayet nedir?
ZORLAYICI OLMAYAN VELAYET Veliye velâyet altında bulunan kimseyi ancak onun rızâsıyla evlendirme yetkisi veren velâyettir. Bu velâyet altına bulûğa ermiş kızlar girer. Bu isimlendirme Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’un anlayışını yansıtmaktadır.

18 yaşına gelince velayet kalkar mı?​

Çocuğun reşit (18 yaşında) olması halinde çocuğun velayet hakkı sona erecektir.
 
Geri
Üst