Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vasi mirastan feragat sozlesmesi yapabilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vasi mirastan feragat sözleşmesi yapabilir mi?​

Ayırtım gücünü taşıyan kısıtlılar. (TMK.md.407) mesela mahkumlar vesayet makamının izni ve Denetim makamının muvafakati ile (TMK. md.463/5) vasileri aracılığı ile mirastan feragat sözleşmesi yapabilirler. Kural olarak mirastan feragat sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilemez.

Mirastan kısmi feragat mümkün mü?​

Mirastan tam olarak feragat edilebileceği gibi kısmi etmek de mümkündür. Tam feragat halinde mirasçının miras payı tamamen sona erer ve paylaşımda yer almaz. Ancak kısmi feragatte miras payının belirlenen bir kısmından yararlanabilir.

Feragat nasil olur?​

Feragat nasil olur?
Sözleşme taraflarının veya taraflardan birinin ehil olmaması. Sözleşmenin bir irade sakatlığı(hata, hile ve korkutma) sonucu yapılmış olması. Aşırı yararlanma (gabin) hali. (Eğer aşırı yararlanma sonucu karşılıklı edimler arasında aşırı bir fark oluşmuşsa bu durumda da feragat sözleşmesi iptal edilebilir durumdadır.)

Mirastan feragat sözleşmesi noter şart mı?​

Mirastan feragat etmek için Sulh Hukuk Hâkimi onayı veya Noter onayı gereklidir. Mirastan feragat edebilmek için ise sözleşmenin taraflarının ergin olması, kısıtlı olmaması ve ayırt etme gücünün olması gerekmektedir.

Feragat sözleşmesi nedir?​

Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakan ile mirasçı arasında, mirasçının miras hakkından vazgeçmesine ilişkin yapılan sözleşmedir. Mirastan feragat sözleşmesinin mirasçı ve tereke alacaklıları bakımından bazı sonuçları vardır. Geçerli bir feragat sözleşmesi yapılmasıyla mirasçının tereke ile olan ilgisi kesilir.

Feragatname iptal edilir mi?​

Feragatname iptal edilir mi?
Mirastan feragat sözleşmeleri miras bırakanın feragat sözleşmesi yapılırken ehliyetsizliği, sözleşme şekil şartlarına uyulmaması, irade sakatlıkları veya hukuka ve ahlaka aykırılık nedenleriyle iptal edilebilir.
Davadan feragat nasıl yapılır?​
Davasından feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Mahkemece yapılan keşif sırasında, feragat beyanı, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde de geçerli olur.
Feragatname nedir örneği?​
Feragat bireyin kendi isteği ile bir haktan vazgeçmesidir. Kişiler sahip olduğu haklardan feragat etmek istediğinde feragatname adında bir belgeye gereksinim duyarlar. Hem yazılı hem de sözlü olarak gerçekleştirilen feragat işlemlerinde en önemli hususlardan biri kayıtsız ve şartsız bir niteliğe sahip olmasıdır.

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?​

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?
Miras bırakan hayattayken mirasın reddi yoluna başvurmak mümkün değildir. Zira öncelikle bu hakkın başlaması için miras bırakanın ölmüş olması gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerle miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.
 
Vasi mirastan feragat sözleşmesi yapabilir mi?
Evet, ayırtım gücünü taşıyan kısıtlılar, yani vesayet altındaki mahkumlar vesayet makamının izni ve denetim makamının muvafakati ile vasileri aracılığı ile mirastan feragat sözleşmesi yapabilirler. Ancak genel kural olarak mirastan feragat sözleşmesi tek taraflı olarak feshedilemez.

Mirastan kısmi feragat mümkün mü?
Evet, mirastan feragat etmek tam olarak yapılabilirken, aynı zamanda kısmi feragat da mümkündür. Tam feragat durumunda mirasçının miras payı tamamen sona erer ve paylaşımda yer almaz. Fakat kısmi feragat durumunda mirasçı belirlenen bir kısmından yararlanabilir.

Feragat nasıl olur?
Feragat sözleşmesi taraflarının veya en az bir tarafın ehil olmaması durumunda, irade sakatlığı (hata, hile, korkutma) sonucu yapılmış olması, aşırı yararlanma (gabin) durumu gibi sebeplerle iptal edilebilir.

Mirastan feragat sözleşmesi noter şart mı?
Evet, mirastan feragat etmek için ya Sulh Hukuk Hâkimi onayı ya da noter onayı gereklidir. Feragat sözleşmesinin geçerli olabilmesi için tarafların ergin olması, kısıtlı olmaması ve ayırt etme güçlerinin olması gerekmektedir.

Feragat sözleşmesi nedir?
Mirastan feragat sözleşmesi; miras bırakan ile mirasçı arasında, mirasçının miras hakkından vazgeçmesine ilişkin yapılan sözleşmedir. Bu sözleşme ile mirasçının tereke ile olan bağı kesilir ve miras hakkından vazgeçer.

Feragatname iptal edilir mi?
Evet, mirastan feragat sözleşmeleri miras bırakanın feragat sözleşmesi yapılırken ehliyetsizliği, sözleşme şekil şartlarına uyulmaması, irade sakatlıkları veya hukuka ve ahlaka aykırılık gibi nedenlerle iptal edilebilir.

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?
Hayır, miras bırakanın hayatta olması durumunda mirasın reddi mümkün değildir. Ancak miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı ile feragat sözleşmesi yapılabilir. Miras bırakanın ölümünden sonra ise mirasın reddi mümkündür.
 
Geri
Üst