AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Velayet kendisinde olan taraf velayetin degistirilmesi davasi acabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Velayet kendisinde olan taraf velayetin değiştirilmesi davası açabilir mi?​

Velayet hakkı nafakada olduğu gibi mahkemenin vermiş olduğu kesin hüküm içeren bir karar değildir. Değişen hayat koşulları, velayet hakkı sahibi tarafın çocuğun menfaatine göre hareket etmemesi gibi birçok faktör sebebiyle velayeti almak isteyen taraf, velayetin değiştirilmesi davası açabilir.

Hangi durumlarda velayet değişikliği yapılır?​

Medeni kanunumuzun 183. maddesinde velayeti değiştirilmesi sebepleri sayılmıştır. Bu maddeye göre velayet; ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde değiştirilebilir.
Aldatma durumunda çocuğun velayeti kime verilir?
Bu bağlamda eşini aldatan kişi, karşı tarafın ne kadar kusurlu olduğunu öne sürse de hukuki zeminde ağır kusurlu sayılmaktadır. Dolayısıyla aldatan kadın durumunda müşterek çocuğun velayeti de ağır kusur bağlamında çoğunlukla babaya verilebilmektedir.
Velayetin değiştirilmesi davası ne zaman açılır?
Velayet davaları, boşanma davalarının kesinleşmesinden sonra bir yıl geçmesi halinde açılır. Velayetin değişmesini zorunlu hale getirecek durumlar ve çocuğun menfaatinin olması durumunda açılan bir davadır. Velayet davası, çocuğun bulunduğu aile mahkemesine velayeti elinde olmayan anne ya da baba tarafından açılabilir.

Velayetin değiştirilmesi davası hangi mahkemede açılır?​

Velayet davası yani bir diğer deyişle velayetin değiştirilmesi davası, çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir dava türüdür. Velayet davası hangi mahkemede açılır? Velayet davası ile aile hukukundan kaynaklanan bir uyuşmazlığın çözümü amaçlandığından bu dava Aile Mahkemelerinde açılır.

Velayet değişikliği kaç ay sürer?​

Velayet davalarında belirlenen makul sonuçlanma süresi 209 gün olup, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, personel, hakim izin, tayin durumu, tebligat adreslerindeki olumsuzluk, adli tatil süreci bu süreleri etkilemektedir. Sonuç olarak velayet hakkı anne ve babaya verilmiş bir haktır.
Anne ve baba ayrıldığında çocuk kimde kalır?
Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.
Aldatan eş çocukları alabilir mi?
Aldatmadan dolayı açılmış olan bir boşanma davasında çocuğun velayet durumuyla alakalı hükümler söz konusudur. Aldatmak bir ağır suç olarak değerlendirilmesinden dolayı kişi bu noktada karşı tarafın da kusurlu olduğunu söylese bile durum değişmez. Ağır kusurdan ötürü çocuğun velayetinin babaya verilmesi kararı çıkar.

Baba velayeti kaç yaşında alabilir?​

0-3 yaş aralığında olduğu gibi 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların da anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu kabul edilmektedir. 3-7 yaş aralığında ki çocuk ya da çocukların velayetinin babaya verilmesi için herhangi bir neden olması gerekmektedir.

Bosandiktan sonra velayet davası nasil acilir?​

Hâkim tarafından gerekli görülmesi halinde çocuğun menfaatine yönelik protokolde değişiklik yapması mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası sonrası velayet davası boşanma sonrasında eşlerden birinin ilgili makama başvuru yaparak velayetin değişikliği davası açmasıyla yapılabilir.
Velayetin değiştirilmesi davası ne kadar sürer?
Velayet davasında yetkili mahkeme neresi?
VELAYET DAVALARINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME Aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. Yine velayete ilişkin davalarda yetkili mahkeme talepte bulunanın(davacının) veya ilgililerden (davalı) birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
 
Geri
Üst