AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vasiyetnamede sakli pay nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vasiyetnamede saklı pay nedir?​

Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4’ü, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4’ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı …

Hangisi miras yoluyla mirasçılara geçmez?​

Miras Yoluyla Mirasçıya Geçmeyen Hak Ve Alacaklar Nelerdir? Şahsa bağlı haklar, aile hukukuna giren haklar ve yükümlülükler mirasçıya geçmezler. Nafaka hakları mirasçılara geçmezler. Ancak eğer miras bırakan, nafaka davasını açtıktan sonra ölmüşse, mirasçıları bu davayı yürütebilirler.
Hangisi Terekede yer almaz?
Şöyle ki; “MEDENİ KANUN MADDE 25: Kısacası kişisel niteliklerin önemli olduğu borç ilişkilerinde, bu haklar miras bırakanın şahsına bağlı olduğu için mal varlığında bulunan bu haklar terekede yer almazlar.

Saklı pay sahibi olan mirasçı, miras bırakan kişinin yaptığı tasarruflar için miras paylarının belirli oranda korunduğu mirasçılardır. Miras bırakan kişinin hiçbir müdahale yapamayacağı diğer bir değişle üzerinde tasarruf edilemeyecek bir miras hakkına sahip olan mirasçılara saklı pay sahibi mirasçı adı verilir.
Denkleştirmenin özellikleri nelerdir?
Denkleştirme, kazandırmanın denkleştirme anındaki değerine göre yapılmaktadır….MİRASTA DENKLEŞTİRME (MİRASTA İADE)

Bağış denkleştirmeye tabi mi?​

Bağış amaçlı yapılan kazandırmalar denkleştirmeye (iadeye) tabi değildir, bu nedenle miras bırakanın bağış amacının olup-olmadığı ayrıntısıyla araştırılmalıdır. İade, terekeye yapılır, davacı mirasçının miras payı oranında iade yapılmaz.

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir?​

Miras bırakanın sağlığında yaptığı paylaştırmaya karşı ne yapılabilir? Mirasbırakan sağlığında yaptığı paylaşımlar ile saklı paylı mirasçılarının haklarını azaltmış veya yok etmiş ise bu saklı paylı mirasçılar tenkis davası adı verilen bir dava açarak bu paylaşımların kendileri ile alakalı kısmını iptal ettirebilirler.
Torun saklı paylı mirasçı mıdır?
Kanunumuza göre, saklı paylı mirasçılar birinci zümrede miras bırakanın altsoyu ( birinci zümrenin tamamı) yani çocuklar, torunlar, torun çocuklarıdır. İkinci zümrede ölenin ana ve babası saklı pay sahibidirler. Buna karşılık, kardeşlerin, kardeş çocuklarının saklı payları yoktur.
Tenkise tabi tasarruflar nelerdir?
Miras bırakanın sağlararası tasarrufun denkleştirmeye tabi olmadığını emretmesi, açıkça belirtmiş olması halinde bu tasarruflar da tenkise tabi olacaktır. Altsoya yapılan mal devri, borçtan kurtarma, kuruluş sermayesi ve alışılmışın dışındaki çeyiz vb. gibi kazandırmalar bu kapsamdadır.
Tenkis davası, hem yasal mirasçılara hem de atanmış mirasçılara karşı açılabilir. Denkleştirmenin konusu sadece sağlar arası kazandırmalar olduğundan, atanmış mirasçıya karşı iade davası açılamaz.
Miras davası kaç yıl içinde açılır?
davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, her halde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasından başlayarak on yıl, iyiniyetli olmayanlara karşı yirmi yıldır.
 
Geri
Üst