AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vekalet ne demek kelime anlami?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vekalet ne demek kelime anlamı?​

Vekâlet, bir kişiye herhangi bir konu hakkında resmi kurumlarda bizim adımıza iş yapabilmesi için verdiğimiz yetkidir. Vekalet kişinin kendi isteğiyle, başkasını kendi yerine koyması olarak bilinir. Vekil kendisine görev verilen işi yerine getirmekle sorumludur.

TDK vekil ne demek?​

TDK vekil ne demek?
Cevap: Vekalet, bir kimsenin, bir işi yapmak için, başkasını kendi yerine koyması, başkasına iş havalesi demektir. Yerine geçirilen başka kimseye Vekil denir.

Dini anlamda vekil ne demek?​

Dini anlamda vekil ne demek?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan vekil kelimesi, vekalet sözcüğü ile aynı kökten türemiştir. Kelimenin ilk anlamı geçici süreliğine, başkasına adına karar alan kişi demektir. Esmaül Hüsnada ise, mümin kullarının tüm işlerini kendisine havale ettiği yüce Allah anlamına gelir.

Vekalet ücreti ne anlama geliyor?​

İş sahiplerinin (müvekkil) Avukata ödemesi gereken ücrete “vekalet ücreti” yada “avukatlık ücreti” denir. Bu ücret Borçlar Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu 164. madde uyarınca “Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.”

Vekalet Osmanlıca ne demek?​

Vekalet Osmanlıca ne demek?
vekalet / vekâlet / وكالت Vekillik. Birisinin nâmına iş görme. Kendi nâmına hareket etme salâhiyetini başkasına verme. Nezâret, bakanlık.

Vekil kelimesinin kökü nedir?​

Vekil kelimesinin kökü nedir?
Arapça wkl kökünden gelen wakīl وكيل “temsilci, başkası adına yetki kullanan” sözcüğünden alıntıdır. vekâlet maddesine bakınız.

Vekil olmak ne demek?​

Birinin, işini görmesi için kendi yerine bıraktığı veya yetki verdiği kimse.

Allah’ın vekaleti ne demek?​

Allah’ın vekaleti ne demek?
Kur’ân-ı Kerîm’de bu kökten türeyen ve kişinin Allah’a güvenip dayanmasını ifade eden tevekkül kavramı kırk dört âyette, “kefil, güvenilir dost, koruyucu ve yardımcı” anlamındaki vekil çoğu zaman Allah’ın sıfatı olarak yirmi dört yerde geçer.

Dinen vekaletin vekaleti olur mu?​

Dinen vekaletin vekaleti olur mu?
Dinimizde hac, kurban, zekat gibi mal ile yapılabilen; yani maddi karşılığı olan ibadetlerin şahsın bizzat kendisi tarafından değil vekaleten bir başkasına yaptırması caiz görülmektedir.

Vekalet ücreti hangi durumlarda ödenir?​

Bu belgenin alınması halinde avukata tam ücret ödenir. İcra mahkemelerinde duruşma yapılması halinde, ayrıca avukatlık ücretine hükmedilir. Bu mahkemelerde takip edilen işler için 840,00 TL vekalet ücreti takdir edilir. İcra mahkemelerindeki duruşmalı işler ve dava takibi içinse 1.360,00 TL vekalet ücreti vardır.

Vekil Allah’ın ismi mi?​

Vekil Allah’ın ismi mi?
Esma-ül Hüsna yer alan Allah’ın isimlerinden biri olan El Vekil, dua ve namaz sırasında “Ya Vekil” şeklinde zikredilmektedir. Ya vekil esmasının fazileti birden fazla olup hayırlı bir zikirdir.

Vekil ne demek Osmanlıca?​

Vekil ne demek Osmanlıca?
vekil / vekîl / وكيل Başkasının işini gören. Bir adamın yerine hareket etme selâhiyeti olan kimse. Nâzır. Bakan.
 
Vekalet kelimesi Türkçe'de bir kişinin, belirli bir konuda başka bir kişi adına belirli işleri yapabilmesi için verdiği yetkiyi ifade eder. Vekil olarak adlandırılan kişi, kendisine verilen görevleri yerine getirme ve sorumluluklarını yerine getirme yükümlülüğüne sahiptir.

TDK'de "vekil" kelimesinin anlamı olarak vekaletin bir işi yapmak için başkasını kendi yerine geçirme durumunu ifade eder. Yani vekil, bir kişinin yerine geçirilen başka bir kişidir.

Dini açıdan vekil kelimesi, Arapça kökenli olup "geçici süreliğine bir işi başkası adına yapmak" anlamına gelir. Esmaül Hüsna'ya göre ise vekil, mümin kullarının tüm işlerini Allah'a havale ettiği anlamına gelir.

Vekalet ücreti, genellikle avukatların hukuki hizmetlerinin karşılığı olarak aldıkları ücrettir. Bu ücret, Borçlar Kanunu ve Avukatlık Kanunu tarafından düzenlenir ve avukatın hukuki yardımının değerini ifade eder.

Osmanlıca'da "vekalet" kelimesi, iş gören ya da birisinin adına iş yapan anlamına gelir. Başkasının yerine hareket etme yetkisine sahip olan kimseye vekil denir.

"Vekil" kelimesinin kökeni Arapça "wkl" kökünden gelir ve "temsilci, başkası adına yetki kullanan" anlamına gelir.

Allah'ın vekaleti, tevekkül kavramı çerçevesinde kişinin Allah'a güvenip dayanmasını ifade eder. Esma-ül Hüsna'da yer alan "El Vekil" ismi, Allah'ın güvenilir dost, koruyucu ve yardımcı anlamlarını taşır.

Dinin vekaleti kavramı, mal ile yapılan ibadetlerin bir başkasına vekaleten yaptırılmasına izin verir. Yani, şahsın kendisi yerine bir başkası aracılığıyla bu ibadetleri gerçekleştirmesi kabul edilir.

Vekilin Osmanlıca karşılığı olan "vekil / vekîl / وكيل" kelimesi, başkasının işini yapan, birinin yerine hareket etme yetkisine sahip olan kimseyi ifade eder. Nâzır veya bakan anlamında da kullanılabilir.
 
Geri
Üst