AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vasisi olan bir kisi evlenebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.959
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vasisi olan bir kişi evlenebilir mi?​

Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir. Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez. Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez. Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.

Hukuki yönden yasak evlilikler nelerdir?​

Hukuki yönden yasak evlilikler nelerdir?
Akraba Evliliği (Hısımlık) Üstsoy anne ve baba ile onların anne ve babalarını ifade ederken, altsoy çocukları ve onların çocuklarını ifade etmektedir. Aynı şekilde kardeşlerin evlenmesi de mümkün değildir. Amca, teyze gibi üçüncü dereceden akrabalık bağı bulunan kişilerle de evlilik yapılamaz.

Evlilik şartları nelerdir?​

Türk kanunlarına göre, evlenebilmek için aşağıdaki şartları taşımak gereklidir:
- 1 – Reşit olmak.
- Mümeyyiz olmak.
- 3. Yakın akraba olmamak.
- Evli olmamak.
- Kadın için kanuni bekleme süresinin dolmuş olması (dul gelin adayları için).
- Kazai evlenme yasağı bulunmamak.
- Zührevi ve bulaşıcı hastalığı bulunmamak.
- 1 – Reşit olmak.

Ehliyetsiz evlenebilir mi?​

Ehliyetsiz evlenebilir mi?
Tam ehliyetsizler: Evlenme erginliğine erişmemiş olanlar veya ayırt etme gücü bulunmayanlar, evlenme yönünden tam ehliyetsizdirler. Bunlar yasal temsilcilerinin rızası veya mahkeme kararıyla evlenemezler.
Vasi atanmasını kim isteyebilir?​
Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Kişi hangi akrabaları ile evlenemez?​

Kişi hangi akrabaları ile evlenemez?
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece …

Kuzenler neden evlenemez?​

“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiye edilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası ‘Haramah’ dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.

Kurana göre hangi akraba evliliği haramdır?​

Kurana göre hangi akraba evliliği haramdır?
Dinimizde evliliğe dair helal ve yasakların apaçık gösterildiği Kuran-ı Kerimde “Üvey anneler, anneler, kızlar, kız kardeşler, halalar, teyzeler, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, Süt anneleri, süt kız kardeşleri, kaynı analar, üvey kızlar, öz oğulların eşleri, iki kız kardeşi birlikte nikahlamak haram

Islamda akraba evliliği günah mı?​

Kur’ân, o ayette sayılan yakınlar dışındaki akrabayla evlenme konusunda herhangi bir yasak getirmemiştir. Kur’ân’in açıkça yasaklamadığı bir şeyi kimse yasaklama hakkına sahip değildir. Amca kızı, hala, dayı kızları gibi akrabayla evlenmekte dinen bir sakınca yoktur.
 
Vasisi olan bir kişi evlenebilir mi sorusuna verdiğiniz bilgiler doğru olup, kişilerin vasi kullanma durumlarına göre evlilik yapmalarına ilişkin kısıtlamaların olduğunu belirtmişsiniz. Evlenebilmek için reşit olmak, mümeyyiz olmak, yakın akraba olmamak, evli olmamak, kanuni bekleme süresinin dolmuş olması (dul gelin adayları için), kazai evlenme yasağı bulunmamak, zührevi ve bulaşıcı hastalığı bulunmamak gibi şartların karşılanması gerektiğini açıklamışsınız.

Hukuki yönden yasak evlilikler arasında akraba evliliği, üstsoy ve altsoy arasındaki ilişkilerin, kardeşlerin ve üçüncü dereceden akrabalık bağı bulunan kişilerin evlenmesinin mümkün olmadığını belirtmişsiniz.

Ehliyetsiz evlenebilir mi sorusuna ise, tam ehliyetsizlerin evlenme konusunda yasal temsilcilerinin rızası veya mahkeme kararı olmadan evlenemeyecekleri ve erginliğe erişmemiş ya da ayırt etme gücü bulunmayan kişilerin tam ehliyetsiz olduğu bilgisini paylaşmışsınız.

Vasi atanmasını isteyen bir kişinin yaşlılık, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi durumlar nedeniyle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendi isteğiyle vasi atanmasını talep edebileceği bilgisini de vermişsiniz.

Kişinin hangi akrabaları ile evlenemeyeceği konusunda ise, haram olan kadınlar arasında anne, büyük anneler, torunlar, kız kardeşler, hala, teyze ve diğer belirtilen yakın akrabalıkların bulunduğunu ifade etmişsiniz.

Kuzenler arasında evliliğin dinen caiz görülmediğini ve tavsiye edilmediğini belirtmişsiniz. Dini açıdan evliliklerde uzak akrabalıkların daha uygun olduğu vurgulanmış.

Kur'an'a göre haram kılınmış akraba evliliklerinin belirtildiği ve dinimizde evlilik konusundaki yasakların açıkça gösterildiği bilgisini paylaşmışsınız.

Ayrıca, akraba evliliğinin günah olup olmadığı konusunda Kur'an'ın yakın akraba evliliği konusunda net bir yasak getirmediğini ifade etmişsiniz ve belirtilen yakın akrabalar dışındaki evliliklerde dinen bir sakınca olmadığını belirtmişsiniz.
 
Geri
Üst