AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vasiligi kim kabul etmeyebilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
56.722
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vasiliği kim kabul etmeyebilir?​

Dörtten çok çocuğu olanlar, altmış yaşını doldurmuş olanlar, bedensel engelleri veya hastalığı sebebiyle vasilik yapmakta zorlanacak kişiler, üzerinde vasilik görevi olanlar ve cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, hakim ve savcı mesleği mensupları vasilik görevini kabul etmeyebilir.

Vasi olan kişi bankadan para çekebilir mi?​

Araç alındığı takdirde vesayet makamına bilgi ve hesap verilmesi gerekmektedir. Eğer vesayet hesabından alınacak para ile satım işlemi gerçekleştirilecek ise bu hesaptan para çekebilmesi için vasiye izin verilecektir.

Süresiz vasilik olur mu?​

Süresiz vasilik olur mu?
Vasi atama işlemi kural olarak 2 yıl için yapılır. Ancak vesayet makamının bu süreyi uzatması mümkündür. Süre her uzatıldığında ikişer yıl için uzamaktadır. Eğer dört yıllık süre dolduysa, vasinin vesayetten kaçınma hakkı da saklı olacaktır.

Vasiye para verilir mi?​

Vasiye para verilir mi?
Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.

Vasilik hangi hallerde sona erer?​

Vesayet kaldırılmadan vasinin şahsi olarak görevi şu hallerde sona erer:
- Vasinin ölümü.
- Vasinin kısıtlanması.
- Vasinin kasıtlı işlediği bir suçtan hapse mahkum edilmesi.
- Vasilik süresinin dolması.
- Vasiliğe engel bir sebebin ortaya çıkması.
- Vasilikten kaçınma hallerinin bulunması ihtimalinde vasinin istemi.

Vasi olmak istemiyorum ne yapmalıyım?​

Sulh hakimliği, kaçınma nedeni veya itirazı haklı görürse yeni bir vasi tayin eder. İtiraz veya kaçınma nedenini yerinde görmezse, dosya ile birlikte itirazı denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine gönderir. Asliye hukuk mahkemesi, itiraz ve kaçınma talebi hakkındaki son kararı verir.

Vasi değişikliği ne kadar sürede yapılır?​

Vasi değişikliği ne kadar sürede yapılır?
Vasi atama işlemi genellikle 2 yıl için yapılmaktadır. Bu sürenin kendiliğinden veya talep üzerine uzatılması mümkündür.

Erkekler kaç yaşına kadar babasının sigortasından yararlanabilir?​

Erkekler kaç yaşına kadar babasının sigortasından yararlanabilir?
Öğrenciliği sırasında anne/babasının bakmakla yükümlü olduğu çocuğun sigortası 5510 sayılı Kanun ile değişikliğe uğradı. 5510 sayılı kanun öncesi, kız çocukları evlenene kadar veya boşandıktan sonra ölene kadar erkek çocukları ise 25 yaşına kadar eğitim şartı aranmaksızın anne veya babaları üzerinden sağlık …

Bir anne oğlunun sigortasından yararlanabilir mi?​

Eğer yeni eşinin sosyal güvencesi yoksa bu durumda çocuğu üzerinden sağlık yardımı alabilir. Çocuklarını evlatlık olarak veren anne ve babalar, talep etmeleri halinde evlatlık verdikleri çocukları üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.

Engelli vasilik belgesi nasıl alınır?​

Bireyin kendisi veya vasisinin bu raporu çıkarmaya yetkili ve görevli olan hastaneye başvurması ile süreç başlar. Engele ilişkin tüm bulgular ve bireyin engel durumu yüzde olarak hastane tarafından düzenlenecek olan raporda açıkça yazılır. Engellinin çalıştırılamayacağı işler mutlaka raporda belirtilir.

Birden fazla vasi tayin edilebilir mi?​

Birden fazla vasi tayin edilebilir mi?
Kural olarak, bir kişi vasi olarak tayin edilir. Ancak işlerin durumu, malların başka yerde olmaları veya özel sebepler dikkate alınarak her biri ayrı işleri görmek veya birlikte bütün işleri yürütmek üzere birden çok kişi de vasi olarak atanabilir.

Özel sağlık sigortası yaş sınırı nedir?​

Özel sağlık sigortası yaş sınırı nedir?
Özel Sağlık Sigortasında Yaş Sınırı Nedir? Özel sağlık sigortası için kesin olarak belirlenen bir yaş sınırı yoktur. Yaş sınırları, sigorta şirketleri arasında değişim gösterebilir. Ancak genel olarak üst yaş sınırı 60 olarak belirlenmiştir.

Annenin sigortasından kimler yararlanır?​

Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan (4/a sigortalısı) ve 0-24 ay arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten yararlanabilir.

Velayeti annede olan çocuk babanın sigortasından yararlanır mı?​

Anne ve babası boşanmış çocuklar, mahkeme tarafından hangisinin velayetine verildiyse onun üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık yardımı alabilir.

Engelli raporu vasi tayini ne kadar sürer?​

Engelli raporu vasi tayini ne kadar sürer?
Eğer kişiye engel durumu veya hastalık nedeniyle vasi atanacaksa, mahkeme sağlık raporu veya başka evraklar isteyebilmektedir. Durum böyle olduğunda mahkeme süresinde değişiklikler yaşanabilmektedir. Ancak ortalama olarak vasi tayini ne kadar sürer 2020, sorusunun yanıtı 5-6 aydır.

Vasi belgesi nasıl çıkarılır?​

Vasi belgesi nasıl çıkarılır?
Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Vasi kararı kaç yıl geçerli?​

8. Vasi ne kadar süreyle atanır/ görevlendirilir? Vasi, Kanun’un 456’ncı maddesine göre kural olarak 2 yıl için atanır. Sulh Hukuk Mahkemesi vasinin görev süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. İki dönem üst üste (4 yıl) görev yapan vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasi olan kişi maaş alabilir mi?​

Vasi tayinini kim talep edebilir?​

Vasi tayinini kim talep edebilir?
Vasinin ikamet ettiği yer açısından yetki ve görevli mahkeme tarafından, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi tayin edilir. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.
 
Vasiliği kim kabul etmeyebilir sorusunun cevabı, dörtten çok çocuğu olanlar, altmış yaşını doldurmuş olanlar, bedensel engelleri veya hastalığı sebebiyle vasilik yapmakta zorlanacak kişiler, üzerinde vasilik görevi olanlar ve cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, hakim ve savcı mesleği mensupları vasilik görevini kabul etmeyebilir.

Vasi olan kişinin bankadan para çekebilmesi için, vesayet hesabından alınacak para ile satım işlemi gerçekleştirilecekse vasiye izin verilecektir. Eğer vesayet hesabından para çekilmesi gerekiyorsa, vasi tarafından bu işlem yapılabilir.

Süresiz vasilik olabilir mi sorusunun cevabına gelirsek, vasi atama işlemi kural olarak 2 yıl için yapılır. Ancak vesayet makamı bu süreyi uzatabilir. Süre uzatıldıkça ikişer yıl için uzamaktadır. Eğer dört yıllık süre dolduysa, vasinin vasilikten kaçınma hakkı da saklı olacaktır.

Vasiye para verilip verilemeyeceği konusunda, vasi vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret talep edebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutularak belirlenir.

Vasilik hangi hallerde sona erer sorusu ise, velayet kaldırılmadan vasinin şahsi olarak görevi şu hallerde sona erebilir:
- Vasinin ölümü.
- Vasinin kısıtlanması.
- Vasinin kasıtlı suçtan hapse mahkum edilmesi.
- Vasilik süresinin dolması.
- Vasiliğe engel bir sebebin ortaya çıkması.
- Vasilikten kaçınma hallerinin bulunması ihtimalinde vasinin istemi.

Eğer vasi olmak istemiyorsanız, sulh hakimliği itirazınızı veya kaçınma nedeninizi haklı bulursa yeni bir vasi tayin eder. Eğer itirazınız veya kaçınma nedeniniz kabul edilmezse, dosya asliye hukuk mahkemesine gönderilir ve mahkeme karar verir.

Vasi değişikliği genellikle 2 yıl için yapılır ancak bu sürenin uzatılması mümkündür.

Engelli vasilik belgesi almak için, birey veya vasisinin yetkili ve görevli hastaneye başvurması gerekmektedir. Engellinin durumu raporlanarak vasi atanabilir.

Birden fazla vasi tayin edilebilir, kural olarak bir kişi vasi olarak tayin edilir ancak özel durumlarda birden çok kişi vasi olarak atanabilir.

Özel sağlık sigortası yaş sınırı sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak üst yaş sınırı 60 olarak belirlenmiştir.

Annenin sigortasından yararlanabilen kişiler konusunda, tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan ve çocuğu olan sigortalı anneler mali destekten yararlanabilirler.

Velayeti annede olan çocuk, mahkeme kararıyla hangi veliye verildiyse onun üzerinden sağlık yardımı alabilir.

Engelli raporu vasi tayini süresi, mahkemenin istediği rapor ve evraklara göre değişebilir, ancak genelde ortalama olarak 5-6 ay sürebilir.

Vasi belgesi çıkarmak için Sulh Hukuk Mahkemesine vasilik davası açılması gerekir. Dava sürecinde kişinin durumu incelenir ve vasi atanır.

Vasi kararı genellikle 2 yıl için atanır ve sulh hukuk mahkemesi bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Vasi iki dönem üst üste (4 yıl) görev yaptıysa, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasi olan kişi maaş alabilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse, vasiye ödenecek ücret vesayet makamı tarafından belirlenir ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutularak her hesap dönemi için ödenir.

Vasi tayinini talep edebilecek kişiler, velayet altında olmayan küçüklere ve kısıtlı erginlere vasi atanması için yetkili mahkemeye başvuru yapabilirler. Ancak noter tarafından vasi tayini yapılamaz.
 
Geri
Üst