AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vasi olume bagli tasarruf yapabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vasi ölüme bağlı tasarruf yapabilir mi?​

Mirasbırakanın; yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersizdir. Fakat mirasbırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak 1 yıl içinde tsarrufundan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır.

Tam ehliyetsiz mirasçı olur mu?​

“Miras sözleşmesi yapabilmek için, ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekir.” Kanun koyucu birinci sınıftan beri bildiğimiz, tam ehliyetli olmanın şartlarını getirdi. Ve dedi ki, bir kişi miras sözleşmesi yaparak ölüme bağlı tasarrufta bulunmak istiyorsa tam ehliyetli olmalıdır, dedi.

Gaibin mirasçılarının kimler olduğu gaiplik kararının verildiği tarihteki duruma göre belirlenir?​

Gaibin mirasçılarının kimler olduğu gaiplik kararının verildiği tarihteki duruma göre belirlenir?
Gaiplik kararı, geçmişe etkili olduğundan mirasçıların belirlenmesi, tasarruf oranına esas terekesinin hesaplanması, gaiplik kararının verildiği tarihteki şartlara göre değil, kaybolma tarihine ve son haberin alındığı tarihe göre tespit edilecektir.

Hukuki işlemlerden hangisi ölüme bağlı tasarruf niteliğindedir?​

3586 her zaman dönebileceği vasiyetname (MK 531-544), diğeri iki taraflı, bağlayıcı özelliği olan miras sözleşmesidir3 (MK 545-549). Kanunda “ölüme bağlı tasarruflar” ifadesine yer verilmişse de, bu ifadeden sadece mirasbırakanın tek başına veya üçüncü kişi ile birlikte yaptığı hukukî işlemler anlaşılır4.

Tam Ehliyetsizler ne yapabilir?​

➢ Tam ehliyetsizler, ayırt etme gücü olmayan kişilerdir. ➢ Ayırt etme gücü olmayan bu kişilerin, hukuki işlem ehliyeti ve haksız fiil ehliyeti yoktur. ➢ Tam ehliyetsiz, ayırt etme gücüne sahip olmadığı için onun adına ve hesabına işlemleri yasal temsilcisi yapar.

Mahkeme gaiplik kararı süresi en az kaç aydır?​

Mahkeme gaiplik kararı süresi en az kaç aydır?
Gaiplik kararı çıkarılacak kişi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa, gaiplik süresi kaybolma anından itibaren 1 yıldır. Eğer kişiden uzun süre haber alınamamışsa gaiplik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süreler sonunda yakınlar mahkemeye başvurma hakkına sahip olmaktadır.
Ölüm karinesi ne zaman verilir?​
TMK Madde 31’e göre kişi hakkında Ölüm Karinesi kararı verilebilmesi için bir takım unsurların bir arada bulunması gerekmektedir. Bu unsurlar iki tane olup şunlardır: Kişinin Ölümüne Kesin Gözle Bakılmasını Gerektirecek Durumda Kaybolması Cesedin Bulunamamış Olması
 
Ölüme bağlı tasarruflar ve miras işlemleri Türk Medeni Kanunu'nda detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Ölüme bağlı tasarruflar, miras bırakanın vefatı sonrasında etkili olan ve mirasçıların haklarını belirleyen hukuki işlemlerdir.

Vasi ölüme bağlı tasarruf yapabilir ancak belirli şartlar altında geçerli sayılabilir. Mirasbırakanın yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama gibi etkiler altında yapmış olduğu ölüme bağlı tasarruf geçersiz olabilir. Ancak mirasbırakan, yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde tasarrufundan dönmezse, bu tasarruf geçerli sayılabilir.

Tam ehliyetsiz mirasçı olamaz çünkü miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak gerekmektedir. Miras sözleşmesi yaparak ölüme bağlı tasarruflarda bulunmak isteyen kişinin tam ehliyetli olması gerekmektedir.

Gaibin mirasçılarının kimler olduğu, gaiplik kararının verildiği tarihteki duruma göre belirlenir. Gaiplik kararı geçmişe etkili olduğundan, mirasçıların belirlenmesi ve terekenin hesaplanması gaiplik kararının verildiği tarihteki şartlara değil, kaybolma tarihine ve son haber alındığı tarihe göre yapılacaktır.

Hukuki işlemlerden biri olarak ölüme bağlı tasarruflar sayılabilir. Ölüme bağlı tasarruflar, miras bırakanın tek başına veya üçüncü kişi ile birlikte yaptığı hukuki işlemleri ifade eder.

Tam ehliyetsiz kişiler ayırt etme gücü olmayan bireylerdir. Hukuki işlem ve haksız fiil ehliyetleri olmadığı için yasal temsilcileri aracılığıyla işlem yapabilirler.

Mahkeme gaiplik kararı süresi, olayın niteliğine göre değişebilir. Eğer kaybolan kişi ölüm tehlikesi içinde ise gaiplik süresi 1 yıldır. Haber alınamayan kişiler için gaiplik süresi genellikle 5 yıl olarak belirlenir.

Ölüm karinesi ise kişinin ölümüne kesin olarak bakılması gerektiği durumlarda verilen bir karardır. Kişinin kaybolması ve cesedin bulunamaması gibi unsurlar bir arada bulunmalıdır ki ölüm karinesi uygulansın.
 
Geri
Üst