Vejetaryen Beslenme Ve Sağlık Üzerine Etkileri

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Vejetaryen beslenen şahıslar bitkisel besinleri tüketen, hayvansal besinleri (kırmızı et, tavuk, balık, süt ve sütten yapılan eserler, yumurta gibi) hudutlu ölçüde yahut hiç tüketmeyen bireylerdir.

Vejetaryen Beslenme Çeşitleri

Besin tiplerindeki sınırlamalara nazaran çeşitli kümelere ayrılmaktadır.

Vegan beslenme; hiçbir hayvansal kaynaklı besini tüketmeyip, ayrıyeten hayvanlardan elde edilen süt, bal, kemiğin kaynamasından elde edilen jelatin üzere sekonder eserleri de tüketmezler. Bunların dışında hayvanlardan elde edilen yün, ipek, deriden yapılmış hiçbir eşyayı kullanmazlar, hayvansal yağ içeren sabunları da kullanmazlar.

Laktovejetaryen beslenme; bitkisel kaynaklı besinler ve hayvansal kaynaklı olan; süt ve süt eserlerini tüketirler.

Ovavejetaryen beslenme; hayvansal kaynaklı olan yalnızca yumurtayı tüketirler.

Laktoovavejetaryen beslenme; süt ve süt eserleri ve yumurtayı tüketirler, diyetlerinde et eserlerine yer vermezler.

Semivejetaryen beslenme ise; süt ve süt eserleri, yumurta, tavuk ve balık etini tüketirler.

Vejetaryen Beslenmenin Sıhhat Üzerine Tesirleri

Vejetaryen ve vegan diyetler sıhhat, hayvanları muhafaza ve ekolojik nedenlerden ötürü gelişmekte olan birçok ülkede giderek daha yaygın hale gelmiş ve bu kümenin beslenme formu ve sıhhat üzerine tesirlerini içeren birçok çalışma yayınlanmıştır. Sebze-meyve, tahıl eserleri, kurubaklagiller, kuruyemişler üzere bitkisel kaynaklı olan vejetaryen beslenme, istikrarlı planlandığında sıhhat açısından olumlu tesirler gözlenmektedir. Ancak hem hayvansal kaynakları tüketmeyip bitkisel kaynaklardan gereğince yararlanılmazsa vitamin, mineral eksiklikleri görülebilmektedir.

Bitkisel eserler daha fazla diyet posası, meyve ve sebzeler daha fazla su içeriğine sahip ve ünite hacimde düşük kalori içermektedirler. Kalorinin fazla alınması, yetersiz kalori alınmasından daha tehlikeli olduğundan; vejetaryen diyetlerin yararlarından birisi obezite riskini azaltmaktadır. Protein besinlerde yaygın olarak bulunmaktadır ve toplam protein yetersizliği istikrarlı olan vejetaryen bir diyette görülmesi mümkün değildir. Vejetaryen diyetteki büyük risk et tüketimi ile birlikte yumurta, süt ve süt eserlerinin kısıtlanması ile aminoasit eksiklikleri görülmesidir. B12 vitamini eksikliği sanıldığından çok daha fazla şahısta hem vejetaryenler hem de omnivor beslenen şahıslarda görülmektedir. Diyette süt ve süt kümesinin, yumurtanın bulunması kâfi B12 vitaminin depolanmasını sağlamaktadır. Ama katı vejetaryenlerde B12 vitamini eksikliği görülmektedir, bu bireylerde suplementasyon kullanılması gerekmektedir. Hayvansal besinlerin diyet dışında tutulması kalsiyum eksikliğine neden olabilmektedir. Sebzelerin bir birçoklarında kalsiyum vardır ama oksalata bağlı olduğundan emilimi ve biyoyararlılığı azalmaktadır. Âlâ planlanmış vejetaryen diyetlerle diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları üzere birçok hastalıktan korunmaları mümkündür. Ama diyetleri süt ve süt eserleri, et, balık ve yumurta üzere tüketmedikleri besinlerde bulunan protein, kalsiyum, demir, B12 vitamini, D vitamini, çinko ve yağ asitleri eksikliğini tamamlayacak biçimde planlanması faydalı olacaktır.

Vejetaryenlere Beslenme Teklifleri

Kurubaklagiller, yağlı tohumlar, bitkisel yağlar, zeytin, tahıllar, zerzevat ve meyvelere günlük yer verilmelidir.

Kurubaklagil yemekleri pilav çeşitleri ve salata ile desteklenmelidir.

Peynir ve yumurta yerine tofu, soya eti ve eserleri tercih edilebilir.

Beyaz tahıl eserleri, nişasta ve nişastalı besinler yerine tahıllı olanları tercih edilmelidir.

Çay, kahve tüketimi yemekten 45 dakika evvel yahut sonra olmalıdır.
 
Geri
Üst