AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vatandas olmanin sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vatandaş olmanın şartları nelerdir?​

Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek. Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek. Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.

Türk vatandasi olmak icin ne gerekli?​

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 11 inci maddesi uyarınca Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılarda;
- Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
- Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.

Bir suçun Türkiye’de işlenmiş sayılacağı haller nelerdir?​

Bir suçun Türkiye’de işlenmiş sayılacağı haller nelerdir?
TCK’ya göre suç, Türk kara ve hava sahaları ile Türk karasularında işlendiğinde Türkiye’de işlenmiş sayılır. Suç ister gerçek anlamda ülkede, ister farazi anlamda ülkede işlenmiş olsun, Türkiye’de işlenmiş sayıldığından, mülkilik ilkesi gereği, bu suçlara Türk kanunları uygulanacaktır.

Suç işleyen bir yabancı uyruklu bireye hangi koşula göre hukuksal işlem yapılır?​

Suç işleyen bir yabancı uyruklu bireye hangi koşula göre hukuksal işlem yapılır?
Yabancı bir ülkede yabancılar tarafından işlenen suçlar, TCK’nın 12. ve 13. maddelerinde mağdurun sıfatının dikkate alınarak yargılama yapıldığı “yarı mülkilik sistemi” çerçevesinde düzenlenmiştir. Türkiye’de işlenen tüm suçlar hakkında Türkiye’de yargılama yapılmasına ceza hukukunda “mülkilik sistemi” denilmektedir.

Türk vatandaşlığı başvurusu nasıl yapılır?​

Türk Vatandaşlığının kazanılmasında başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğü), yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yapılır. Posta ile yapılan müracaatlar kabul edilmez.

Şahsilik ilkesi nedir kısaca?​

Suç ve Cezanın Şahsiliği İlkesi. Çağdaş maddi ceza hukukunun en önemli ilkelerinden biri suç ve cezanın şahsiliği ilkesidir. Bu kural gereğince, kişi ancak kendisinin işlediği fiiller nedeniyle sorumlu tutulabilir, başkasının işlediği fillere iştirak etmedikçe sorumlu tutulamaz.
 
Vatandaş olmanın şartlarından bahsedildiği gibi, Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılar için bazı kriterler bulunmaktadır. Örneğin, Türk Vatandaşlığı Kanunu'na göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek gibi şartlar aranmaktadır.

Bir suçun Türkiye'de işlenmiş sayılacağı haller de açıklanmıştır. Türk Ceza Kanunu'na göre, suç Türk kara ve hava sahalarında, Türk karasularında işlendiğinde Türkiye'de işlenmiş sayılmaktadır. Bu durumda, suça Türk kanunları uygulanacaktır.

Suç işleyen bir yabancı uyruklu bireye hukuksal işlem yapılması durumunda, yargılama süreci yabancılar tarafından işlenen suçlar için belirlenmiş olan "yarı mülkilik sistemi" çerçevesinde yürütülmektedir. Türkiye'de işlenen suçlar ise mülkilik ilkesi gereği Türk kanunlarına göre yargılanmaktadır.

Türk vatandaşlığı başvurusu nasıl yapılacağı konusunda da bilgi verilmiştir. Türk Vatandaşlığının kazanılmasında, başvurular yurt içinde ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabilmektedir. Ancak bu başvuruların posta yoluyla yapılamadığı belirtilmiştir.

Son olarak, suç ve cezanın şahsiliği ilkesinden bahsedilmiştir. Bu ilkeye göre, kişi ancak kendisinin işlediği fiiller nedeniyle sorumlu tutulabilir ve başkasının işlediği suçlara iştirak etmedikçe sorumlu tutulamaz. Bu ilke, çağdaş maddi ceza hukukunun önemli bir prensibidir.
 
Geri
Üst