Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vegan nedir? Veganlar kimlere denir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Veganveya Veganlıkolarak tabir edilen kesim, vegetarian kelimesinden hareketle türetilen kelimenin, bu kesime angaje edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Veganlar(vegetarianlar) hayatlarını devam ettirirken hayvansal gıdalar yerine bitkisel ürünleri tercih edenlere verilen isimdir. Veganlıkbir felsefedir. Felsefenin ana fikri de hayvansal gıdaların tüketilmemesi gerekliliği üzerine kuruludur. Veganlar, hayvan etlerinin yenmesini yasaklamışlar hatta hayvansal yağların bile tüketilmesini hoş karşılamamışlardır.

Veganlara göre beslenme sadece sağlık açısından değil, çevresel etik açısından da değerlendirilmeli. İnsanlar yaşamlarını devam ettirmek için beslenme etiğine de dikkat etmelidirler. Tarihte Veganlık ilk kez 1944 yılının Mayıs ayında ortaya çıkmıştır. Günümüzde vejetaryen (vegetarian) olarak da bilinen akımın öncüleriElsie Shrigleyve Donald Watsonolmuştur. Veganların inancı çevreye saygılı bir biçimde beslenmek, bitkisel ürünleri tüketmek olarak algılansa da asıl amaç hayvanların korunması ve hayvansal gıdaların tüketilmemesidir. Veganlara göre, eğer hayvansal gıdalar tüketilmeye devam edilirse, bu hayvan katliamlarının da önünü açacaktır. Bu fikirden hareketle de insanların hayvansal gıdaların tüketiminden uzaklaştırılıp, bitkisel ürünlerin tüketimine alıştırılması gerekir.

Veganlığın kurucuları Elsie Shrigleyve Donald Watson'un da hayvanseverler olduğu bilinmektedir. Veganlık felsefesinin Türkiye'de de günden güne kendine taraftar topladığı görülse de, Türk halkı boğazından geçecekler konusunda çok katıdır. "Can boğazdan gelir"ifadesinden yola çıkılarak, hayvansal gıdaların da içinde olduğu bir dizi beslenme disiplini önemli görülmekte ve hayvansal gıdaların tüketiminin azaltılmasının insanın direncini zayıflattığına inanılmaktadır. Hatta Eski Türk devletlerinde de vejetaryen olanlar vardı. Bu anlayış din ile de desteklendiğinden vejetaryen insanların olduğu ülkelerin savaşçı özelliklerini kaybettikleri sonucuna varılmış ve vejetaryenlik tavsiye edilmemiştir. Veganlıkfarklı bir bakış açısı ile baksa da biz hayvan haklarının korunması açısından bu felsefeye destek veriyoruz.
 
Geri
Üst