Ve davaci kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.857
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ve davacı kimdir?​

Mahkeme nezdinde herhangi bir dava karşısında karşı tarafı dava eden kişi davacı olarak bilinmektedir. Yani aynı zamanda avukat ile beraber mahkemeye başvuran ve davayı açan kişi olarak da anlatmak mümkün. Bu dava kapsamında suçlu olarak itham edilen kişi ise davalı şeklinde öne çıkar.

Davacı duruşmaya gelmezse ne olur?​

A) Davacı iseniz; Mahkemeye gitmemeniz halinde davayı takip eden bir vekiliniz de yok ise dava düşecektir yani davanız müracaata bırakılacaktır.
Müşteki ve mağdur arasındaki fark nedir?
Bir başka deyişle bir suçtan mağdur olan kişiye hukuki literatürde müşteki adı verilmektedir. Müşteki suçtan zarar gören ya da suçun mağduru olan kişi olabilir. Fakat tüzel kişilerin, suçtan dolayı mağdur olduklarına dair şikayetlerini, yetkili organları vasıtasıyla dile getirmeleri temel şarttır.

Mahkemede davacı ne demek?​

Davalı ya da eski adıyla müddeialeyh, hakkında hukuk davası açılan gerçek veya tüzel kişiye denir. Davacı tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde iddiaların yöneltildiği taraftır. Savcının kamu adına suç şüphesiyle dava açtığı tarafa sanık veya maznun denir.

Hangi durumlarda kamu davası açılır?​

Toplumu ilgilendiren durumlar söz konusu olduğunda ve bu olay üzerinden suç işlendiğinde, kamu veya devlet zarar görmesi durumunda Cumhuriyet savcısı tarafından açılan dava kamu davasıdır.
Mahkemede taraflardan biri gelmezse ne olur?
(1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
Müşteki sanık terimi herhangi bir suçla mahkeme karşısına çıkarılan kişinin kendisinin de şikayetçi olması durumudur. Müşteki sanık olabilmek için hakkında dava açılan sanık mağdur konumunda olduğunu haklı sebepleriyle kanıtlamak durumundadır. Örneğin söz konusu davanın bir darp davası olduğunu varsayalım.
Davacı ya da eski adıyla müddei, bir mahkeme önünde dava açan ya da açtıran kişiye ya da tarafa verilen addır.
 
Geri
Üst