AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Velayet hakki ne tur bir haktir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Velayet hakkı ne tür bir haktır?​

Velâyet; küçüklerin ve istisnaî olarak kısıtlı ergin çocukların bakımını, korunmasını ve çeşitli yönlerden yetiştirilmesini sağlamak amacıyla, ana babanın, çocukların kişilikle- rinin ve mallarının korunmasıyla, onların temsili konusunda sahip oldukları hak, yetki ve ödevler olarak tanımlanmaktadır1.

Hangi durumda velayet babaya verilmez?​

Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.

Velayet şartları nelerdir?​

Velayet şartları nelerdir?
Ancak ortak velayet kararı için belli şartların varlığı aranmaktadır. Bu şartlar; tarafların bu hususta isteki olması, çocuğun üstün yararının bulunması ve hakimin kanundan doğan takdir yetkisi dolayısıyla ortak velayet kararını uygun görmesidir.

Velayeti Mucbire nedir?​

Velayeti Mucbire nedir?
durumdaki bir kimseyi evlendirmesi halinde evlendirilen kimsenin söz konusu ehliyeti tam bir şekilde kazanınca akdin fesh edilmesini talep etme hakkı olur. Zira baba ve dedenin velayeti mücbir kabul edilmektedir (velâyet-i mücbire).

Velayet ve vesayet nedir?​

Velayet ilişkisi yalnızca anne veya babaya tanınmış olup vesayet ilişkisi mahkeme tarafından anne veya baba dışındaki üçüncü şahıslara mahkeme tarafından tanınabilecektir. Velayet ilişkisi hısımlığa dayanırken, vesayet ilişkisinde herhangi bir yakınlık aranmamakta sadece vasi tayininde hısımlara öncelik tanınmaktadır.

Velayet hakkı ne demektir?​

Velayet çocuğun korunması ve temsil edilmesi için öngörülmüş hukuksal haklardır. Çocuğun doğru ve sağlıklı gelişimi için , ihtiyaç.larının karşılanması ve hoş görülü ortamda yetiştirilmesi gerekir. Yetişkin olmayan çocukların velayeti anne babaya aittir. Yasal bir neden olmadıkçada velayet anne babadan alınmaz.

Veliye velayeti altında bulunan kimseyi ancak onun rızası ile evlendirme yetkisi veren velayet nedir?​

Veliye velayeti altında bulunan kimseyi ancak onun rızası ile evlendirme yetkisi veren velayet nedir?
ZORLAYICI OLMAYAN VELAYET Veliye velâyet altında bulunan kimseyi ancak onun rızâsıyla evlendirme yetkisi veren velâyettir. Bu velâyet altına bulûğa ermiş kızlar girer. Bu isimlendirme Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’un anlayışını yansıtmaktadır.

Nikah akdinin rükünleri nelerdir?​

Nikah akdinin rükünleri nelerdir?
Cumhûr’a göre ise Nikâh akdinin rüknu dört tanedir. Bunlar sîğa, zevc, zevce ve velîdir.
Vesayet ne anlama gelir?​
Vesayet, velayete tabi olmayan küçükler ile kısıtlıların tabi olacağı, özel hukuk bağlamında koruyucu bir kurum olarak düzenlenmiştir. Bu kurum ile amaçlanan şey, buna ehil olmayanların mal varlıklarına ilişkin menfaatlerinin onlar adına korunması ve onların temsil edilmesidir.
Velayet varken vesayet olur mu?​
Çocuklar için ana ve babanın her ikisinden de velayetin kaldırılmış olması halinde ya da velayet kendisinde olan ana yada babanın içinde bulunduğu durum vesayeti gerektiriyorsa çocuk vesayet altına alınır.

Kimler velayet altındadır?​

Kimler velayet altındadır?
Türk Medeni Kanununun 335.maddesinde “Ergin olmayan çocuk ana ve babasının velayeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.” hükmü yer almaktadır.
 
Velâyet hakkı, çocukların bakımı, korunması ve eğitimlerinin sağlanması amacıyla ana-babanın sahip olduğu hak, yetki ve sorumlulukları içeren bir haktır. Genellikle, evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalır. Ancak belirli durumlarda velayetin babaya verilmediği özel durumlar da bulunmaktadır. Velayetin anneden alınması gibi durumlar, özel bir hakim kararı veya yasal sebep gerektirir.

Velayetin var olabilmesi için ortak velayet kararının alınması gerekmektedir. Ortak velayet kararı için tarafların bu konuda anlaşması, çocuğun üstün yararının gözetilmesi ve hakimin konuya ilişkin takdir yetkisini kullanarak ortak velayet kararını uygun görmesi gereklidir.

Ayrıca, velayetin bir türü olan "Velayeti Mucbire", belirli bir durumda bulunan bir kişiyi evlendiren bireyin, evlendirilen kişinin ehliyet kazanmasıyla evlilik akdini fesh etme hakkını ifade eder. Baba ve dedenin velayeti mücbir olarak kabul edilir.

Velayet ile vesayet arasındaki farklar da önemlidir. Velayet, genellikle anne veya babaya verilen bir hak iken, vesayet mahkeme tarafından anne-baba dışındaki üçüncü şahıslara verilen bir hak olarak karşımıza çıkar. Velayet ilişkisi hısımlığa dayanırken, vesayet ilişkisinde hısımlık şartı aranmaz, sadece vasinin tayininde hısımlara öncelik tanınabilir.

Velayet hakkı, çocuğun korunması, temsil edilmesi ve doğru bir şekilde yetiştirilmesi için düzenlenmiş hukuksal haklar içerir. Velayet, çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması ve sağlıklı gelişimi için önemlidir. Yasal bir sebep olmadıkça velayet anne-babadan alınmaz ve Türk Medeni Kanunu'nda ergin olmayan çocukların ana ve babalarının velayeti altında olduğu belirtilmiştir.

Son olarak, velayet altındaki kişinin sadece rızası ile evlendirilmesine izin veren velayet türüne "Zorlayıcı Olmayan Velayet" denir. Bu velayet altında bulunan kişiler, kendi rızaları olmadan evlendirilemezler ve bu velayet türü genellikle ergin olmuş kızları kapsar.
 
Geri
Üst