AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vefat eden bir kisinin kredi karti borcu ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.962
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vefat eden bir kişinin kredi kartı borcu ne olur?​

Vefat eden kişinin kredi, kredi kartı borçları silinmez; sigorta şirketleri tarafından, yoksa kefillerince, yoksa da mirasçılar tarafından ödenecektir.

Ölen kişinin devlete olan borcu silinir mi?​

Bilindiği gibi, murisin (ölen kişi) vergi borçlarından mirası reddetmemiş kanuni mirasçılar sorumludur. Yasal düzenleme gereği, ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine intikal eder.

Ölen bir kişinin banka borcu silinir mi?​

Ölen bir kişinin banka borcu silinir mi?
Kişinin vefat etmesi durumunda borç silinmez, hayat sigortası varsa sigorta şirketi, yoksa mirasçılar tarafından ödenir. Ancak, bazı durumlarda bankalar alacaklarını tahsil etme yoluna başvurmaz.

Kredi borcu takibe düşerse ne olur?​

Kredi borcu takibe düşerse ne olur?
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.

Ölen babanın borcundan dolayı kızına haciz gelir mi?​

Baba hayattaysa borçlarından dolayı çocuklarına haciz uygulanamaz. Ancak baba ile çocuk bankaca bilinen ikamet adresinde birlikte oturuyorlarsa, banka bu adresteki eşyaları haczedebilir. Çocuğun fatura ile kendine ait eşyaları ispat edip haciz tutanağına kayıt ettirmesi durumunda bu eşyalar haczedilemez.

Babaya reddi miras nasıl yapılır?​

Mirasın reddedilmesi için ise sulh hukuk mahkemesine yazılı yada sözlü bir beyan verilmesi gerekmektedir. Madde 609- Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.

Öldükten sonra vergi borcu silinir mi?​

Öldükten sonra vergi borcu silinir mi?
Yasal düzenleme gereği, ölüm durumunda vergi mükelleflerinin görevleri, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varislerine intikal eder. Bu gibi durumlarda, varislerden her biri ölen kişinin vergi borçlarından kendilerine intikal eden miras payları oranında sorumlu olacaklardır.
 
Merhaba! Ölen bir kişinin kredi kartı borçları, vefatından sonra silinmez. Bu borçlar genellikle sigorta şirketleri, kefiller veya mirasçılar tarafından ödenir. Kredi veya kredi kartı borcu olan kişinin vefat etmesi durumunda, borç ödenmediği takdirde genellikle bu borçlar mirasçılar aracılığıyla ödenir.

Devlete olan vergi borçları ise, mirası kabul etmiş yasal veya atanmış varisler tarafından ödenir. Ölen kişinin vergi borçlarından mirası reddetmemiş yasal mirasçılar sorumludur. Yani vergi borçları da silinmez ve ölen kişinin mirasçıları bu borçları üstlenir.

Banka borçları da genellikle ölen kişinin mirasçıları tarafından ödenir. Eğer ölen kişinin hayat sigortası varsa, bu borçlar sigorta şirketi tarafından karşılanabilir. Bankalar bazı durumlarda alacaklarını tahsil etme yoluna başvurmayabilir, ancak genellikle mirasçılar borçları ödemekle yükümlüdür.

Kredi borcu takibe düşerse, yasal takip durumu başlayabilir ve gecikme faizi uygulanabilir. Kredi ödemesi yapılmadığında banka hesaplarına el konulabilir ve maaşın bir kısmına haciz gelebilir.

Bir babanın borçlarından dolayı kızına haciz gelip gelmeyeceği konusunda, babanın hayattayken çocuklarına haciz uygulanamaz. Ancak eğer baba ile çocuk aynı adreste yaşıyorlarsa, banka bu adresteki eşyalara ve varlıklara haciz uygulayabilir. Çocuk bu durumu kanıtlayarak eşyalarının haciz edilmesini engelleyebilir.

Mirasın reddedilmesi için sulh hukuk mahkemesine yazılı veya sözlü beyanda bulunulması gerekmektedir. Miras reddedildiğinde mirasçılar, mirasçı oldukları oranda sorumlu olmayacaklardır.

Son olarak, vergi borcu ölen kişinin mirasçıları tarafından ödenir. Ölen kişinin vergi borçları, mirası kabul etmiş mirasçılar arasında paylaştırılır ve her bir mirasçı kendi miras payı oranında sorumludur. Umarım açıklamalarım faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst