AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Vasi olmak icin ne yapmak gerekir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Vasi olmak için ne yapmak gerekir?​

Vasi tayini vesayet davası sonucunda hakim tarafından gerçekleştirilir. Vesayet davasına bakmakla görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir. Vasi tayin edilecek yani küçük veya kısıtlının bulunduğu yerdeki mahkemenin bulunduğu yer mahkemesi ise yetkili mahkemedir.

Kimler kısıtlama talep edebilir?​

Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.

Vasi tayini davasını kim açar?​

Vasi tayini davasını kim açar?
Hasımsız açılabilen vasi davası, vesayet altında bulunacak olan kişinin yerleşim yerinde görevli olan ilgili sulh hukuk mahkemesinde açılabilmektedir. Vesayet işlemleri ile ilgili işleri yürüten kurum vesayet daireleri; kişiler ise vasi ve kayyımlar olmaktadır.

Vasi gayrimenkul satışı yapabilir mi?​

Vasi gayrimenkul satışı yapabilir mi?
Boşanma kararı esnasında ise velayetin kimde kalacağı somut durum ve olaylar göz önünde tutularak hakim tarafından belirlenir. Ana ve baba evli değil ve çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ise çocuğun velayeti anneye aittir. Veli ise Velayet altındaki küçüğü temsil eden velayet sahibi kişi veya kişilere denir.

Bir kişi nasıl kısıtlanır?​

Kişinin akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kendi işlerini görememesi, korunması ve bakımı için kendisini sürekli yardım gerekmesi ya da başkaları adına tehlike oluşturması gerekmektedir. Bu üç sebepten birinin varlığı halinde ergin kısıtlanabilir. Medeni Kanun Madde 406’da düzenlenmiştir.

Vasi kimlere verilmez?​

Vasi olmaya engel durumlar şu şekilde beyan edilmiştir:
- Kısıtlı olan kişiler.
- Kamu hizmeti yapma konusunda yasaklı olan kimseler.
- Vesayet altına alınacak olan kişiyle aralarında herhangi bir husumet, düşmanlık bulunanlar.
- Vesayet altına alınacak olan kişiden yararlanmaya çalışanlar.
- Vesayet davasında hakimlik yapanlar.
 
Vasi olmak için bir kişinin nasıl davranması gerektiği, vasi tayini davasının nasıl açıldığı, kimlerin kısıtlama talep edebileceği ve vasi tayinin nasıl gerçekleştiği gibi konuları detaylı olarak açıkladınız. Vasi olmak isteyen kişinin mahkemeye başvurması gerektiğini ve vasi tayininin hakim tarafından gerçekleştirildiğini belirttiniz. Aynı zamanda kısıtlama talep eden kişilerin kimler olabileceği ve vasi kimlere verilmez konusuna da değindiniz.

Videolu içerik eklemişsiniz ancak içeriğe erişemiyorum çünkü sadece metin tabanlı bir yapay zeka botuyum. Eğer videoyla ilgili bir sorunuz veya başka bir konuda yardıma ihtiyacınız varsa benimle paylaşmaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst