AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Vasi iptali ne kadar surer?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Vasi iptali ne kadar sürer?​

Vasiliğe atanan kişi, bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak 10 gün içinde vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir. İlgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak 10 gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebilir.

Hükümlünün vasisi ne zaman sona erer?​

Madde 471 – Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis hâlinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.
Vasi tayini kararının kesinleşmesi gerekir mi?
Vasi davasının açılması ve vesayet makamının hedeflenen süre olan 3 ay içinde vermiş olduğu kararlar karar ile uygulamaya geçilir. Ancak istinaf yoluna başvurulmuş ise kararının kesinleşmesi beklenir.
Vasilikten çekilme nedir?
Haklı Sebebinin Ortaya Çıkması: Vasinin görevini icra ettiği sürede bir haklı nedenin ortaya çıkmasıyla birlikte vasilikten çekilme talebinde bulunabilir. Burada nedenin haklı olup olmadığının tespiti vesayet makamı tarafından yapılacaktır.

Vasilik nasil geri alınır?​

Vasi görev süresi ne kadar Vesayet makamı, sürenin dolması ile ikişer yıl uzatabilir. Vasi 4 yıl sonunda vasilikten çekilebilir. Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir.

Vasi davası nasıl sonuçlanır?​

Vasi Davası, vesayet altına alınacak olan kimsenin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Vasi davası sonucu, vasi kural olarak 2 yıl süre için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl tamamlanınca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.
Hükümlüye vasi tayini ne kadar sürer?
Uygulamada vasi tayinine ilişkin kararın ilgilisi tarafından takip edilmesi halinde 15 gün-1 ay içerisinde alınabildiği görülmektedir. Yine aynı şekilde takip edilmemesi halinde sürecin 1 yıla kadar uzayabildiği görülmektedir.
Hükümlüye vasi Atanmasi zorunlu mu?
Yasa gereği hükümlülüğü 1 yılı geçtiği ve hükmün infazına başlandığı için kendisine vasi tayini zorunludur. Diğer yandan kısıtlı adayının mahkumiyet kararına karşı olağanüstü kanun yollarına başvurulacağından kısıtlı adayı yakınım adına avukat tutabilmemiz için vasilik kararına acilen ihtiyaç duymaktayız.

Vasi tayini kararı ne zaman kesinleşir?​

Madde 13- Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle görevi sona eren vasi, görevinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içinde vesayet makamına vesayet altındaki kişinin malvarlığının yönetimiyle ilgili son raporunu ve kesin hesabını verir.

Vasi kararı kesinleşme şerhi nedir?​

Bu şerh mahkemenin ilamının değişmez olduğunu gösterir ve burada verilen mahkeme kararının altına eklenir. Bu karar hâkim veya mahkeme başkanın imzasını ya da mührünü taşımalıdır.Kesinleşme şerhi, mahkemenin kararının kesinliğini belirtir ve dosyanın kapanmasını sağlar.
Vasilikten çekilme nasıl yapılır?
Vasi kararının tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde; varsa kaçınma sebebi veya karara itiraz, vesayet makamına bildirilecektir. Bu kaçınma bildirimi veya itiraz, vesayet makamınca yerinde görülürse, vasi kararı kaldırılır ve yeni bir vasi atanır.
 
Geri
Üst