AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vekalet olmadan avukat neler yapabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vekalet olmadan avukat neler yapabilir?​

1136 sayılı Avukatlık Kanununun “Yalnız Avukatların Yapabileceği İşler“ başlığını taşıyan 35/1. maddesinde “Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip …

Devlet kime avukat verir?​

Adli yardım olarak adlandırılan bu hizmetten sadece hukuk davaları ve icra takipleri için yararlanılır. Eğer CMK yani Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerinde görülecek bir davanız varsa davanın görüleceği mahkemeye başvurarak ücretsiz bir avukat talep edebilirsiniz.
65 yaş üstü vekalet verebilir mi?​
Vekaletname için sağlık raporu zorunluluğu kalktı mı? Adalet Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu”nu kaldırdı. Buna göre 65 yaşını dolduran yurttaşlar, noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecek.

Boşanmak istiyorum param yok ne yapabilirim?​

Boşanmak istiyorum param yok ne yapabilirim?
Param yok nasıl boşanma davası açabilirim! Bu durumda bulunduğunuz ilin baro başkanlığına müracaat edilerek Adli Yardım talebinde bulunarak ücret ödemeden Avukat talep edebilirsiniz. Ayrıca dava masrafları içinde Adli yardım talep edebilirsiniz.

Adli yardım talebinde kimler bulunabilir?​

Adli yardım talebinde kimler bulunabilir?
Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan …

Boşanmada Devlet avukat veriyor mu?​

Boşanma davası açmak isteyen kişinin eğer adli yardıma ihtiyacı var ise bulunduğu ilin barosunda ya da adliyesine giderek adli yardım talebinde bulunabilir. Bu durumda baro tarafından kendilerine bir avukat atanır. Bununla birlikte avukat ve mahkeme harç ve giderleri kişi adına Devlet tarafından ödenir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “vekâletnamesiz dava açılması ve işlem yapılması” başlıklı 77. maddesine göre; “(…) Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz.

2 asliye ceza mahkemesi nedir?​

Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılaması sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemelerinin görevli olmadığı tüm dava ve işlere asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir.
Avukat ne zaman vekalet alabilir?​
Neredeyse tüm davalarda kişiler vekaletlerini avukatlara verirler. Avukat ile vekalet veren kişi arasında imzalanmış bir anlaşma ile vekalet verilir. Bu vekalet verme işleminin elbette belli bir ücreti bulunur. Vekalet verme işlemleri ise noter huzurunda gerçekleşir.

Avukat olmayan kişiye vekalet verilir mı?​

Avukat olmayan kişiye vekalet verilir mı?
Avukatlardan başka kişiler, borçlar hukukuna göre vekil tayin edilebilirse de vekaletnamelerinde dava açmak ve takip etmek için açık bir yetki bulunsa bile vekil sıfatıyla dava açamazlar ve takip edemezler. Davada vekil olamayacak bu kişilerin davaya vekalet ehliyeti yoktur.

2 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?​

2 asliye hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Asliye hukuk mahkemesi, kanun başka bir mahkemeyi özellikle görevlendirmediği müddetçe dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın aşağıdaki iki kategori içinde yer alan her türlü davaya bakmakla görevlidir (HMK m.2): Malvarlığı haklarına ilişkin davalar, Şahıs varlığına ilişkin davalar.

2 sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleriyle bu işlemlere yapılan tüm itirazlar ve idari para cezası, trafik cezası veya park cezası gibi idari nitelikte olan bazı işlem ve işlere yapılan itirazları inceleyen ve itirazlar hakkında karar veren bir mahkemedir.

Avukatsız savunma olur mu?​

avukat ile temsil zorunlu değildir. ama bunu yapmak için dahi arkadaşınızın, eniştenizin, baldızınızın bir avukat tanıdığına soracaksınız. çünkü usul bilmiyorsunuz, adliyenin içinde dava açacağınız ön büroyu, vezneyi dahi bulamıyorsunuz. çünkü tanık olduğunuz duruşmada dahi hakim karşısında kekeliyorsunuz.
 
Vekalet olmadan bir avukatın yapabileceği işler hakkında detaylı bilgi vermek isterim. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 35/1. maddesi, yalnız avukatların yapabileceği işleri sıralamaktadır. Buna göre avukatlar, kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaalar verme, mahkemelerde veya diğer yargı organlarında gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etme ve savunma gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilirler.

Devlet, adli yardım kapsamında maddi durumu iyi olmayan kişilere hukuki yardım sağlamaktadır. Bu hizmetten yararlanmak isteyenler, hukuk davaları ve icra takipleri gibi durumlarda ücretsiz avukat talep edebilirler. Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre görülen davalarda, mahkemeye başvurarak devletten ücretsiz bir avukat talep edilebilir.

Vekaletname almak için 65 yaş üstü kişilerden artık sağlık raporu talep edilmemektedir. Adalet Bakanlığı, bu kişiler için noter başvurusu sırasında sağlık raporu zorunluluğunu kaldırmıştır. Dolayısıyla, 65 yaşını doldurmuş olan kişiler sağlık raporu almadan noter işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Boşanma sürecinde maddi durumu kısıtlı olan kişiler, baro başkanlığına başvurarak adli yardım talebinde bulunabilirler. Bu sayede ücretsiz bir avukatla boşanma davası açabilirler. Ayrıca dava masrafları için de adli yardım talep edilebilir.

Adli yardım talebinde bulunabilecek kişiler genellikle maddi zorluklar yaşayan ve giderleri karşılayamayacak durumda olan kimselerdir. Bu kişilerin yargılama, takip giderlerini karşılayacak maddi kaynağı olmadığı durumlarda adli yardım talebinde bulunmaları mümkündür.

Avukat olmayan bir kişiye vekalet vermek mümkün olabilir ancak bu durumda o kişi dava açamaz veya takip edemez. Borçlar hukukuna göre vekil tayin edilebilen kişiler olsa da dava açma ve takip etme konusunda sınırlamalar vardır.

2 asliye hukuk mahkemesi, malvarlığı haklarına ilişkin davaları ve şahıs varlığına ilişkin davaları ele alırken, 2 sulh ceza mahkemesi ise Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre belirlenmiş soruşturma işlemleri ve itirazları incelemekle görevlidir.

Son olarak, avukatsız savunma yapılabilir ancak bu genellikle uygun bir savunma stratejisi oluşturmak ve hukuki süreçleri doğru yönetmek adına önerilmez. Avukatsız savunma yapılacaksa yakın çevrede avukat tanıyan kişilerden destek almak faydalı olabilir. Eğer usul hakkında bilgi sahibi değilseniz ve mahkemelerdeki işleyişi bilmek istemiyorsanız profesyonel bir avukatın hizmetlerinden yararlanmanız önemlidir.
 
Geri
Üst