AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vatandas polisi kameraya cekebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vatandaş polisi kameraya çekebilir mi?​

Polisin müdahale ettiği olaylarda görüntü alınması yasağı getiren genelgenin yürütmesi Danıştay tarafından oy birliğiyle durduruldu. DUVAR – Polisin müdahale ettiği toplumsal olaylarda vatandaşların cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesi yargıdan döndü.

Polisin görev ve sorumlulukları nelerdir?​

Polis Nedir
- Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak.
- Yasaların uygulanmasını sağlamak.
- Suçları önceden tespit etmek, gerçekleşmesini önlemek ve soruşturmaları gerçekleştirmek.
- Çeşitli belge ve lisansları düzenlemek.
DUVAR – Polisin müdahale ettiği toplumsal olaylarda vatandaşların cep telefonuyla video çekmesinin engellenmesine dair emniyet genelgesi yargıdan döndü. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Polisi görüntülemek suç mu?​

Polisi görüntülemek suç mu?
“Emniyet “görüntü çekenler hakkında işlem başlat” genelgesi yayımladı. Kamuya açık alanda gerçekleşen adli bir olayı görüntülemek suç değil.

Görüntü almak suç mu?​

Görüntü almak suç mu?
Kişinin haberi olmadan ses kaydı veya görüntü kaydının alınması, fotoğrafının çekilmesi veya videosunun çekilmesi Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil eder. Dolayısıyla ses, görüntü kaydı alan kişilerin elde ettiği verilerin hukuka aykırı olmasının yanı sıra bu eyleminin suç teşkil etmesi de söz konusu olabilecektir.

Kamera kaydı almak yasak mı?​

Yargıtay, kendisine karşı gerçekleşen eylem nedeniyle başka türlü delil elde etme imkanı bulunmayan kişinin, kamera kaydı almasını hukuka uygun kabul etmiştir. Görüleceği üzere ani gelişen, başka türlü delil elde imkanı olmadığında haksız eylemi kameraya kaydetmek mümkündür.

Polis memurunu nasıl şikayet edebilirim?​

AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, vatandaşlar ile kurumlar, herhangi bir kolluk görevlisiyle ilgili şikayet ya da ihbarlarını, dilekçeyle valilik ve kaymakamlıklara ya da Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin (CİMER) “cimer.gov.tr” ve komisyonun “kollukgozetim.gov.tr” internet …

Polis güvenlik kamera kayıtlarını isteyebilir mi?​

Polis güvenlik kamera kayıtlarını isteyebilir mi?
İşyerinde meydana gelen adli olay sonrasında kolluk birimi, C. Savcısının talimatı ile adli tahkikata başlayarak delil kapsamında işyerinizin güvenlik kamera kayıtlarını muhafaza altına alma yetkisi ve görevi vardır. Bunu yazılı olarak talep edebileceği gibi acele hallerde sözlü olarak da talep edebilir.

Birinin videosunu çekmek suç mu?​

Birinin videosunu çekmek suç mu?
kamusal olmayan alanda kişinin fotoğraf ve videosunun izinsiz olarak çekilmesi suç mudur? Kişinin özel alanında izinsiz bir şekilde fotoğrafının çekilmesi suç.tur ve özel hayatın gizliliğini ihlal suçuna sebebiyet verir. TCK ‘da özel hayatın gizliliğini ihlal suçu 134. maddede düzenlenmiştir.
 
Genel olarak konuya dair bilgileri özetlemek gerekirse:
- Polisin görevleri arasında kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak, yasaların uygulanmasını temin etmek ve suçları önlemek ve soruşturmak gibi önemli sorumluluklar bulunmaktadır.
- Toplumsal olaylarda polisin müdahalesi sırasında vatandaşların cep telefonlarıyla video çekmesini engelleyen genelge Danıştay tarafından durdurulmuştur.
- Polisin görüntülenmesi suç teşkil etmemektedir. Kamuya açık alanda gerçekleşen olayların görüntülenmesi genellikle yasalara aykırı değildir.
- Ancak, bir kişinin özel hayatının gizliliğini ihlal edecek şekilde ses veya görüntü kaydı almak suç teşkil edebilir ve Türk Ceza Kanunu'na göre yasaklanmıştır.
- Yargıtay, kişinin kendisine karşı gerçekleşen eylemi kanıtlamak amacıyla kamera kaydı almasını hukuka uygun görmektedir, özellikle başka delil elde etme imkanı bulunmayan durumlarda.
- Polis, adli olaylarla ilgili delil olarak işyeri güvenlik kamerası kayıtlarını talep edebilir. Ancak bu talebin genellikle yasal bir dayanağı olmalı ve gerekli prosedürlere uygun olmalıdır.

Konunun bu şekilde ele alınabileceğini belirtmek isterim. Eğer daha fazla detay veya açıklama isterseniz, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst