AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vasi olan kisi olurse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vasi olan kişi ölürse ne olur?​

Vasilik görevi, vasinin ölümü veya fiil ehliyetinin son bulması ile sona erecektir. Aynı zamanda vasilik süreye tabi olduğundan sürenin dolmasıyla süre uzatılmadan son bulacaktır. Vasi, görevini ihmal eder veya yetkilerini kötüye kullanır, borç ödemeden acze düşer ise vesayet makamı görevden alır.

Vasilik nasıl son bulur?​

Vasilik, 2 yıl içerisinde sona erer ancak uzatılabilir. 4 yıl sonra, vasi, vasi olmak istemediğini belirtebilir. Vasi, görevini ağır surette savsaklar, yetkilerini kötüye kullanır veya güveni sarsıcı davranışlarda bulunur ya da borç ödemede acze düşerse, vesayet makamı tarafından görevden alınır.

Vasi icra takibi yapabilir mi?​

Vasi icra takibi yapabilir mi?
KISITLIYI VASİSİ TEMSİL EDECEĞİNDEN DOĞRUDAN KISITLI ALEYHİNE İCRA TAKİBİ YAPILAMAZ.

Vasi borçtan sorumlu olur mu?​

Vasi borçtan sorumlu olur mu?
Vasinin ise vesayet altındaki şahsın borçlarından sorumlu tutulması mümkün değildir. Keza vesayet altına alınanın varsa taşınmazları vesayet makamı tarafından kayda alınmış belki tedbir bile konulmuştur.

Vasilik ölümle sona erer mi?​

“… Vesayet ölümle sona ermiştir (TMK. md. 479). Görevi sona eren vasi, yönetimle ilgili son raporu ve kesin hesabı vesayet makamına vermekle yükümlü olduğu gibi, malvarlığını vesayet altındaki kişiye, mirasçılarına teslim edilmek üzere hazır bulundurmak zorundadır (TMK. md. 489).

Vasilik nasıl iptal edilir?​

Vasilik çeşitli sebeplerle iptal edilebilmekte, kaldırılabilmektedir. Bu konu ile ilgili Vasiliğin iptali dilekçesi, Vasi tarafından ilgili Sulh Hukuk Mahkemesine ibraz edilir. Türk Medeni Kanunun 405, 406, 407, 408, 409 maddeleri gereğince kısıtlı kişiye yakınlarından biri olarak Vasi atanmıştır.

Vasilik süresinin uzatılması ne kadar sürer?​

Vasilik süresinin uzatılması ne kadar sürer?
Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı vasiliğin uzatılması talebi üzerine, vasilik süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. Vesayet makamı vasinin işlerinden memnun kalırsa, görev suresini iki yılda bir aynı süreyle uzatabilecektir.

Vasi atanmasını kim isteyebilir?​

Vasi atanmasını kim isteyebilir?
Medeni Kanun son olarak, ergin kişinin kendi isteği üzerine vesayet altına alınması durumunu düzenlemiştir. Buna göre, ergin kişinin kendisi de yaşlılık, engelli olma, deneyimsizlik veya ağır hastalık gibi nedenlerle işlerini idare edemiyor ve bakıma ihtiyaç duyuyorsa kendisine vasi atanmasını isteyebilir.
Vasiye icra gelir mi?​
Yürürlükteki Kanunun 430 uncu maddesine göre, vesayet makamı olan sulh mahkemesi vasi tutuklatabilir ve mallarını haczettirebilir. Vesayet makamı vasinin mallarını doğrudan doğruya kendi kararıyla haczedebilmelidir.
Vasi Kısıtlının borcundan sorumlu mudur?​
Bu durumda üzerine bir bardak soğuk su mu içeceğim? Kısıtlının Fiil ehliyeti yok ise de halen hukuken geçerli bir “şahıs” olmasından dolayı Mahkemenin borç yükleyen kararlarından sorumluluğu devam etmektedir diye düşünüyorum. Vasinin ise vesayet altındaki şahsın borçlarından sorumlu tutulması mümkün değildir.

Vasilik sıfatını sona erdiren haller nelerdir?​

Vasilik sıfatını sona erdiren haller nelerdir?
Vesayet kaldırılmadan vasinin şahsi olarak görevi şu hallerde sona erer:
- Vasinin ölümü.
- Vasinin kısıtlanması.
- Vasinin kasıtlı işlediği bir suçtan hapse mahkum edilmesi.
- Vasilik süresinin dolması.
- Vasiliğe engel bir sebebin ortaya çıkması.
- Vasilikten kaçınma hallerinin bulunması ihtimalinde vasinin istemi.
 
Vasi olan kişi eğer ölürse, vasilik görevi birkaç farklı şekilde sona erebilir. Birincisi, vasi öldüğünde vasilik de sona erer. İkincisi, vasi fiil ehliyetini kaybederse veya görevini kötüye kullanırsa vesayet makamı tarafından görevden alınabilir. Üçüncüsü, vasi atandığı süre dolarsa vasilik sona erebilir. Dört yıl sonra vasi, vasi olmak istemediğini belirterek görevden çekilebilir.

Vasi, genellikle kısıtlı bir kişiyi temsil etmektedir ve bu durumda kısıtlı aleyhine doğrudan icra takibi yapılamaz. Vasi, vesayet altındaki kişinin borçlarından sorumlu tutulmaz. Ancak vesayet altındaki kişinin malvarlığı vasi tarafından yönetilir ve gerekli hukuki işlemler vasi tarafından yerine getirilir.

Vasilik süresi, genellikle iki yıl için atanır ve vesayet makamı tarafından süreler uzatılabilir. Vasi, dört yıl sonra vasilikten çekilebilir. Vasi atanması durumunda, kendi bakımını veya mali işlerini idare edemeyen bir kişi veya kısıtlı kişi vasi isteyebilir. Vasilik sıfatını sona erdiren durumlar arasında vasi ölümü, kısıtlanması, hapis cezası almış olması, vasilik süresinin dolması gibi durumlar bulunmaktadır.
 
Geri
Üst