AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ve edat mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ve edat mı?​

“İle” yerine “ve” getirilebiliyorsa; “ile” bağlaçtır. (Birincisinde “ve” gelebildiği için bağlaç; ikincisinde “ve” kullanılamadığı için edattır.) “Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Artık bir edat mıdır?​

“Ancak” ve “yalnız” kelimeleri “sadece” anlamında kullanılıp isme sınır getirirse edat olur. NOT : “Artık” kelimesi “bundan sonra” anlamına gelirse zarf olur: Artık size güvenmiyorum. “Artık” kelimesi isim ve sıfat olarak da kullanılabilir.

Ile kelimesi edat mı bağlaç mı?​

Ile kelimesi edat mı bağlaç mı?
* Yönelme eki ile birlikte kullanılarak yön bildirir.
Ve kelimesi bir bağlaçtır. Ve kelimesi bağlaç grubunda yer alır. Çünkü cümle içerisinde aynı gruba ait olan sözcükleri birbirine bağlama özelliğine sahiptir.

Den edat mı?​

Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.

Için edat mı?​

Türk Dil kurumuna göre için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. İçin sözcüğünün kullanıldığı cümleden için çıkarıldığında anlamda daralma ve bozulma oluşmaktadır. Bu nedenle için sözcüğü edat olarak kabul edilmektedir. Edatlar kullanıldıkları cümlede anlamı pekiştirmektedir.

DAn sonra edat mı?​

DAn sonra edat mı?
Kornfilt’e göre önce ve sonra zaman zarfları -DAn eki ile birlikte kullanıldıklarında edattır. Edatlar genel olarak değiştirilemezler. Ancak edat olarak kullanılan, önce / evvel ve sonra kelimeleri, çok, biraz ve sınırlı sayıdaki zarf grupları tarafından değiştirilebilir (Kornfilt 1997: 102-104).
Mi edat mı bağlaç mı?​
mı/mi/mu/mü ek midir edat mıdır? soru edatı, kelimeye bağlanmayıp bitişmez. mi eki de ayrı yazıldığı için edattır diyebiliriz ancak edatların tek çeşidi vardır yani mı/mi gibi versiyonu yoktur; gibi , dolayı gibi tektir. bu sebepten dolayı edat değil ektir diyoruz.
Den beri edat mı?​
* “-den” ayrılma hâl ekiyle birlikte eylemin başlangıç yerini ve zamanını belirler. Dün akşamdan beri görülmedi. Okuldan beri hiç susmadı.

Den sonra edat mı?​

Den sonra edat mı?
Cümle içerisinde tek başına bir anlamı olmayan, cümleye farklı anlamlar katan sözcüklere ilgeç veya edat denir. -dan önce, -dan sonra, -a kadar cümleye zaman anlamı katan edatlardır.

Için ilgeç mi?​

Başlıca ilgeçler şunlardır: gibi, sanki, göre, kadar, için, üzere, -e doğru, -e karşı, -e karşın, -e rağmen, -e değin, -e dek, -den dolayı, -den başka, ile, yalnız, ancak, sade, sadece, tek, bir, denli, değil… Not: “Doğru, karşı, başka” sözcükleri, cümle içinde ilgeç dışında değişik görevler kazanabilir.

Değil edatı nedir?​

– “Değil” edatının diğer ismi olumsuzluk edatıdır. Cümleye “olumsuzluk” anlam ilgisini katar. – İsim cümlelerinin yüklemini olumsuzlaştırır.

Olumsuzluk edatı nedir?​

Olumsuzluk edatı nedir?
olumsuzluk eki Kökü fiil olan bir kelimeye olumsuzluk kavramı veren ek. Türkçede bu kavram -ma, -me eki ile verilir: Sevmemek, sevmeyecek, okumamış gibi.

Karşı edat mı?​

– “-e karşı” biçimindeki kullanımları edattır. Edat tümleci kurar. Örnek: Küçüklerin büyüklerine karşı saygılı olması gerekir.

Sürece kelimesi edat mı?​

Hayır, ancak en güzel bağlaçlarımızdandır. ancak edat olarak da kullanilabiliyor.

Mu edat mı?​

Mu edat mı?
Mİ SORU EDATI, ÖZELLİKLERİ, KULLANIMI (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR) – Soru edatıdır. – Kesinlikle AYRI yazılır. – Kendinden önce gelen sözcüğün son hecesindeki ünlüye uyarak “mı, mi, mu, mü” biçimlerini alır.
 
Merhaba! Forumdaki "Ve edat mı?" başlıklı konuda yapılan açıklamalara göre:

- "İle" yerine "ve" getirilebiliyorsa, "ile" bağlaçtır. Aynı şekilde, "yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. "Sadece" kelimesi getirilebiliyorsa ise bu kelimeler edat olur.
- "Ancak" ve "yalnız" kelimeleri "sadece" anlamında kullanılıp isme sınır getirirse edat olur.
- "Ile" kelimesi ise bir edattır. Yönelme eki ile birlikte kullanılarak yön bildirir.
- "Için" sözcüğü Türk Dil Kurumu'na göre edat olarak kabul edilir. Kullanıldığı cümleden çıkarıldığında anlamda daralma ve bozulma oluşur.
- "Dan sonra" ve "Dan beri" zaman zarfı olarak kullanıldıklarında edat olur.
- "Mi" ekini soru edatı olarak kabul edebiliriz. Kendinden önceki sözcüğün son hecesindeki ünlüye uyarak "mı, mi, mu, mü" biçimlerini alır.

Bu açıklamalara göre, dil bilgisi terminolojisiyle ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Eğer başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst