Veba salgini nasil bir Salgindir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
230.310
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Veba salgını nasıl bir Salgındır?​

Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm, insanlık tarihinde kaydedilen en ölümcül salgındır. Avrasya ve Kuzey Afrika’da 75-200 milyon kadar insanın ölümüne yol açtığı düşünülmektedir. Hastalığın sebebi Yersinia pestis bakterisidir.

Veba salgını Avrupayı nasıl etkiledi?​

Avrupa’da yaşanılmış olan kıtlık insanlara uzun süre zorluklar yaşatmış ve bakımsız kalmalarına sebep olmuştur. Salgının kıtlıktan hemen sonra yaşanması Avrupa’nın nüfusunun yarısını yok etmiş ve Avrupa kendini 150-200 yıl kadar sonra ancak toparlayabilmiştir.
Veba bakterisi, yani yersinia pestis, önceden enfekte olmuş hayvanların üzerinde bulunan pirelerin insana geçmesi, ve insanları ısırması yolu ile insanlara bulaşır.
Kara Veba neden çıktı?
Veba hastalığının nedeni olan Yersinia pestis isimli bakteri 1894 yılında Alexandre Yersin tarafından gerçekleştirilmiş çeşitli çalışmalar sonucunda keşfedilmiştir ve adını da kaşifinden almıştır. Bu bakteri basil adı verilen kalın ve kısa bir yapıya sahiptir ve oldukça kolay çoğalabilir.
Kara Veba nasıl ortadan kalktı?
Ülkeler yeni hastaneler kurarak, hastalığın yayılmasını önlemeyi hedefliyordu. Hastaneler dışında, tüm gelen yükler detaylı olarak temizleniyordu. Gemilerde yer alan fareler, hastalığın artmasında büyük etki gösteriyordu. Gemiler detaylı olarak temizlenerek, 4 yıl sonunda kara veba bitirilmiştir.

Kara veba maskesi Neden öyle?​

Bir vak’ada bir veba doktorunun hekim olmadan önce aslında bir meyve satıcısı olduğu kaydedilmiştir. Onyedinci ve onsekizinci yüzyıllarda, bazı doktorlar kokulu maddelerle dolu Gaga benzeri bir maske giydi. Maskeler, onları kokuşmuş havadan korumak için tasarlanmıştı.

Veba virüs mü?​

Yersinia pestis isimli bakterinin yol açtığı hastalık halk arasında “kara veba” olarak da bilinir. Yersinia pestis bakterisi genel olarak hayvanlarda bulunur ve en çok da pireler aracılığıyla insanlara bulaşır.
Yaklaşık 2 gün süren bir inkübasyon periyodundan sonra görülen ilk semptom, yüksek ateştir (41-42o C). Bunu süratle lakrimasyon ve burun akıntısının yanısıra genel düşkünlük hali (bitkinlik, çevreye ilgisizlik, karışmış yün ve iştahsızlık) izler. İlk günler süresince konstipasyon olabilir ve bol bir diyare ile izlenir.
 
Geri
Üst