AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vekalet hangi hallerde sona erer?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.253
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vekalet hangi hallerde sona erer?​

Vekalet akdi, taraflardan birinin ölümüyle sona erdiği gibi, vekalet verenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesiyle veya iflası ile de sona erer. ile kısıtlanmadığı açıktır. Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler.

Avukat vekalet ilişkisini nasıl sonlandırır?​

Vekalet sözleşmesinde vekil edene verilen azil ve vekile verilen istifa hakkı TBK m. 512’deki düzenlemeye dayanmaktadır, “Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir”. Azil ve istifanın Avukatlık Kanunu’na ücret yönünden yansıması m. 174’te görülmektedir.

Bir kişinin iki avukat bakabilir mi?​

Bir kişinin iki avukat bakabilir mi?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘birden fazla vekil görevlendirilmesi’ başlıklı 75. Maddesinde ”dava için birden fazla vekil görevlendirilmiş ise vekillerden her biri, vekâletten kaynaklanan yetkileri, diğerinden bağımsız olarak kullanabilir.

Güven sorumluluğu nedir?​

Güven sorumluluğu, ne sözleşme ne de haksız fiil sorumluluğu olarak nitelendirilen olaylarda, güven sağlayan kişilerin dürüstlük kuralına aykırı şekilde bu güveni boşa çıkarması durumunda, hâkimin MK. m. 2’yi esas alarak hukuk yaratması sonucunda oluşmuş bir sorumluluktur.

Vekalet ölümle sona erer mi?​

Madde 513 – Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur.

Avukat nasıl istifa eder?​

Avukat nasıl istifa eder?
Vekillikten çekilme, avukatın mahkemeye sunacağı istifa dilekçesi veya mahkeme esnasında tutanağa geçirilmek suretiyle alınacak beyanıyla yapılır. Avukatın vekillikten çekildiği temsil olunana mahkemece yapılacak tebligat ile bildirilir.

Avukat feshi nasıl yapılır?​

Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.

En fazla kaç avukata vekalet verilir?​

Aksi yöndeki sınırlamalar, karşı taraf bakımından geçersizdir.” denilmektedir. Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir.

Hangi durumlarda avukat Azledilir?​

Hangi durumlarda avukat Azledilir?
Avukat Azletmede Haklı Nedenler – Avukat Azil Sebepleri Avukatın haklı olarak veya herhangi bir neden bulunmaksızın azledilmesi mümkündür. Ancak avukatın azledilmesinin sonuçlarında da bahsedeceğimiz üzere haksız olarak azledilen avukat, tüm dava için belirlenen ücretin tamamını almaya hak kazanır.

Hukukta güven prensibi nedir?​

bir hukuk kavramı. irade beyanına yönelik bir amaç olmasa da, karşı taraf dürüstlük kuralına uygun olarak bu davranışı irade beyanı olarak kabul etmekte haklıysa, bu olaya ona göre sonuç bağlanır.

Güven ilişkisi ne demek?​

Güven, birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. Güvendiğiniz kişiye kendinizi tüm açıklığıyla sunar, duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşırsınız, çünkü güvenin olduğu yerde dürüstlük, yakınlık, destek ve en önemlisi taahhüt vardır.

Kişi ölünce vekalet düşer mi?​

Kişi ölünce vekalet düşer mi?
Vekâlet veren ve vekil, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilir. Türk Borçlar Kanunu’nun 513. maddesine (EBK. 397. md.) göre; Sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur.

Vekalet verilen avukat ölünce ne olur?​

Ancak Avukatlık kanunu 42. madde mucibince, baro ölen vekilin yerine bir vekil atar bununla beraber vekalet ücreti hakkı devam eder… avukatlık ücretü vekaletleri davacı/davalı adına hükümle tesis edileceğinden avukatın ölümü sonucu değiştirmez.

Vekaletnamenin süresiz olduğu nasıl anlaşılır?​

Aynı kanunun 396.maddesi gereğince vekalet her hangi bir süre ile kısıtlanmıyor. Vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul ediliyor.
 
Vekalet hangi hallerde sona erer konusunda açıklamalarınız oldukça doğru. Vekaletin sona erme sebepleri arasında vekilin ölümü, vekâlet verenin medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmesi veya iflası yer alıyor.

Avukat vekalet ilişkisini sonlandırmak için ise vekâlet sözleşmesinde yer alan azil veya istifa hakkı kullanılabilir. Taraflar her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebilirler.

Bir kişinin birden fazla avukata vekalet vermesi durumunda her bir avukat, vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Bu durum 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 75. maddesinde belirtilmektedir.

Güven sorumluluğu, dürüstlük kuralına aykırı davranışlar sonucunda ortaya çıkan ve mahkemenin hukuk yaratmasıyla oluşan bir sorumluluktur. Bu durum genellikle sözleşme veya haksız fiil sorumluluğu kapsamında değerlendirilen olaylarda karşımıza çıkar.

Vekaletin ölümle sona erip ermediği konusunda ise Türk Borçlar Kanunu'nun 513. maddesi gereği sözleşmeden veya işin niteliğinden aksi anlaşılmadıkça vekalet, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur.

Avukatın istifa etmesi durumunda vekillikten çekilme işlemi, mahkemeye sunulan istifa dilekçesi veya mahkeme esnasında tutanağa geçirilen beyan ile gerçekleşir. Bu durum, avukatın vekillikten çekildiğinin mahkemece temsil olunanlara tebliğ edilmesiyle tamamlanır.

Vekaletin iptali için ise vekaletin düzenlendiği notere başvurulması gerekmektedir. Noterden alınan azilname veya iptal belgesi vekaletin feshini sağlar. Bu belge noterden alındıktan sonra vekalet veren kişiye gönderilmelidir.

Vekalet verilen avukatın ölümü durumunda, Avukatlık Kanunu'nun 42. maddesi gereği baro ölen vekilin yerine bir vekil atar ve vekalet ücreti hakkı devam eder. Ölen avukatın yerine atanan yeni vekil, vekaleti devralarak süreci yürütür.

Vekaletnamenin süresiz olduğu durumu anlamak için vekaletnameyi düzenleyen taraflar arasında süre konusunda herhangi bir sınırlama olmaması gerekmektedir. Eğer süreyle ilgili herhangi bir ibare yoksa, vekaletnamenin süresiz olduğu kabul edilir.
 
Geri
Üst